Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
“Ara et toca a tu! Les dones amb problemes de salut mental també existim i ens hem de fer veure. La teva col·laboració és imprescindible per fer-ho possible!” Sota l’etiqueta #NoÉsNormal, la plataforma Obertament crida a la participació d’una campanya que busca fer visible històries de doble discriminació: per ser dona i tenir un problema de salut mental. A més, també demana que a banda de la vivència, també es parli de com li agradaria a cada dona que l’haguessin tractat.
Obertament ha volgut aprofitar un any més el Dia Internacional de la dona treballadora per denunciar i reivindicar la doble opressió que reben les dones amb problemes de salut mental. Per aquest motiu, afirmen, “un any més seguim: Ni histèriques ni silenciades!”
En el manifest que iniciava la campanya, Obertament afirma que “les dones vivim, pel simple fet de ser dones, un seguit d’experiències discriminatòries al llarg de la nostra vida que es materialitzen en comportaments com infantilització, intromissió, control o sobreprotecció, entre d’altres”. Afegeixen que tots aquests comportaments s’agreugen i s’intensifiquen quan parlem de dones amb problemes de salut mental i així es dóna una situació que fa que les dones estiguin doblement discriminades i doblement silenciades.
Donat que sovint és a l’àmbit més proper on es veuen representats aquests comportaments, Obertament ha volgut explorar com es manifesta aquesta doble opressió en l’àmbit més íntim, ja sigui amb la parella, família, amistats properes o companys de pis. Amb aquesta campanya també volen a part de denunciar donar un missatge transformador, “doncs són precisament les relacions personals més properes les que tenen un gran potencial de canviar les coses i acompanyar els processos de recuperació i empoderament. Sempre posant la cura al centre”.
Les dades revelen que, en el cas de la relacions més personals, les dones reben més comportaments discriminatoris que els homes. Segons l’estudi de percepció de l’estigma de Catalunya (2016), més de la meitat de les persones amb trastorn mental han sigut tractades de manera injusta per les seves famílies. Aquesta dada s’agreuja en el cas de les dones (56,2%, vers el 44,8% dels homes) i molt especialment en el cas de les dones joves (menors de 30 anys): 64.3% (vers el 36% dels homes joves). Un tracte injust que també es materialitza en les relacions afectivosexuals, on les dones tornen a ser les més perjudicades: reben un 10% d’estigma més que els homes per part de la parella. Pel que fa a les amistats, el 57% de les dones s’han sentit discriminades pel seu cercle d’amics i amigues. Tot i aquestes dades, gairebé la meitat de les dones que viuen un problema de salut mental decideixen explicar-ho com a primera opció al seu entorn més proper.