Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
56 pacients en una sala de 18 llits. 27 pacients en una altra de 12 llits. Persones malaltes en «doble fila» als passadissos. Aquesta va ser la situació que es va viure dimarts passat 14 de desembre a les Urgències de l’Hospital La Paz, a Madrid, segons han denunciat un grup de treballadors dels serveis d’Urgències i Emergències de Madrid en lluita.
Un estat d’«amuntegament» que es va tornar a repetir dimecres 15 de desembre. Com es pot apreciar a les fotos a què ha tingut accés lamarea.com, els pacients s’amunteguen als passadissos de l’hospital i a les habitacions massificades on no hi ha espai entre uns llits i altres.
En la urgencia de La Paz 56 pacientes en una sala de 18 camas, 27 pacientes en otra de 12 camas. En doble fila,en los pasillos. Destruir la Atención Primaria y cerrar los SUAP (Servicios de Urgencias de Atención Primaria) causa estas situaciones de hacinamiento. pic.twitter.com/7ATdkgPZR9
— Urgencias y Emergencias de Madrid en Lucha (@Urgenciaslapaz) December 14, 2021
Des de La Paz, asseguren a lamarea.com que es tracta d’«un pic puntual de pressió assistencial» i, tot i que afirmen que «els pacients estan rebent l’atenció adequada», valoren prendre mesures addicionals «per agilitzar els ingressos i relaxar la pressió». Segons expliquen, «molts d’aquests pacients són més grans de 85 anys amb infeccions respiratòries que es descompensen a causa de la pròpia edat i perquè a més tenen altres patologies».
Guillén del Barrio, infermer de les Urgències de la Pau i delegat del Moviment Assembleari de Treballadores de Sanitat (MATS), denuncia que el problema ve derivat del tancament dels Serveis d’Urgència d’Atenció Primària a Madrid: «Fa un any que és mig tancat i cada vegada és més clar que el volen tancar definitivament», es queixa. Aquest sanitari assegura que el SUAP atenia mig milió de persones a l’any, el mateix nombre de pacients que atenien les Urgències de l’Hospital La Paz, i que «acaben repartint-se pels hospitals».
La Conselleria de Sanitat de la Comunitat de Madrid, en resposta a les preguntes d’aquest mitjà, explica que els Serveis d’Urgències d’Atenció Primària «es mantenen tancats a causa de la incidència de casos i de la impossibilitat d’assegurar l’organització de dos circuits diferenciats» per a l’atenció de pacients Covid i de la resta.
Del Barrio detalla que l’amuntegament no es deu a l’augment de casos de Covid-19: «La manca de recursos humans als centres de salut suposa que els pacients crònics no reben tot el seguiment que necessiten, empitjoren i acaben venint a l’hospital. Estem veient casos cridaners de pacients amb tumors molt greus que, com que no han pogut acudir al seu metge quan ho necessitaven, vénen a l’hospital amb un tipus de càncer molt avançat».
La Comunitat de Madrid decideix acomiadar més personal
A finals de novembre, el govern d’Isabel Díaz Ayuso (PP) va anunciar que no els renovaria el contracte a 7.500 treballadors i treballadores de la sanitat. Són els coneguts com a ‘contractes Covid’, persones que han estat emprades per fer front a la pandèmia i que ara tornen a l’atur. El Sindicat d’Infermeria a Madrid (SATSE) considerava una «greu irresponsabilitat» que la Conselleria de Sanitat hagi decidit no renovar el 65% dels i les infermeres amb aquest tipus de contractes i denunciava que hi ha «un dèficit crònic de plantilles».
Davant d’aquesta situació, el Moviment Assembleari de Treballadores de Sanitat (MATS) va convocar a principis de desembre una concentració a la Porta Principal de l’Hospital Ramon i Cajal per denunciar uns acomiadaments que consideren que «desagnaran la sanitat».
La Comunitat de Madrid va assolir un rècord sanitari a principis de novembre: per primera vegada, mig milió de pacients eren en llista d’espera per tenir una cita amb el seu especialista a la regió. A això cal sumar-hi més de 150.000 persones que esperen una primera prova diagnòstica i gairebé 100.000 que tenen concertada una operació en el futur.