Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
Quan s’ha complert ja un any de la darrera escalada del conflicte entre Hamàs i l’estat d’Israel, un grup de professionals de la salut de diferents punts de l’Estat espanyol –format per infermeres, auxiliar d’infermeria, metges, anestesistes, etc…– han decidit unir forces i idees per mostrar la seva solidaritat amb el poble palestí i denunciar la destrucció que s’està duent a terme del seu sistema sanitari i dels seus professionals.
Amb aquest horitzó el passat mes d’octubre es va començar a gestar el grup de Health workers for Palestine Spain, amb representants –de moment– a Barcelona, Granada i Madrid, i amb aspiracions de fer-se cada dia més grans. Segons explica una de les metgesses de família que hi forma part, Eva Mayor, Health workers for Palestine Spain “replica els moviments que ja hi ha actius a Suècia i al Regne Unit” i impulsen de manera conjunta campanyes internacionals sobre la situació que s’està vivint a Palestina. “Al principi vam impulsar concentracions a les portes dels CAPs cada divendres demanant la pau a Palestina”, continua Mayor, i el proper 12 de desembre lideraran un webinar sobre per què i com volen fer boicot a Teva, una farmacèutica de medicaments genèrics d’origen israelià. En aquest sentit, Mayor afegeix que “estem fent pressió institucional a les diferents conselleries de salut de l’Estat per preguntar si els hospitals i els centres d’atenció primària tenen algun tipus de relació amb proveïdors israelians, perquè de ser així suposaria estar col·laborant amb un genocidi”.
Health workers for Palestine Spain es va donar a conèixer el passat 7 de novembre quan van fer públic un manifest defensant la causa palestina i que denunciava la complicitat dels països occidentals en el conflicte, tant por acció com per omissió. El document destaca que “El sistema sanitari a Gaza està essent destruït de manera deliberada i sistemàtica” i que “Israel comet crims de guerra i el crim de lesa humanitat d’extermini amb atacs implacables i deliberats contra el personal i les instal·lacions sanitàries. Els nostres companys sanitaris palestins treballen sota bombardejos constants, són empresonats, torturats en camps de detenció i assassinats”. Pocs dies després, el manifest compta ja amb 500 adhesions i el suport d’una trentena d’entitats sanitàries com ara NoGracias, Marea Blanca de Sant Cugat, Asociación Madrileña de Salud Pública (AMaSaP) La Capçalera, FoCAP o Rebel·lió Atenció Primària, entre d’altres.
Tanmateix, Mayor apunta que els objectius de treball del col·lectiu són a llarg termini, ja que “desgraciadament, pensem que aquest conflicte tindrà una durada molt llarga, però estem molt actives; actualment estem fent una pàgina web molt xula i potent, però volem demanar també per què no venen pacients refugiats palestins a Espanya,… i treballar en diferents fronts en la defensa de la causa Palestina”.