Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
Durant la tardor del 2020, les treballadores del Servei d’Atenció Domiciliària de pobles i ciutats de Catalunya es presentaven a través del sindicat SAD per exigir la municipalització i aturar una deriva externalitzadora. Les treballadores van denunciar que l’externalització dels seus serveis “ha incrementat el cost a les administracions i als usuaris, augmentant any rere any el preu de l’hora de la prestació i prestant menys serveis”. Així, l’externalització que encareix els preus i precaritza les treballadores i davant d’això l’única solució és la munipalització.
Hi ha hagut intents però la majoria d’ells han estat poc resolutius. A Barcelona, l’Ajuntament va anunciar la municipalització del servei el maig del 2019 fent-ho inicialment a entre un 7% i un 10% de les 4000 treballadores que donen servei a la ciutat. No obstant, el desembre de 2019, la Junta Consultiva de Contractació Administrativa de la Generalitat va emetre un informe desfavorable a la internalització del SAD i els serveis jurídics municipals no van trobar cap escletxa per fer-la efectiva.
Al Prat de Llobregat, s’anunciava que a partir del mes de març, la Fundació S21, que forma part del Consorci de Salut i d’Atenció Social de Catalunya (CSC), un organisme públic del qual és membre l’Ajuntament del Prat del Llobregat, passava a fer-se càrrec de la gestió del SAD al Prat. Des del sindicat de treballadores, però, no veien el canvi amb bons ulls. Defensaven que es tracta d’una gestió pública «emmascarada» i segueixen exigint la municipalització del servei.
Ara, una de les seccions més fortes, la de Sant Feliu de Llobregat ha preparat demandes i accions coincidint amb la jornada del Primer de Maig. Sota el nom ““Volem que Sant Feliu sigui un far d’esperança per totes les cuidadores d’arreu del territori”, presentaran una moció al ple de l’Ajuntament per la municipalització del servei.
Entenent que el SAD és un servei públic municipal destinat a atendre totes les persones que no poden dur a terme una vida totalment independent, per tant, és un servei essencial. Denuncien així que la gestió de Servei Públic d’Atenció Domiciliària s’atorgui sempre a empreses privades. Diuen que això fa que “en ús de la dotació de la partida pública destinada a la cura de les persones i a la dignitat laboral de les cuidadores”, es doni vida “al principal objecte de negoci d’empreses que es presenten a concurs, i plomen el seu percentatge de guanys sobre les treballadores, que són les que realitzen el 100% de l’activitat a realitzar”.
Expliquen que l’avenç de les privatitzacions està arribant a “límits insospitats” i ho sustenten amb els exemples de col·lectius que denuncien mala praxis com ara el personal de TVE, els bombers d’Aena, tot el què va envoltar la subcontratació de Ferrovial i les conseqüencies d ela finalització del contrate, o tots els qui es troben dins la plataforma de serveis socials Municipalitzem.
En un comunicat defensen que les cuidadores han passat gran part del confinament treballant de domicili en domicili, cuidant de les persones mes vulnerables amb dèficit d’EPI, sense conciliació personal i familiar, posant en risc la pròpia vida, i la dels seus familiars. I denuncien que per culpa de la gestió externalitzada no han cobrat la paga extraordinària Covid per sociosanitàries, aquella que venia a compesar simbòlicament l’esforç realitzat pel personal sociosanitari en temps de pandèmia. “No hi ha una verdadera política de tenir cura de les dones que cuidem, de mantenir i defensar els serveis públics. La preocupació dels ens públics es atorgar diners a empreses privades per que facin beneficis a la nostra costa”, assenyalen.
Així, per tot això, el sindicat SAD de cuidadores professionals Municipals impulsa una moció al ple del l’ajuntament de Sant Feliu i ho fa a més amb el suport d’algun dels col·lectius socials del municipi de Sant Feliu de Llobregat.
La votació de la municipalització, serà el pròxim dia 29 d’abril; i si es rebutja i no es posa remei a l’actual situació les treballadores asseguren que es veuran obligades a “aixecar un campament i acampar a la plaça de la vila des de l’endemà de la votació desestimatòria de la municipalització”. Això passaria i coincidiria amb el primer de maig, dia del treballador.