Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
El passat mes de novembre, joves i professorat de tres instituts de Catalunya: IES Salvador Dalí al Prat de Llobregat, IES Baix Montseny a Sant Celoni i IES Caterina Albert a Barcelona van participar en una trobada internacional a Florència que posava fi a dos anys de col·laboració entre entitats de cinc països europeus per a la prevenció i l’abordatge de les violències masclistes i la sensibilització en la igualtat.
En un món que evoluciona constantment, l’avanç cap a la igualtat de gènere emergeix com una necessitat ineludible. El projecte Engaged in Equality s’erigeix com a far en aquest camí cap a una societat més justa i equitativa. A través de la seva visió innovadora, aquest projecte aborda el cor d’una qüestió profundament arrelada: la masculinitat hegemònica i els estereotips de gènere, masclistes, racistes, LGBTIfòbics i grassofòbics, entre d’altres.
El projecte Engaged in Equality va ser dissenyat amb una visió clara i ambiciosa que pretenia un canvi de paradigma en les relacions de gènere, centrada en els següents objectius:
- Qüestionar la masculinitat hegemònica i els estereotips de gènere
El punt de partida és la desarticulació de la masculinitat hegemònica i els rols de gènere masclistes. El projecte pretén qüestionar aquests estereotips, promoure la reflexió i fomentar una nova comprensió de la masculinitat entre els adolescents.
- Formar el professorat en la prevenció de la violència masclista
El projecte reconeix que l’educació és clau per al canvi social. Així, ha proporcionat formació al professorat per millorar la prevenció de la violència masclista, amb un enfocament especial en involucrar els nois adolescents en la promoció de relacions igualitàries.
- Sensibilitzar i empoderar el jovent
Una part essencial és el desenvolupament de la sensibilització entre els nois i l’empoderament de les noies adolescents. Aquesta dualitat buscava fomentar el diàleg, la comprensió i la cooperació, formant la base per a la construcció de relacions saludables i equitatives.
A més a més, la inclusió de l’educació entre iguals és clau per aconseguir aquests resultats de sensibilització.
- Sensibilitzar i prevenir sobre les relacions, els estereotips de gènere i la masculinitat hegemònica a la societat
El projecte ha buscat sensibilitzar sobre la necessitat de confrontar els estereotips i discriminacions interseccionals presents a la nostra societat mitjançant una campanya audiovisual.
Partint d’aquests objectius, el recorregut de l’Engaged in Equality es construeix a través d’una sèrie d’activitats meticulosament planificades:
- Formació del professorat. Un primer pas crucial és la formació del professorat, dotant-lo d’eines i coneixements per abordar els estereotips de gènere i la violència masclista des de l’aula. Aquesta formació actua com a fonament per a una transformació més àmplia a l’interior de les institucions educatives.
- Seminari nacional d’intercanvi. Per fomentar el diàleg i compartir pràctiques eficaces, es realitza un seminari nacional d’intercanvi. Aquesta trobada reuneix professionals de l’educació de diferents centres proporcionant una plataforma per discutir i aprendre les unes de les altres.
- Elaboració de materials formatius. El projecte no només es concentra en la formació del professorat sinó que també crea recursos tangibles per a la seva implementació. Un programa formatiu i un manual d’activitats de sensibilització i d’empoderament són desenvolupats i publicats per assegurar una continuïtat i expansió de les pràctiques adquirides.
- Campanya de sensibilització. Un dels èxits més notables del projecte és la campanya de sensibilització sobre la prevenció de violències masclistes. La participació activa dels adolescents dels tres instituts ha estat clau en la difusió del missatge i la creació d’un impacte significatiu en la comunitat.
- Implicació dels i les adolescents. La clau del triomf rau en la implicació activa dels i les adolescents. Mitjançant activitats participatives, es va fomentar una connexió emocional amb el missatge de la campanya, convertint les joves en agents de canvi. Amb l’excusa de la creació de la campanya, les adolescents seleccionades van poder seguir explorant i mantenint un diàleg obert sobre els estereotips de gènere, la violència masclista i la importància de les relacions saludables.
- Activitats de sensibilització i empoderament amb adolescents. S’han realitzat diverses activitats directament amb els i les adolescents; unes impartides per les professionals de Surt a les aules de 2n d’ESO dels tres instituts i unes altres a alumnat de 1r d’ESO, en forma de tallers entre iguals liderats per una selecció d’adolescents d’aquests centres. Aquests tallers, específicament dirigits als adolescents més joves, busquen construir una consciència crítica i promoure el respecte mutu.
La trobada d’intercanvi a Florència d’aquest mes passat va posar punt i final a aquest projecte de nivell europeu, permetent al professorat i l’alumnat assistent compartir l’espai i crear sinèrgies en base a les experiències viscudes. Mitjançant la formació, la sensibilització i la participació activa dels adolescents, el projecte ha assolit èxits notables, destacant la campanya de sensibilització. A través d’aquest projecte, la Fundació Surt vol seguir donant forma a una visió d’un futur amb relacions igualitàries i l’abolició de la violència masclista, liderant el camí cap a un canvi social real i durador.
La trajectòria de l’Engaged in Equality finalitza aquest mes de gener amb una gran festa final però els aprenentatges que ens deixa perduraran i seran invertits en nous projectes seguint aquesta estela.