Aquest és un article de eldiario.es
Afirmar que un càncer es produeix per desequilibris emocionals és quelcom que no té cap mena de base científica. No obstant això, la passada setmana l’Hotel Barceló Sants de Barcelona acollia la celebració d’un esdeveniment en el què una sèrie de personatges feien afirmacions com aquesta o donaven consells absurds sobre com afrontar un càncer. Posaven en dubte l’eficàcia d’alguns dels tractaments actuals, com la quimioteràpia, davant la sorpresa i la indignació de la comunitat científica i metgessa.
No va ser un cas aïllat. Segons el recompte que fa l’Associació per Protegir al Malalt de Teràpies Pseudocientífiques (APETP), se celebren centenars d’actes similars. No és que no hi hagi eines legals per tractar d’impedir la difusió d’informació acientífica perjudicial per a la salut, però existeix certa passivitat en les administracions sanitàries, segons expliquen els experts.
“Hi ha moltíssims estudis publicats sobre aquest tema i la conclusió és unànime, no es pot dir que hi hagi cap tipus de càncer que sigui provocat per un esdeveniment traumàtic o estressant”, explica a eldiario.es el doctor Miguel Ángel Seguí, portaveu de la Societat Espanyola d’Oncologia Mèdica (SEOM). “Prou té un pacient amb patir una malaltia greu, com a més a més dir-li que la culpa és seva perquè no va gestionar bé un problema personal. Em sembla una cosa totalment retrògrada, a més de dolorosa per al pacient”.
L’afirmació sobre l’origen emocional del càncer la va fer lliscar durant l’esdeveniment Txumari Alfaro, personatge que durant dècades ha ofert consells de salut en programes de televisió de pràcticament totes les cadenes generalistes. En un moment de la seva xerrada, tres dones les filles de les quals tenen càncer de mama van preguntar què podien fer. “Res”, va ser la resposta d’Alfaro, “només prenent consciència del càncer de pit que tens a la mama esquerra, et millorarà”.
Aquest tipus de teories pseudocientífiques basades en una suposada interacció entre ‘ment’ i cos han estat qualificades per l’Organització Mèdica Col·legial com “les més perilloses de les propostes pseudoterapèutiques”. La majoria parteixen del que es coneix com a ‘Nova Medicina Germànica’, un moviment que ha estat qualificat com a secta a diversos països europeus. Un dels seus creadors, Claude Sabbah, compleix actualment condemna per la mort d’un pacient de càncer de pròstata que va renunciar al seu tractament.
A este impresentable le preguntan:
– “Mi hija tiene cáncer de mama ¿Qué hago ahora?”
Y responde:
– “Nada. Ahora la terapia consiste en no hacer nada (…) solo con esta toma de conciencia el pecho mejorará (…) y así 100% curación cánceres de mama”
¿No puede ser? ved video pic.twitter.com/AIH3Z1NX6S— Pere Estupinyà (@Perestupinya) 15 de gener de 2018
La SEOM no ha estat l’única a posicionar-se contra aquest esdeveniment, professionals i institucions científiques i sanitàries de tot tipus es feien ressò a xarxes socials de la denúncia que el Col·legi de Metges de Barcelona va presentar davant el Departament de Salut dies abans que es dugués a terme l’acte i criticaven els comentaris que, com el d’Alfaro, s’anaven filtrant a través de xarxes socials.
Cursos, xerrades i fires per tota Espanya
No obstant això, lluny de ser una excepció, aquest tipus d’esdeveniments en els què els ponents amb o sense formació mèdica fan afirmacions de caràcter sanitari sense base científica alguna són habituals en moltes ciutats espanyoles. “No és una excepció”, afirma Seguí, “si vas a qualsevol centre sanitari veuràs que hi ha milers de paperets d’esdeveniments com aquest, en els quals s’ofereixen tot tipus de tractaments alternatius”.
Alguns dels organitzadors d’aquest tipus d’esdeveniments es troben entre els ponents que acompanyaven a Alfaro al congrés de Barcelona. Entre ells destaca Josep Pàmies, un agricultor català que assegura que un càncer terminal pot remetre amb uns canvis “d’hàbits alimentaris, emocionals i d’ubicacions geopatològiques”.
Pàmies, que també defensa el que en aquest entorn es coneix com a ‘solució mineral miraculosa’, un producte tòxic molt similar al lleixiu al qual els seus seguidors atribueixen tot tipus de bondats, com guarir el càncer o l’autisme en nens, figura com a organitzador d’altres esdeveniments que se celebren en diferents ciutats espanyoles, com la Fira de Salut i Alimentació que porta ja 10 edicions.
“En aquesta fira també participen persones que tracten a malalts de càncer i en l’última fins i tot col·laboraven l’ajuntament de Balaguer i la diputació de Lleida”, explica a eldiario.es la presidenta de l’Associació per Protegir al Malalt de Teràpies Pseudocientífiques (APETP), Elena Campos, qui insisteix que “el congrés de Barcelona no és, en absolut, l’únic esdeveniment en el qual es fan afirmacions d’aquest tipus, hi ha centenars al llarg de tot el territori nacional”.
Campos, especialista en biomedicina del Centre de Biologia Molecular Severo Ochoa, assegura que l’APETP va actualitzant una llista amb tots els esdeveniments que es realitzen cada any. “El nostre objectiu és visibilitzar el problema i conscienciar de la seva gravetat, hem detectat xerrades en col·legis en els quals s’explica a nens petits l’origen emocional de la malaltia”, assegura.
Però a més de visibilitzar el problema, des d’aquesta associació també denuncien la passivitat de les autoritats davant el que consideren un risc contra la salut pública. “Ens alegrem que els mitjans s’hagin fet ressò d’aquest esdeveniment perquè és necessari que es visibilitzi la situació i la seva gravetat”, explica Campos, “però també cal posar en evidència la necessitat que les institucions sanitàries i els col·legis mèdics comencin a vigilar la mala praxi i l’intrusisme sanitari”.
Buit legal i deixadesa política
La impunitat amb la qual s’han passejat per Espanya alguns d’aquests personatges ha deixat la sensació que existeix un buit legal a l’hora d’oferir consells o tractaments mèdics, així com que les seves afirmacions estan emparades per la llibertat d’expressió.
No obstant això, l’advocat i especialista en aquest tipus de casos, Fernando Frías, recorda que “hi ha mecanismes legals per impedir aquest tipus d’actes via administrativa o, almenys, que hi hagi algun tipus de conseqüència legal si durant l’esdeveniment es realitzen afirmacions falses o es pretenen vendre serveis inútils contra una malaltia tan greu com és el càncer”.
També des del punt de vista penal existeix la possibilitat de perseguir certes accions, especialment a través dels articles referits a l’intrusisme professional o als delictes contra la salut pública. No obstant això, Frías reconeix que “caldria analitzar cadascuna de les ponències que es fan en aquest tipus d’esdeveniments per comprovar si s’està cometent un delicte”.
Tot i així, aquest advocat assegura que un dels principals problemes a l’hora d’abordar aquesta situació és la “deixadesa de les comunitats autònomes i del Ministeri de Sanitat”. Segons Fredes, “aquesta gent veu que pot actuar amb plena impunitat, per la qual cosa es permeten el luxe de muntar aquests congressos en els quals fan tot tipus d’afirmacions”.
Càncer i teràpies alternatives
El càncer és una de les primeres causes de mort a nivell mundial. Segons l’Organització Mundial de la Salut, els diferents tipus de càncer que existeixen es deuen a multitud de factors i aproximadament un terç de les morts es deuen factors de risc alimentaris o a hàbits poc saludables. Cap es deu a problemes emocionals, no obstant això, segons un estudi publicat el passat mes d’agost, les teràpies alternatives augmenten enormement les taxes de mortalitat d’alguns tipus de càncer. En particular, per al càncer de mama, el risc de mort es dispara fins a un 470%.