Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
La Universitat de Girona i la Fundació Surt, entitat que treballa pels drets de les dones, han elaborat una guia amb claus per reduir la discriminació cap a les persones LGTBI en l’àmbit de la salut i promocionar l’atenció sanitària inclusiva. La guia s’emmarca dins del projecte europeu ‘Open Doors’, liderat a Catalunya per aquestes dues institucions.
La guia ha estat elaborada per l’entitat polonesa Lambda i s’ha plantejat com una eina pràctica de sensibilització adreçada a professionals de l’àmbit sanitari per afavorir una atenció inclusiva davant la diversitat sexual i de gènere. A partir dels resultats de la recerca a Catalunya, la Fundació Surt i la Universitat de Girona han adaptat la guia a la realitat catalana. Aquest recurs per a professionals ha estat revisat per l’activista trans Teo Pardo i l’activista intersex Laura Vila Kremer.
Segons la investigació de què parteix aquest nou recurs per a professionals, a Catalunya, la discriminació contra les persones LGTBI no és generalitzada però, tanmateix, es detecta que la majoria de professionals de la salut tenen “una visió que parteix d’un model heterosexual i que tracta la diversitat sexual i de gènere com una excepció”, explica Nagore García, coordinadora del projecte a Surt.
L’informe resultant de la recerca mostra una “debilitat de coneixements” entre professionals i futurs professionals de l’àmbit sanitari, resultat “d’un buit formatiu en perspectiva de la diversitat de gènere i sexual als estudis universitaris”. En aquest sentit, des del projecte ‘Open Doors’ es conclou que per superar l’LGTBI-fòbia al sistema sanitari català és fonamental incorporar formació en diversitat LGTBI als estudis universitaris, així com desenvolupar accions per aconseguir la sensibilització de professionals en actiu.
Manca de polítiques adreçades a persones LGTBI en l’àmbit europeu
A escala europea, la recerca mostra que cap dels països participants compta amb plans o polítiques integrals enfocades a les desigualtats basades en l’orientació sexual, la identitat de gènere o les característiques sexuals, o bé que s’adrecin directament a persones LGTBI i les seves necessitats en l’àmbit de la salut.
“En general, els resultats mostren poca conscienciació en relació a les necessitats i problemàtiques de salut de les persones LGTBI, amb resultats que varien depenent del país”, explica García. Serveis destinats a la salut de les persones LGTBI, com ara el servei ‘Trànsit’ a Catalunya, orientat a l’acompanyament de persones trans, són excepcionals encara a Europa.
El projecte ‘Open Doors’, finançat pel programa Drets, Igualtat i Ciutadania de la Comissió Europea, està coordinat per l’entitat hongaresa pels drets de les persones LGTBI Háttér Society, i compta amb la participació d’entitats de quatre països més: GLAS i Bilitis, de Bulgària, Lambda Warsawa, de Polònia, la Universitat de Brescia, d’Itàlia i, a Catalunya, la Universitat de Girona i la Fundació Surt.