El debat sobre les vacunes
El metge danès Peter C. Gøtzsche ha publicat recentment el llibre Vacunas: Verdades, mentiras y controversias (Capitán Swing), on defensa que cal avaluar amb cura les vacunes, analitzant l’equilibri entre els seus danys i beneficis, igual que es fa amb qualsevol medicament. Per ell, acceptar sense dir res totes les vacunes proposades pels sistema nacionals de salut és un error, no perquè sigui un negacionista o antivacunes, sinó perquè creu que cal fer una reflexió crítica prèviament. En una entrevista al Diari Ara assenyala que, des de la perspectiva de la salut pública, vacunar-se contra la Covid és “altament racional”, tenint en compte les conseqüències devastadors de la pandèmia. “En els assaigs clínics només un dels 50 casos greus de Covid-19 s’ha produït en els grups vacunals i hi ha hagut dues morts en els grups control. Són resultats impressionants. Per tant, esperem que les vacunes redueixin substancialment la mortalitat”, diu en aquesta entrevista. Per tant, recomana l’ús de les vacunes contra la Covid, però considera que hi ha raons per ser escèptic davant les vacunes en general, entre altres motius, perquè el frau és una pràctica habitual en els assajos clínics.
Diàlegs pandèmics
El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, i el president del Col·legi de Metges de Barcelona, Jaume Padrós, protagonitzen 2 metges i 1 pandèmia, un llibre en format conversa amb la periodista Gemma Bruna on els dos metges reflexionen al voltant de l’impacte de la pandèmia de la Covid en el sistema de salut i en el conjunt de la societat. Una pandèmia que ha capgirat completament la manera com entenem el món i la medicina. El llibre, editat per Símbol Editors, també recull les experiències de les metgesses de família Beatriu Bilbeny, del CAP Drassanes, i Esperanza Martín, del CAP Maragall, que parla de les seves vivències com a pacient de Covid persistent. “La meva vida ha canviat completament, ara començo cada dia escoltant el meu cos”, deia Esperanza Martín en una entrevista al Diari de la Sanitat. Els drets d’autor generats pel llibre seran destinats a Arrels Fundació.
Una emergència mundial
Agus Morales, director de 5W, una revista de periodisme internacional, ha publicat recentment el llibre Cuando todo se derrumba (Libros del K.O.), sobre com la pandèmia de la Covid a Espanya connecta amb emergències que va viure en altres racons del món. Com diu el mateix autor, el que el va portar a escriure aquest llibre no va ser explicar com es va viure l’estat d’alarma a Espanya a causa de la crisi sanitària ni tampoc escriure sobre això que en diuen ‘un moment històric’, sinó la recerca de l’universal. “Una emergència sanitària era això. Sigui quin sigui el teu lloc al món, alguna cosa et supera, i necessites ajuda. Em sembla que podem entendre moltes coses de com funciona el món si entenem això primer”, explica Morales.
El testimoni dels sanitaris durant la pandèmia
Essencials (Columna Edicions) és un llibre del periodista de RAC1 Benet Iñigo que recull el testimonis dels professionals sanitaris que han viscut des de la primera línia la lluita contra la Covid-19. Metges, infermeres, estudiants de Medicina, investigadors o fisioterapeutes són alguns dels perfils professionals que intervenen en aquest colpidor relat de la crisi sanitària. Així, la publicació convida a descobrir les històries personals que s’amaguen darrere les bates blanques dels sanitaris. El pròleg està a càrrec del Dr. Bonaventura Clotet, cap del Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital Germans Trias i Pujol i director de l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa.
Un relat sobre la vida
Salut! La vida amb elles (Editorial Fonoll), escrit per la periodista de La Mira Magda Gregori és un relat sobre la vida, des del naixement fins a la mort, a través dels retrats de 13 professionals sanitàries, que van des d’una llevadora, al principi del llibre, fins a una infermera de cures pal·liatives, al final. Amb un pròleg de la Consellera de Salut, Alba Vergés, i fotografies de Jordi Borràs, el llibre mostra que les treballadores sanitàries no són ‘superheroïnes’ ni ‘àngels de la guarda’, però sí que ens acompanyen al llarg de la nostra vida i ens cuiden. Tal com explica l’autora en una entrevista a Social.cat, el llibre sorgeix de la necessitat de visibilitzar les dones sanitàries, les quals, sovint, s’han vist sempre darrere del metge, i també de la necessitat d’aprofundir en una investigació amb perspectiva de gènere. “Algunes malalties que ens afecten només a les dones també han estat invisibilitzades perquè l’objecte d’estudi sempre ha estat l’home”, explica Gregori a l’entrevista.
La importància de les cures
Vivim immersos en una crisi de cures de grans dimensions. Com deia la Regidora de Salut, Envelliment i Cures de l’Ajuntament de Barcelona, Gemma Tarafa, en una entrevista al Diari de la Sanitat, una de les lliçons més importants que podem extreure de la pandèmia és la importància que té el treball de les cures. “Cada vegada en tindrà més, en una societat que envelleix a marxes forçades”, destacava Tarafa. Tanmateix, sovint, es tracta d’una feina invisibilitzada i profundament precaritzada. En el llibre Cuidadoras. Historias de trabajadoras del hogar, del servicio de atención domiciliaria y de residencias (Icaria Editorial), l’investigador i comunicador social Ernest Cañada dona veu a les treballadores de la llar, del servei d’atenció domiciliària i de les residències, en un moment especialment complex per al futur de les cures.