Un nou estudi liderat per investigadors de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) suggereix que el tractament de l’endometriosi amb cannabinoides pot alleujar alguns símptomes de la malaltia en rosegadors. El treball es publica a la revista d’accés obert elife.
Aquestes troballes han portat a l’inici d’un assaig clínic en col·laboració amb el Servei de Ginecologia de l’Hospital Clínic de Barcelona. Aquest assaig avaluarà els possibles beneficis del cannabinoide natural tetrahidrocannabinol (THC) -el principal component psicoactiu de la planta de cànnabis – en dones amb endometriosi.
L’endometriosi és una malaltia comuna, crònica i dolorosa causada quan el revestiment de l’úter -l’endometri – creix fora de la seva cavitat. Aquest creixement afecta els òrgans reproductius i pot causar dolor, infertilitat, ansietat, depressió i provocar un impacte considerable en la qualitat de vida.
Les opcions de tractament inclouen cirurgia o teràpia hormonal, però no sempre són efectives i, sovint, tenen efectes secundaris significatius.
“A causa de la falta de tractaments efectius, les dones amb endometriosi generalment depenen d’estratègies d’estil de vida com canvis en la dieta o exercici”, explica Rafael Maldonado, autor principal i professor de la UPF.
“Tot i que el cànnabis té una gran quantitat de possibles efectes secundaris, les seves propietats medicinals podrien alleujar el dolor en l’endometriosi i altres afeccions”, afegeix.
D’interès per al tractament ginecològic
Atès que l’ús mèdic del THC està autoritzat en alguns països, aquests resultats poden ser d’interès per a ginecòlegs i especialistes en dolor que manegen el tractament de dones amb dolor endometrial.
No obstant això, puntualitza Maldonado, “és crucial subratllar que l’ús de cànnabis en escenaris no regulats ha de desanimar donats els greus riscos associats amb el seu consum”.
L’equip va estudiar ratolins amb implants endometrials a la pelvis per imitar l’endometriosi en humans. Aquells amb els implants eren més sensibles al dolor a la pelvis, mal que també es pot associar amb alteracions emocionals i cognitives, similars als símptomes observats en algunes dones amb endometriosi.
Els científics van tractar als ratolins amb una dosi diària de 2 mg/kg de THC durant 28 dies. Això va alleujar la sensibilitat al dolor a la pelvis, però no va tenir cap efecte sobre el dolor en altres àrees (es va usar la pota del darrere com a control), la qual cosa demostra que el tractament va ser específic per al dolor causat per aquesta malaltia.
L’alleujament de dolor també es va produir independentment de quan es va iniciar el tractament, el que suggereix que funciona igual de bé un cop s’han establert els símptomes de dolor. Els investigadors també van descobrir que els ratolins amb endometriosi tenien símptomes similars a l’ansietat d’algunes dones amb l’afecció.
Això es va mesurar per la quantitat de temps que els animals van passar en àrees obertes d’un laberint, ja que aquells amb nivells d’ansietat més alts tendeixen a no explorar massa. No obstant això, els seus experiments no van poder revelar si el THC va tenir algun efecte significatiu en el tractament d’aquesta ansietat.
Efecte de l’endometriosi en la funció cognitiva
De la mateixa forma, com l’endometriosi perjudica la funció cognitiva en algunes dones, els experts van analitzar el rendiment de la memòria en els ratolins. Per a això, van proporcionar als animals dos objectes idèntics i els van permetre familiaritzar-se amb ells.
Després, van reemplaçar un dels objectes i van cronometrar quant temps van passar els rosegadors explorant l’objecte nou versus el familiar, amb l’objectiu de donar una indicació sobre el que recordaven els animals.
L’equip va descobrir que la memòria estava deteriorada en els ratolins amb endometriosi en comparació amb aquells que no tenien l’afecció. No obstant això, els tractats amb THC no van mostrar aquest deteriorament, el que per als autors suggereix que el compost pot tenir un efecte protector.
Finalment, els investigadors van estudiar els efectes del THC en l’endometri dins i fora de l’úter, i van descobrir que els ratolins amb endometriosi tractats amb THC durant 32 dies tenien creixements endometrials més petits.
“Les nostres troballes mostren que el THC limita el desenvolupament i els símptomes de l’endometriosi en un model experimental”, assenyala Alejandra Escudero-Lara, la primera autora de la feina i estudiant de doctorat de la UPF.
“Els resultats subratllen l’interès de realitzar més investigacions per garantir la seguretat i els efectes beneficiosos d’aquest tractament en dones amb endometriosi”, conclou.