Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
Aquest és un article de eldiario.es
José Abelairas va ser cessat al març com a cap de la secció d’Oftalmologia Infantil de l’Hospital de la Pau, després de passar 17 mesos emetent queixes per registre al Ministeri i a la Conselleria de Sanitat de la Comunitat de Madrid en les quals denunciava l’escassetat de recursos de la unitat que dirigia i en la qual s’atén a nens de tota Espanya. Aquest professional va arribar a assegurar que treballaven en condicions “tercermundistes”.
Un mes després que les seves reivindicacions es publiquessin a eldiario.es, dos professionals de l’àrea d’avaluació sanitària regional van acudir a aquest servei pediàtric per avaluar les condicions que denunciava Abelairas. “L’hospital va sol·licitar a la Conselleria realitzar aquesta auditoria per comprovar el funcionament de la secció d’oftalmologia infantil”, ha recordat a aquesta redacció una portaveu de la Comunitat de Madrid.
A pesar que en aquesta auditoria, a la qual ha tingut accés eldiario.es, conclouen que “la unitat disposa d’una estructura i recursos físics suficients per a l’atenció dels pacients”, reconeixen que el servei està saturat de menors, que el trasllat dels bebès prematurs al quiròfan genera “algun risc addicional” i que no existeix un equip d’infermers amb dedicació exclusiva a les operacions d’aquestes patologies.
Segons van apuntar a l’abril des del departament de comunicació de la Pau, Abelairas va ser cessat com a cap de la unitat per “les importants deficiències en qüestions de gestió i organització de la secció”. Encara que els auditors no assenyalen en les seves conclusions directament al que va ser cap d’aquesta secció durant dotze anys, sí que fan referència a problemes de coordinació: “L’atenció a pacients en consultes externes manca d’organització i circuits definits, es desenvolupa amb massificació de pacients i professionals i es percep desordenada”.
Reconeixen que l’espai és “millorable”
El Ministeri de Sanitat va acreditar a cinc especialitats de la unitat d’oftalmologia infantil com a centres de referència nacional (CSUR). A causa d’aquesta certificació, atenen a nens procedents de tota Espanya amb patologies greus i molt específiques que no compten amb assistència en la major part de les comunitats autònomes.
Una de les reivindicacions principals d’aquest professional, i que coincideix amb les d’alguns familiars de pacients consultats per aquesta redacció, era la falta d’intimitat en comunicar els diagnòstics. “No tenim una sala condicionada per explicar-li a uns pares que li hem de llevar l’ull al seu fill perquè té un tumor o que es pot morir per una metàstasi”, assegurava Abelairas a eldiario.es.
Els auditors consideren que la consulta és “el lloc més indicat” per donar notícies adverses. Encara que reconeixen que l’espai “és millorable” i que la seva estretor “no facilita el treball quotidià”. Insisteixen a subratllar que “el desordre és manifest en tota la zona” i que “l’escassetat d’espai és similar al que ocorre amb les consultes d’altres especialitats de l’hospital infantil”.
Aquest últim argument es repeteix al llarg de tota l’avaluació, datada al juny, i emesa per la Direcció general d’Inspecció i Ordenació. En aquest informe els auditors comparen les condicions d’oftalmologia pediàtrica amb les del departament d’adults (que no compta amb especialitats reconegudes pel Ministeri com a centres de referència), i altres especialitats de l’hospital infantil, per destacar que no és un cas excepcional.
Per exemple, sobre la sala d’espera reconeixen que “el perfil i abundància de pacients (bebès, familiars, carrets, etc.) produeix una alta ocupació de l’espai amb aglomeracions freqüents”. A més, afegeixen que les consultes externes d’oftalmologia general “tenen una aglomeració i volum considerablement major que les de l’infantil”.
A preguntes d’aquesta redacció, una portaveu de la Conselleria ha assegurat que seguiran les recomanacions recollides en aquesta avaluació. “L’hospital ha elaborat un pla que contempla el trasllat temporal de l’activitat de consultes de l’oftalmologia infantil a l’Hospital Carlos III per millorar els espais que es veuran afectats per les obres de remodelació de les urgències infantils”, ha informat. Per la seva banda, el departament de Dolors Montserrat no ha volgut opinar sobre aquesta avaluació.
Una altra de les queixes que més preocupava Abelairas era la falta de quiròfans adaptats per a bebès prematurs. “Als nounats els hem de traslladar en incubadores de l’Hospital Infantil al General pels passadissos i ascensors pels quals circula tothom. Si durant el recorregut sorgeix alguna complicació amb el bebè pot suposar un problema”, va explicar el doctor a aquesta redacció.
Aquest trajecte “va ser constatat pels avaluadors; no obstant això –afegeixen– es va comprovar que la freqüència d’aquesta situació es produeix una vegada al mes com a màxim”. Així mateix reconeixen que aquest procediment “genera incomoditats i algun risc addicional” i recomanen a l’adreça de l’hospital que busquin una alternativa per reduir els problemes. No obstant això, descarten aconsellar que s’instal·li aquest material en el quiròfan infantil, en considerar que l’equipament és “car i molt específic”.
En aquesta avaluació, també confirmen que no existeix un equip exclusiu de suport per operar als nens i joves amb patologies oftalmològiques. “Seria aconsellable que s’estudiïn possibles solucions per minimitzar en tant que sigui possible la rotació del personal i es planifiqui la formació necessària per garantir la disponibilitat de professionals qualificats i experts”, indiquen a l’informe.
Abelairas es va mostrar molt contundent en afirmar en una entrevista amb aquest mitjà que “l’Hospital de la Pau no compleix els criteris necessaris per atendre als CSUR“. Encara que els avaluadors consideren “comprensible i legítim” que centri en aquests centres les seves demandes, afegeixen que els recursos amb els quals compten són suficients, així com que l’activitat s’ha mantingut “relativament estable en el temps, i l’escassa incidència d’alguns processos no justificaria duplicitats de dotació en els quiròfans o en les consultes que resultarien ineficients”.
S’hauria d'”impulsar la dinàmica grupal”
Un altre dels punts en els quals l’antic cap de secció no ha trobat suport dels avaluadors se centra en la necessitat que els sis professionals de la consulta es dediquessin exclusivament a l’Oftalmologia Pediàtrica. En el document emès al juny asseguren que hi hagi tres amb dedicació parcial “es considera ajustat actualment a la demanda i activitats realitzades”. A més, sobre la coordinació de tots els professionals asseguren que s’hauria d'”impulsar la dinàmica grupal i el treball en equip”.
Finalment, el departament de comunicació de l’hospital va negar a l’abril les crítiques d’Abelairas i va assegurar que havien fet un “important esforç” arribant a invertir més de 300.000 euros. En l’informe, els auditors redueixen la quantitat destinada entre 2013 i 2015 a la secció d’oftalmologia pediàtrica a 91.232 euros.