La Classificació Internacional de Malalties (ICD per les seves sigles en anglès) té com a objectiu codificar les diferents afeccions comparant i compartint dades de manera consistent i estàndard entre hospitals, regions i països en diferents períodes de temps.
Publicada per l’Organització Mundial de la Salut (OMS), aquesta classificació permet la conversió dels termes diagnòstics des de paraules a codis alfanumèrics per facilitar el seu emmagatzematge i examen: conté al voltant de 55.000 codis únics per a lesions, malalties i causes de mort.
“La ICD ens permet entendre el que fa que les persones s’emmalalteixin i morin, i prendre mesures per prevenir el patiment i salva vides”, ha explicat Tedros Adhanom Ghebreyesus, director general de l’OMS.
La ICD es tradueix a 43 idiomes i la seva anterior versió, publicada fa 28 anys, ha estat utilitzada en més de 120 països. Ahir es va fer pública l’onzena versió, anomenada ICD-11, que porta més d’una dècada en desenvolupament.
Per als experts, és important perquè proporciona un llenguatge comú per informar i controlar les malalties. A més, és utilitzada per les asseguradores de salut els reemborsaments de la qual depenen de la seva codificació; els gerents de programes nacionals de salut i especialistes que analitzen la salut global i determinen l’assignació de recursos.
No obstant això, no serà fins a maig de 2019 quan es presenti en l’Assemblea Mundial de la Salut per a la seva adopció pels estats membres, i entrarà en vigor l’1 de gener de 2022. El llançament previ aquesta setmana permetrà als països planificar com usar la nova versió i capacitar als professionals de la salut.
Visió actualitzada dels patrons de malaltia
La nova ICD-11 incorpora els últims avanços en medicina. Per exemple, els codis relacionats amb la resistència als antimicrobians estan més en línia amb el Sistema Mundial de Vigilància de la Resistència als Antimicrobians (GLASS, per les seves sigles en anglès).
A més, és capaç de capturar millor les dades relatives a la seguretat en l’atenció mèdica, el què significa que les situacions innecessàries que poden danyar la salut –com a fluxos de treball insegurs en hospitals– es poden identificar i reduir.
Així mateix, la nova ICD inclou nous capítols. Per exemple, un sobre medicina tradicional, usada per milions de persones a tot el món; i un altre sobre salut sexual, que reuneix condicions que prèviament es van categoritzar d’altres maneres (com la incongruència de gènere, que anteriorment es trobava en salut mental) o es van descriure de forma diferent (com el trastorn de joc, que s’ha agregat a la secció sobre trastorns addictius).
Un principi clau en aquesta revisió va ser simplificar l’estructura de codificació perquè els professionals registrin més fàcilment les condicions. “L’HISSI és una pedra angular de la informació de salut i la seva nova versió oferirà una visió actualitzada dels patrons de la malaltia”, conclou Lubna Alansari, directora general adjunta de l’OMS para Mètriques i Mesuraments de Salut.