Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
La pell és l’òrgan que més ràpidament manifesta el contagi de les infeccions de transmissió sexual (ITS) i ho fa a través de símptomes genitals i també de símptomes extragenitals. Davant d’aquesta situació, els dermatòlegs reclamen un paper central i l’obligada implicació en la prevenció, el diagnòstic i el tractament de les ITS. Així ho han manifestat els més de 1.600 especialistes que es van donar cita en el 47è Congrés Nacional de Dermatologia i Venereologia organitzat per l’Acadèmia Espanyola de Dermatologia i Venereologia (AEDV) al Palau de Congressos de Barcelona entre el 5 i el 8 de juny.
“És fonamental que la societat sàpiga que aquestes infeccions poden passar desapercebudes, però transmetre’s d’una persona a l’altra si no s’utilitza el preservatiu durant les relacions sexuals. Com que s’ha perdut la por al VIH, la societat en general ja no utilitza el preservatiu i això ha fet que es disparin les ITS a tot el món”, va afirmar la Dra. Alicia Comunión, coordinadora del Grup d’ITS de l’AEDV.
Durant el simposi “La nostra experiència en MTS”, la Dra. Maria Ubals, dermatòloga de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron de Barcelona, va explicar que les ITS poden aparèixer en forma d’úlceres, berrugues o exantemes en parts del cos extragenitals. El motiu d’aquestes reaccions més inusuals són la inoculació directa del microorganisme mitjançant petites erosions o per la disseminació de la infecció.
“Cada vegada ens trobem més casos de patologies extragenitals i en part es deu al repunt de les ITS que s’està produint tant a Espanya com a Europa”, explicava la Dra. Ubals. De fet, la dermatòloga va assenyalar que “segons un estudi recent, la sífilis, la gonorrea i la clamídia han augmentat en un 76 %, 67 % i 22 % a nivell europeu, respectivament”. “Aquesta patologia ja centra part de les consultes que atenem, per la qual cosa és imprescindible que els dermatòlegs tinguem un paper central en el diagnòstic i el maneig d’aquests pacients”, va afirmar l’especialista.
Nous tractaments i estratègies
A la trobada anual, els dermatòlegs especialistes en aquesta àrea van coincidir en els reptes que cal afrontar: identificar tractaments alternatius a l’azitromicina i determinar noves estratègies que disminueixin o estabilitzin el contagi. En el primer cas, l’augment de les MTS i l’abús dels antibiòtics ha donat lloc a soques multiresistents, especialment, en la infecció gonocòccica entre població heterosexual. Una de les recomanacions alternatives a l’antibiòtic tradicional, l’azitromicina, és tractar amb doxiciclina els casos que mostren especial resistència.
En el segon cas, els dermatòlegs consideren rellevant introduir noves estratègies. En el cas del VIH, una de les propostes que es plantegen, en línia amb el Ministeri de Sanitat, és la PreEP, una estratègia de prevenció en què les persones amb VIH negatiu inicien un tractament anti-VIH abans d’entrar en contacte amb el virus, reduint així el risc d’infecció. Per al VPH, els dermatòlegs demanen ampliar la vacunació perquè aquesta tingui efecte abans que s’iniciïn les relacions sexuals tant en dones com en homes.
Connectar amb els joves, una necessitat
A més, en el simposi s’ha posat sobre la taula la necessitat imperant i urgent de connectar amb els més joves. “Els adolescents no han viscut la pandèmia del VIH dels anys 80 i 90, creuen que no estan en risc i això els porta a no utilitzar el preservatiu en les relacions sexuals”, va afirmar la Dra. Alicia Comunión, que forma part del Centre de prevenció d’ITS i Sida de l’Ajuntament de Madrid.
En aquest sentit, la Dra. Ubals assegurava que “és una necessitat educar la població mitjançant informació sobre aquestes malalties i insistir en els mètodes de protecció durant les relacions”. “Les campanyes tradicionals no estan funcionant per la qual cosa, si volem que hi hagi una conscienciació real i efectiva, cal educar en el llenguatge i en les plataformes que fan servir els més joves”, afegia la Dra. Comunión.
Finalment, els especialistes van subratllar que les ITS estan infradiagnosticades ja que, de vegades, són asimptomàtiques. “Per exemple, 2 de cada 3 clamídies no manifesten símptomes. Davant d’aquesta situació, creiem que és vital que, en el cas de qualsevol relació de risc, les persones vagin al dermatòleg i així poder activar els protocols i fer les proves pertinents”, recomana la Dra. Comunión.
El Congrés, una cita del més alt nivell
Com cada any, el Congrés Nacional de Dermatologia i Venereologia es converteix en el punt de trobada per a tots els dermatòlegs del país. El seu objectiu és facilitar i acostar als dermatòlegs els darrers avenços tant en dermatologia com de la indústria tecnològica i farmacèutica, així com millorar la seva formació com a professionals, connectar amb la innovació i el coneixement i permetre establir nous vincles professionals.
Enguany, el congrés, que celebrava la 47ena edició a Barcelona entre els dies 5 i 8 de juny, comptava amb més de 100 sessions científiques i 293 ponents espanyols i internacionals del més alt nivell. A més, la presència de més de 55 empreses i 110 estands informatius completaven l’oferta d’aquesta cita científica.