L’empresa farmacèutica Pfizer ha anunciat que la vacuna que està desenvolupant contra la Covid-19 “és efectiva en més del 90% dels participants” sense evidències d’infecció prèvia. La comparació entre els vacunats amb el projecte de vaccí i els que van rebre el placebo demostra una “taxa d’eficàcia de la vacuna superior al 90%”, assegura Pfizer en un comunicat.
L’estudi està conformat per 43.538 persones, de les quals un 42% tenen “orígens ètnics diversos”, quelcom que no ha comportat “serioses preocupacions de seguretat”.
La farmacèutica assegura al comunicat que, “amb les projeccions actuals, esperem produir a escala mundial fins a 50 milions de dosis de vacuna el 2020”. La xifra creix a 1.300 milions de dosis per a l’any següent. Amb tot, la distribució no podrà començar fins que no rebin l’aprovació de l’Administració d’Aliments i Fàrmacs dels Estats Units (FDA). Pfizer preveu presentar-los la informació “poc després d’assolir els requeriments de seguretat, esperats per a la tercera setmana de novembre”.
En calen dues dosis
La taxa d’eficàcia del 90% de la vacuna, anomenada BNT162b2, s’obté al cap de set dies de la segona injecció. Això implica, com reporta la farmacèutica, que “la protecció s’aconsegueix 28 dies després de l’inici de la vacunació, que consisteix en un programa de dues dosis”.
“Avui és un gran dia per a la ciència i per a la humanitat. Estem un pas més a prop de proporcionar a la gent de tot el món un avenç molt necessari per ajudar a posar fi a aquesta crisi sanitària mundial” ha declarat el doctor Albert Bourla, president i director executiu de la farmacèutica estatunidenca Pfizer.
“Això és al que aspiràvem a aconseguir ara fa deu mesos. Ara, en plena segona onada i amb confinaments, apreciem encara més la importància d’aquesta fita en el camí per acabar la pandèmia i per a la recuperació de la sensació de normalitat”, ha afegit el professor Ugur Sahin, cofundador i cap executiu de l’empresa biotecnològica alemanya BioNTech, que elabora el vaccí conjuntament amb Pfizer.
La farmacèutica titlla la troballa de “primer però crucial pas mentre continuem en la recerca de proporcionar una vacuna contra la Covid-19 segura i efectiva”. De fet, continuaran amb l’estudi fins a augmentar el nombre de casos avaluables, que ara és de 94, fins als 164. Quan disposin de les dades completes, seran “debatudes amb les autoritats reguladores de tot el món”.
En l’estudi amplificat també reportaran l’èxit del vaccí entre aquelles persones que ja han patit la Covid-19, així com la prevenció de la vacuna contra els casos més severs de la malaltia.
La borsa rep la notícia
L’anunci de la farmacèutica ha tingut un efecte immediat sobre el mercat borsari que no ha passat desapercebut. Les empreses espanyoles reunides a l’IBEX35 reporten a primera hora de la tarda de dilluns una pujada superior al 8%. El sector turístic és el que millor ha rebut el comunicat de Pfizer: l’aerolínia IAG pa pujat un 33% en un dia, mentre que l’hotelera Melià Hotels ho ha fet un 27% o Aena un 15%.
El patró es reprodueix a gairebé tots els índexs borsaris del món que ja han obert. A l’espera de veure els resultats als Estats Units, on cotitzen Pfizer i BioNTech, L’EURO STOXX 50, índex de referència a l’eurozona, creix aquest dilluns més de 200 punts, el que representa més del 6%.
La cursa per la vacuna
A principis de novembre, l’OMS comptabilitza 155 candidates en fase d’avaluació preclínica i 47 candidates en fase clínica. Les darreres es troben en alguna de les parts prèvies a la comercialització del producte. A la primera s’avalua la seguretat i la resposta que provoca. A la segona, amb una mostra superior i ja amb un grup placebo, es comprova la confiança, les dosis proposades o el programa de vacunació. A la darrera, la fase que involucra més voluntaris, es comprova la seva utilitat en comparació amb una injecció placebo.
En concret, hi ha deu projectes de vaccí que es troben a la tercera i última part dels assajos clínics. Quatre s’estan produint a la Xina, un parell als Estats Units, un és un projecte alemany-estatunidenc, un arriba des de Bèlgica, un altre des de Rússia i un darrer des del Regne Unit.
El darrer, elaborat per la farmacèutica AstraZeneca i la Universitat d’Oxford, és en el qual la Unió Europea i els seus estats membres dipositen més esperança i euros en compres. Ara bé, la UE també signa preacords per la compra de les vacunes elaborades per les estatunidenques Pfizer i Moderna o la belga Johnson & Johnson.
Una de les particularitats que ha de tenir una vacuna per ser útil, més enllà dels criteris merament científics, és que es pugui produir en massa i vendre als països de forma assequible perquè tothom pugui gaudir-la. En aquest sentit, la vacuna britànica, una de les nou que són a la darrera fase, garanteix una distribució justa i assequible, ja que garanteixen la venda a preu de cost.
Amb una desena de projectes de vaccí a la darrera fase, l’expectativa és alta, ja que es presumeix que quan s’hagi inoculat a bona part de la població es podrà retornar a la vida habitual prèvia a la pandèmia. Amb tot, l’OMS rebaixa les expectatives quant al calendari: “Alguns dels grans assaigs clínics poden informar de resultats a finals del 2020 o principis del 2021. No sabem exactament quan una vacuna segura i eficaç estarà llesta per a la seva distribució, però estimem que podria ser entre principis i mitjan 2021”.