El científic Manuel Serrano, considerat una de les principals autoritats en biomedicina, treballarà, a partir d’ara, a l’Institut de Recerca Biomèdica (IRB). Després de tretze anys al Centro Nacional de Investigaciones Oncológicas (CNIO), a Madrid, Serrano arriba a Barcelona amb un contracte de Professor d’Investigació ICREA de la Generalitat de Catalunya i el suport econòmic de la Fundació La Caixa per treballar en avenços en medicina regenerativa aplicada al càncer, la diabetis i altres malalties. Serrano impulsarà investigacions orientades a trobar tractaments contra l’envelliment cel·lular per aplicar-ho a les malalties pulmonars o al càncer, entre d’altres. Per això comptarà amb un laboratori, Plasticitat cel·lular i malaltia, de 200 metres quadrats, a l’IRB, on treballarà amb un equip formar per catorze investigadors.
Des d’aquest laboratori Serrano i el seu equip encararan els actuals reptes en medicina regenerativa ja que un procés de reparació defectuós està en la base de moltes malalties. “Quan es produeix un dany en un teixit, les cèl·lules danyades, anomenades senescents, tenen un paper molt important i volem entendre com notifiquen a l’organisme què cal reparar i com. Igualment, volem entendre la dinàmica de les cèl·lules que finalment realitzen la reparació tissular” ha explicat l’investigador en roda de premsa. Segons ha dit, el seu interès professional ha anat virant, amb el temps, del càncer cap a la reparació de teixits i la reprogramació cel·lular. “És una àrea molt poc coneguda”, ha asseverat el científic.
El director de l’IRB, Joan J. Guinovart, ha destacat positivament el nou fitxatge del centre públic: “el gran equip científic de l’IRB es reforça ara amb la incorporació d’un altre crack”. Per la seva banda, el director de l’Àrea de Recerca i Coneixement de la Fundació La Caixa, Jordi Portabella, ha manifestat el seu compromís amb la recerca. “Una de les nostres prioritats és impulsar el talent d’investigadors sènior, promovent investigacions en la frontera del coneixement i amb elevat potencial de beneficis per a la societat”, ha dit.
Serrano ha impulsat també un laboratori que vol provar un fàrmac en un assaig clínic per a la fibrosi pulmonar, una malaltia degenerativa que actualment no té cura. Aquest fàrmac mata selectivament les cèl·lules danyades del pulmó i millora la fibrosi pulmonar. De moment s’ha provat en ratolins i ha funcionat. “Per a una malaltia rara i per a la que no existeixen teràpies eficaces, una millora, inclús si és petita, ja és un gran èxit perquè pot suposar un canvi substancial en la qualitat de vida dels malalts”, ha afirmat l’investigador. A més, també treballa enfocat en la diabetis. “L’objectiu en diabetis és que el pàncrees, que té malmeses les cèl·lules que produeixen insulina, pugui generar aquestes cèl·lules de nou”, ha detallat el científic.