Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
A finals del segle XX, la laparoscòpia marcava un punt d’inflexió en les operacions mèdiques. Amb aquesta tècnica quirúrgica s’introdueix una petita lent òptica, per mitjà d’una mínima incisió a través de la pell, que permet l’exploració visual de la cavitat abdominal. “Un foradet per entrar els aparells al cos significa menys invasió i més fàcil i ràpida recuperació, amb menys dolor i ferida, i menys risc d’infeccions i complicacions”, detalla el Dr. Joan Palou, cap del Servei d’Urologia de la Fundació Puigvert. En aquest centre especialitzat en patologies urogenitals van començar a operar amb laparoscòpia l’any 2000. S’obria així un camí més agradable i planer per a cirurgians i pacients.
Cinc anys després arribava a la Fundació Puigvert el primer robot Da Vinci de l’Estat. “No deixa de ser laparoscòpia, però la manipulació la fa directament el robot, sota la direcció a distància del cirurgià. Tu decideixes on talles, a través de comandaments que t’ho faciliten. En realitat, és un robot col·laboratiu (cobot); si fos robot 100%, tu donaries les instruccions i el robot ho faria tot. En aquest cas és el braç de l’uròleg el que precisa els punts d’intervenció”, puntualitza Palou.
Però els beneficis que aporta el robot Da Vinci són clars: Imatges en 3D i 10 augments d’apreciació visual, l’eliminació de qualsevol mínima tremolor del pols humà, i el cirurgià seu còmodament davant de la pantalla des de la qual ho visualitza tot amb claredat. Així es treballa amb el robot amb què a la Fundació Puigvert han fet en aquesta quinzena d’anys més de 1.500 intervencions urològiques. “Aquell 2005 vam fer la primera prostatectomia radical robòtica a Espanya –l’extracció de la pròstata-“, rememora el Dr. Palou.
En temps de teletreball, una intervenció amb el robot Da Vinci, amb el cirurgià intervenint des de casa ja és possible. També des d’un país a l’altre. “Amb la tecnologia 5G, la transmissió d’informació és immediata, això és telemedicina”, afegeix Palou.
Gràcies a la incorporació del Da Vinci, a la Fundació Puigvert van ser també pioners en intervencions pediàtriques, l’any 2007. Un any després, van fer la primera cistectomia (extracció de la bufeta) amb robot a Espanya i també amb el mateix robot es va fer el primer trasplantament renal complet a Europa amb cirurgia robòtica. Va ser l’any 2015.
Als Estats Units, ja l’any 2002 s’havia incorporat als quiròfans el Da Vinci. El Dr. Alberto Breda aleshores treballava al Ronald Reagan Ucla Medical Center de Los Angeles (California), on es feien amb el robot intervencions en oncologia i trasplantaments. “La Fundació Puigvert de Barcelona sempre havia estat considerada la ‘meca’ de la urologia a Espanya, i va ser en aquest centre on es va apostar per aquesta tecnologia, quan encara no hi havia tanta evidència científica sobre els resultats de l’ús del robot Da Vinci. Aquí ho van tenir clar des del principi”, expressa Breda, que és avui cap de la unitat d’Urologia Oncològica i de l’equip Quirúrgic de Trasplantament Renal de la Fundació Puigvert.
Breda precisa, però, que, en oncologia, es triï una cirurgia oberta, laparoscòpica o bé la robòtica, pel que fa a la curació no hi ha diferència, però sí que es constata una gran millora funcional –continència urinària i potència sexual- i una millor i més ràpida recuperació gràcies al més alt nivell de precisió amb l’opció del robot Da Vinci. “Podent-nos moure a 360º, sense cap tremolor, la reconstrucció minuciosa de teixits ve molt facilitada per la cirurgia robòtica. Quan parlem de 400 o 500 punts de sutura, la robòtica guanya”, afirma el Dr. Breda, que presideix actualment la Secció de Robòtica de la Societat Europea d’Urologia (ERUS). Segons explica, actualment ja hi ha 44 hospitals a Espanya que treballen amb robot Da Vinci, i en els pròxims cinc anys, la majoria d’hospitals estaran robotitzats.
Vall d’Hebron, 3 Da Vinci
L’Hospital Universitari Vall d’Hebron és el primer centre de l’Estat que compta amb tres robots Da Vinci. Amb els dos primers, en onze anys, ja ha fet més de 3.500 intervencions i la incorporació del tercer robot, aquest any, li permetrà fer entre 200 i 300 cirurgies robòtiques més cada any i ajudarà a ampliar la cirurgia robòtica a més especialitats, com ara la que enguany s’estrena, la cirurgia esofagogàstrica.
Segons explica la Dra. Elena Suárez, coordinadora quirúrgica de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, el tercer robot Da Vinci compta amb dues consoles, cosa que permet fer cirurgies multidisciplinàries, és a dir, “poden operar dos cirurgians de diferents especialitats al mateix pacient, cadascú des de la seva consola. Quan una malaltia afecta diferents òrgans, per exemple, una endometriosi en què pot estar afectat l’úter, els ovaris i l’intestí, dos especialistes (un ginecòleg i un cirurgià general) poden intervenir simultàniament al pacient, guanyant així seguretat i reduint el temps de recuperació”.
El passat mes de maig, al Vall d’Hebron va néixer el primer nadó de l’Estat després de practicar a la mare un cerclatge abdominal per via robòtica. Consisteix a suturar el coll uterí per reforçar-lo, i es va fer amb el robot Da Vinci, que possibilita una cirurgia menys invasiva i amb menys risc per a la futura mare.
Alta precisió en intervenció de columna
I si la precisió és la característica més preuada de la tecnologia robòtica aplicada a la cirurgia, les intervencions de columna vertebral tenen molt a rebre d’ella. L’Hospital Quirónsalud Barcelona compta ja amb una plataforma de guiat robòtic (Mazor X StealthTM Edition) per a operacions de columna. És un sistema pioner que combina les eines necessàries per dur a terme la planificació abans de l’operació amb instruments que ajuden i guien el cirurgià durant aquesta. El robot està indicat per aconseguir una col·locació precisa dels implants que s’utilitzen en cirurgia de columna, sigui percutània, mínimament invasiva, o bé oberta.
El de Quirónsalud és el segon dispositiu d’aquest tipus que s’incorpora a Europa. Segons explica el director de l’Institut Clavel de l’Hospital Quirónsalud Barcelona, que lidera l’aplicació d’aquesta nova tecnologia al centre, Pablo Clavel, de moment, estan utilitzant el nou robot en la col·locació de l’instrumental en cirurgia de columna, “però també treballem perquè sigui capaç de fer altres parts de la cirurgia de columna, com per exemple la descompressió dels nervis, o inclús ajudar-nos en la resecció d’alguns tumors”.
Visites a distància
A l’Hospital Sant Joan de Déu Barcelona, un robot permet els seus pediatres visitar nens i nenes atesos d’urgència o que neixen a l’Hospital de Berga, com si fossin a la mateixa consulta. És un sistema de consulta mèdica a distància pioner a Espanya que permet compartir decisions clíniques entre professionals i reduir el nombre d’infants derivats a altres centres.
El robot, desenvolupat per l’empresa Teladoc Health, compta amb una pantalla en la seva part posterior, que permet que, quan el professional mèdic es connecta mitjançant videoconferència des de Barcelona, tingui la mateixa perspectiva que si entrés presencialment a la consulta on és el pacient. Segons explica la gerent de l’Hospital de Berga, Anna Forcada, “aquest sistema innovador evita desplaçaments als usuaris i connecta el nostre centre amb un hospital de tercer nivell, permetent-nos oferir una atenció molt més especialitzada i de molta qualitat a pacients d’un entorn rural i dispers geogràficament com és el de la nostra comarca”.