Un equip multidisciplinari de professionals de la Vall d’Hebron, en col·laboració amb diversos centres d’atenció primària, va iniciar un estudi per controlar la transmissió del SARS-CoV-2 en les residències de gent gran entre el 10 i el 24 d’abril de 2020. Els resultats, publicats a la revista Emerging Infectious Diseases, indiquen que gairebé un 24% de la gent gran resident i un 15% dels treballadors eren positius per SARS-CoV-2. Una dada molt destacable és que més de la meitat d’ells eren asimptomàtics, en concret el 69,7% dels residents i el 55,8% dels treballadors.
L’equip, coordinat per la Dra. Magda Campins, cap del Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia, i pel Dr. Benito Almirante, cap del Servei de Malalties Infeccioses, va estudiar amb proves PCR al voltant de 6.000 persones, entre residents i treballadors, d’un total de 69 residències de gent gran, tant públiques com privades, de l’àrea d’influència de l’Hospital de la Vall d’Hebron. Com va assenyalar el Dr. Xavier Martínez, metge del Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de la Vall d’Hebron i un dels autors de la publicació, “es tracta del primer estudi sobre l’impacte de la COVID-19 a les residències que es publica realitzat sobre una mostra tan gran de persones i l’actuació homogènia en totes les residències aporta una gran validesa als resultats obtinguts”.
Aquestes dades demostren una transmissió molt elevada del virus en aquests centres, especialment afavorida per les característiques pròpies de les residències, com ara les habitacions i els banys compartits, altres espais comuns, i la convivència de persones dependents que requereixen molta atenció. En aquest sentit, l’elevat percentatge de casos asimptomàtics juga un paper rellevant en la disseminació del virus en aquest tipus de centres. Com s’indica des de l’Hospital, “és fonamental detectar tots els casos, tant simptomàtics com asimptomàtics, per tallar la cadena de transmissió de la forma més ràpida possible”.
Davant els resultats obtinguts, els investigadors recomanen la implementació d’una estratègia centralitzada de prevenció i control de la COVID-19 que inclogui el cribratge de residents i professionals, independentment de la presència de símptomes, per tal de prevenir i controlar brots de COVID-19 en aquest grup de persones tant vulnerables.
L’Hospital de la Vall d’Hebron assenyala que el treball conjunt amb els Centres d’Atenció Primària va ser essencial per a portar a terme les accions en cadascuna de les 69 residències, per fer el seguiment dels pacients que no requerien ingrés hospitalari i per fer la sectorització a les residències i evitar nous contagis. Algunes de les mesures més importants que es van adoptar van ser aïllar els residents infectats, formar els treballadors sobre les mesures de prevenció i designar àrees específiques per als residents segons els resultats.