Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
La llei de regulació de l’eutanàsia (LORE) va suposar la incorporació d’un nou dret en matèria de drets civils al nostre país. Dos anys després que entrés en vigor aquesta llei, aprovada definitivament al Congrés dels Diputats el 18 de març de 2021 després de dècades de lluita, el Casal Socialista Joan Reventós de Barcelona acull demà a la tarda una taula rodona que abordarà de ple el dret a l’eutanàsia: és aquest un dret per a tothom? són ateses correctament les peticions d’ajuda per morir a Catalunya?
La taula rodona comptarà amb la participació de representants d’entitats i institucions com Luisa Carcedo, membre del Consell d’Estat i ponent de la Llei de regulació de l’eutanàsia, Cristina Vallès, presidenta de Dret a Morir Dignament Catalunya (DMD Catalunya), Marc Antoni Broggi, president del Comitè de Bioètica de Catalunya, Ester Giménez, presidenta de l’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFICC), Carmen Andrés, diputada a les Corts Generals i ponent de la Llei de regulació de l’eutanàsia i Assumpta Escarp, vicepresidenta segona del Parlament de Catalunya i consellera de Salut del Govern Alternatiu; les diferents intervencions estaran moderades per Josep Carles Rius, president de la Fundació Periodisme Plural, que edita el Diari de la Sanitat.
A Catalunya, 175 persones van demanar l’eutanàsia el 2022, segons dades fetes públiques pel Departament de Salut; la prestació d’ajuda per morir es va acabar donant a 91 persones i més de la meitat van morir abans que el procés acabés. L’entitat Dret a Morir Dignament (DMD) és una entitat sense ànim de lucre que defensa la llibertat de tota persona a decidir el moment i la manera de finalitzar la seva vida, especialment quan pateix un deteriorament irreversible i gran sofriment. En aquest sentit, l’entitat considera que es podrien escurçar terminis durant el procediment, com per exemple els quinze dies de reflexió si la persona ja hagués fet el document de voluntats anticipades, perquè ja estaria informada sobre els drets al final de vida.També sosté que el procés podria ser més àgil a l’hora de trobar el metge consultor, un facultatiu independent de l’equip assistencial del metge responsable, amb formació en les patologies del pacient i que ha de corroborar el compliment dels requisits de la petició. També resalta que disposar de la informació sobre els drets al final de la vida és una tasca pendent que té el Departament de Salut.
Per a assistir al debat es pot escriure un correu electrònic a la següent adreça: salut@socialistes.cat