Després que una jutgessa de Lleida dictaminés la matinada de dilluns la inaplicació de les mesures anunciades el diumenge per la Consellera de Salut, amb l’acompanyament complet de les autoritats locals i provincials de Lleida, al·legant manca de competència de la Generalitat, l’enrenou judicial no s’ha aturat i ha continuat encara estenent-se també a l’Hospitalet. El mateix dilluns al vespre, el Govern de la Generalitat va adoptar una Decret-Llei que l’habilitava per adoptar mesures de confinament mes restrictives, però quan ha volgut aplicar aquest tipus de mesures a tres barris de l’Hospitalet, un altre jutge ha considerat que la prohibició de reunions superiors a 10 persones resultava desproporcionada.
La preocupació per l’extensió del rebrot de la COVID-19 al Barcelonès sud, principalment al barris fronterers amb Barcelona de Collblanc, la Torrassa i la Florida, s’explica perquè en pocs dies el nombre d’afectats ha superat els 300, triplicant-se els casos. L’alcaldessa, Núria Marín, reconeixia dilluns passat que la situació era ben difícil i que es necessitava tan un toc d’atenció a la ciutadania com l’adopció de mesures restrictives. L’Hospitalet de Llobregat és la segona ciutat més poblada de Catalunya i una de les més densament poblades d’Europa. Diferents estudis situen entre 50.000 i 55.000 el nombre de persones que viuen en un quilòmetre quadrat en aquest districte de l’Hospitalet.
La Generalitat ha aprovat aquest dimecres una resolució en la que, sense restablir el confinament domiciliari que hi havia hagut durant l’estat d’alarma, restringeix molt els motius per poder sortir de casa. La llista de supòsits en que s’autoritza la sortida del domicili són, entre altres, per anar a treballar, al metge, per tenir cura de persones grans o de menors o dependents, per anar al banc, a fer la compra d’aliments, a establiments comercials amb cita prèvia, o per altres activitats oficials o amb les administracions.
De fet, la resolució publicada al DOGC estableix la recomanació general que la població romangui en el seu domicili i que es limiti al màxim la circulació per les vies d’ús públic, respectant les mesures de protecció individual i col·lectiva establertes per les autoritats competents. També s’estableixen mesures de prevenció i higiene en els centres de treball, públics i privats, restringint-se també l’activitat comercial i suspenent-se l’obertura al públic d’establiments culturals, així com parcs recreatius i infantils.
No obstant, la mesura que prohibia les trobades de més de 10 persones s’ha hagut de convertir en una mera recomanació atesa la decisió judicial que, tot i avalant les altres mesures restrictives, l’ha considerat desproporcionada. Fonts de la Generalitat insisteixen en les mesures adoptades i han indicat que es recorrerà la decisió judicial per forçar la prohibició de les trobades superiors a 10 persones.