Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
En l’època de Boi Ruiz, quan la Gerència d’un Hospital volia tancar una planta de llits, hi posava un cadenat a la porta. Ara ja no cal. N’hi ha prou que, des de l’àrea informàtica, se’ns bloquegi la disponibilitat de llits d’una planta sencera. Els temps tecnològicament han avançat, però sempre actuen igual.
Això va succeir a Tortosa, a l’Hospital Verge de la Cinta, amb la planta de traumatologia. I quin era el motiu de tancar una planta de llits sencera, ens podem preguntar? Clar, la Covid. Doncs no. La realitat és que es va tancar aquella planta a fi que els metges de guàrdia amb presència física poguessin descansar. No hi havia cap altra opció? Segurament sí, ja que un Hospital disposa de forces recursos i altres espais, però segurament era l’opció més fàcil.
I esdevé una pràctica habitual. Després van reobrir la planta de trauma, però per acabar tancant la de tocologia i obstetrícia, bloquejant els llits corresponents.
La primera conseqüència directa i immediata és que els pacients ocupen llits d’altres especialitats que no són les que els hi correspondrien. Els pacients es dispersen per tot l’hospital i es barregen.
Una segona conseqüència és que els pacients que estan a urgències pendents de llits triguen hores i hores a ingressar a planta i, de fet, segueixen a urgències, malgrat rebre tractament assistencial. Ara ja tenim pacients de totes les especialitats, no només barrejats a les plantes de l’Hospital, sinó també a les urgències. Les urgències es transformen així en una planta més de l’hospital. L’afegit és la sobrecàrrega de treball de les treballadores i treballadors sanitaris i no sanitaris de les urgències. Un gran exemple de capacitat de gestió d’una direcció.
Una altra conseqüència del bloqueig de llits és la possibilitat d’altes forçades de pacients que retornaran més endavant com a reingressos.
Tenir menys llits públics implica que es produeixin derivacions d’intervencions a la clínica Terres de l’Ebre antiga Aliança, gestionada per Tortosa Salud SL i Fundació Gesad, col·laboradores i associades a la Unió Catalana d’Hospitals, la gran patronal.
Tancar plantes senceres de llits públics, pagats amb els recursos públics de tots i de totes, és un altre exemple de degradació del sistema públic. I amb l’avinença dels responsables sanitaris de les Terres de l’Ebre i Catsalut.