Investiguen la mort d’una nena després d’esperar durant hores una ambulància a l’hospital de Blanes

CCOO assegura que l'ambulància va trigar quatre hores a arribar per endur-se a la menor però el SEM ho nega i diu que van ser dues

Redacció
 
 
 
Entrada de l'Hospital Comarcal de la Selva, a Blanes

Entrada de l'Hospital Comarcal de la Selva, a Blanes

Salut investiga la mort d’una nena a l’hospital comarcal de la Selva, a Blanes (Girona), la matinada del dissabte. Segons fonts del departament, la Direcció General d’Ordenació Professional i Regulació Sanitària ha obert un expedient informatiu per aclarir la mort i determinar responsabilitats. En un comunicat fet públic aquest dimarts al migdia, Salut especifica que la menor va entrar al servei d’urgències a les 2:33 “amb símptomes i signes que orientaven a una cetoacidosis diabètica” (una descompensació per una disminució d’insulina). En aquell moment, segueix el comunicat, la pediatra que la va atendre va iniciar el tractament de forma immediata i a les 5:52 el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) va rebre l’avís de l’Hospital Comarcal de Blanes per traslladar la nena a l’Hospital Josep Trueta de Girona.

Segons Salut, després de valorar conjuntament el cas es va qualificar com a prioritat 1, que en l’argot mèdic significa que la pacient, encara que requereix ser trasllada a un altre centre per al seu tractament, es troba en un hospital que pot mantenir estabilitzada la seva situació clínica. Finalment, i sempre segons Salut, l’ambulància del SEM arriba a l’Hospital de Blanes a les 6:18, provinent de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron de Barcelona però  “malgrat els intents de recuperar la pacient, l’evolució és desfavorable i acaba morint”.

Per la seva banda, el sindicat CCOO assegura que l’ambulància, que es trobava a Barcelona, va trigar quatre hores a arribar.

L’alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez, ha afirmat en un primer moment que el conseller de Salut, Antoni Comín, li ha assegurat en una conversa privada que no calia una ambulància pediàtrica per traslladar a la nena ja que hauria estat suficient amb una UCI medicalitzada atès que la pacient estava controlada i estabilitzada. Ho ha fet en declaracions a Catalunya Informació. Hores més tard però l’Ajuntament de la localitat ha rectificat i ha emès un comunicat en relació al cas en el qual s’assegura que “en la conversa privada mantinguda amb el conseller de Salut, Antoni Comín, aquest s’ha limitat a comunicar que el Departament de Salut havia obert un expedient informatiu per determinar i dirimir les responsabilitats del cas”. “No m’ha fet cap valoració sobre el tipus de dispositiu sanitari que ha d’intervenir en un cas d’aquesta naturalesa”, assegura l’alcalde a través d’aquest comunicat.

Actualment només hi ha dues ambulàncies pediàtriques medicalitzades a Catalunya, una a l’Hospital de la Vall d’Hebron i una altra a Sant Joan de Déu de Barcelona. Per això des del SEM insisteixen que el temps de resposta és el normal quan s’activen aquest tipus de vehicles i que en aquest cas es van complir els estàndards de temps.

El Síndic de Greuges ha obert una actuació d’ofici per investigar la mort de la nena i demanarà informació al Departament de Salut pel suposat retard de l’ambulància que l’havia de traslladar a l’Hospital Josep Trueta.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*