Els valors dels professionals de la salut

M'atreveixo a donar la meva opinió sobre aquest tema només amb el bagatge de 50 anys de fer de metge

Josep Martí
 
 

Crec que els professionals hem de ser els primers a tenir assumit que la salut no és l’absència de malaltia, que la malaltia és només un determinant més (important sí) de la salut i que la resta dels determinants, a més de la genètica, estan en les condicions de vida: habitatge, treball (o no treball), recursos econòmics, educació, medi ambient, gènere. La salut és tenir suficient autonomia per portar a terme els nostres projectes de vida. Per això som professionals de la salut i visitem persones, no malalties.

He fet meus els següents valors per intentar exercir bé la professió, crec que els professionals de la salut han de ser: experts, acollidors i solidaris.

 • Expertesa, que vol dir saber el què hem de fer (i el què no hem de fer) i fer-ho bé. Un professional expert és el que té els coneixements amb l’evidència disponible, posats al dia, però a més, té experiència, fruit de l’aprenentatge, la pràctica i el sentit comú (això vol temps) i desmitificar les grans i innovadores tecnologies. El primer “no fer més mal”. Els protocols i guies clíniques poden ser una ajuda al que hem de fer (tot reduint la variabilitat clínica indesitjable) però sempre s’hauran d’adaptar a les necessitats, característiques i demandes del pacient.
 • Acollidors, amables, respectuosos, respectant l’autonomia i la dignitat del pacient, tractar-lo com a persona (no com a malaltia) dialogant, donant informació, respectant la intimitat i prenen les decisions conjuntament. És una gran responsabilitat tenir el cos i l’ànim del pacient en les nostres mans (amb la seva angoixa, la seva vergonya i la por).
 • Solidaris, amb la resta de professionals i de nivells assistencials, fent un sistema sanitari públic de qualitat i sostenible, no “medicalitzar” innecessàriament, confiar també amb la força curadora de la paraula i de la mateixa natura, donar ànims i esperança.

És evident que per poder practicar aquests valors s’han de tenir unes condicions de treball òptimes, tan laborals, personals i estructurals, cosa que ara no es dóna en molts sectors del nostre sistema de salut. I per fer bé les funcions de professionals de la salut s’ha de ser una persona forta, tant en conviccions, vocació, com amb aptituds personals i morals. Tenim en les nostres mans, en les nostres decisions i accions, la salut i la vida d’una persona, i això és molta responsabilitat.

Tot això crec que hauria de formar part també de la docència dels estudis universitaris i de la formació/avaluació continuada durant l’exercici professional.

Josep Martí
Sobre Josep Martí

Josep Martí Valls va néixer a Barcelona l’any 1943. Es va llicenciar en Medicina i Cirurgia a la Universitat de Barcelona l'any 1969. El 1980 va esdevenir doctor en Medicina i Cirurgia, per la UAB. Ha estat metge assistencial de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron. Del 80 al 86 va ser el Delegat de Serveis de Sanitat i Medi Ambient de l'Ajuntament de Barcelona. Del 2000 al 2006 va ser el director assitencial de l'Hospital Universitari Vall d’Hebron. A més és soci fundador del CAPS i membre fundador de la Marea Blanca de Catalunya. Més articles

2 Comments en Els valors dels professionals de la salut

 1. Hola Josep treballo d’ infermera a Primaria a Mallorca, des de fa 33 anys i no PUC estar mes d’ acord amb el que dius, també aplicat a infermeria..

  • Si Marga,
   per això parlo de professionals de la salut i no només de metges.
   Gràcies.
   Pep

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*