Les joves a partir dels 16 anys podran avortar sense el consentiment dels pares i mares, les regles doloroses podran comportar baixes laborals des del primer dia i sense duració màxima, hi haurà un permís prepart remunerat des de la setmana 39 de gestació -no des de la 36, com en principi proposava el Ministeri d’Igualtat- i els centres educatius hauran d’oferir, gratuïtament, els productes necessaris per a la menstruació. Aquestes són algunes de les qüestions més rellevants que incorpora l’avantprojecte de llei per a la Protecció dels Drets Sexuals i Reproductius i la Garantia de la Interrupció Voluntària de l’Embaràs, aprovat ahir pel Consell de Ministres, després de molts mesos de controvèrsia entre els dos partits que conformen el govern espanyol.
Ara, aquest projecte de llei haurà de passar pels òrgans consultius, el Consell General del Poder Judicial i el Consell d’Estat, i després s’enviarà al Congrés dels Diputats, on es debatran les esmenes dels diferents grups parlamentaris. A continuació anirà al Senat, on previsiblement també s’hi presentaran esmenes. Si supera aquest llarg tràmit parlamentari, la nova llei actualitzarà la que hi ha vigent des del 2010, que encara està pendent de sentència del Tribunal Constitucional pel recurs interposat pel Partit Popular ara fa dotze anys.
L’avantprojecte ha estat impulsat pel Ministeri d’Igualtat, dirigit per Irene Montero (Unidas Podemos) i, des del minut zero, ha generat debat entre els membres socialistes del govern, que no veuen amb bons ulls alguns dels plantejaments del nou avantprojecte de llei. D’aquests aspectes, els més controvertits són amb relació a l’avortament a partir dels 16 anys sense el consentiment patern, el que genera molt rebuig en sectors més conservadors i, especialment, les baixes laborals per regles doloroses. De fet, aquest últim aspecte ha estat discutit des del mateix PSOE, des dels sindicats i des de diferents sectors feministes, per considerar que pot estigmatitzar a les dones i dificultar encara més la seva activitat laboral i les seves carreres professionals. Finalment, la baixa per regles doloroses requerirà que la dona hagi estat diagnosticada amb alguna malaltia associada a aquests dolors, com la dismenorrea o l’endometriosi, fet que minimitza el nombre de dones que s’hi podran acollir.
Sense IVA reduït en els productes menstruals
El projecte de reforma de la llei de l’avortament finalment no inclourà la reducció de l’IVA dels productes d’higiene menstrual, que el Ministeri d’Igualtat pretenia abaixar del 10% al 4%. Ho va confirmar la ministra d’Igualtat aquest dilluns, en una entrevista a la Cadena SER, en què va responsabilitzar el Ministeri d’Hisenda, encapçalat per María Jesús Montero, de què aquest element no s’incorpori en la proposta legislativa. Es calcula que amb aquesta reducció de l’IVA es deixarien de recaptar uns 30 milions d’euros. La proposta, doncs, ha quedat aparcada i es tornarà a plantejar en els pròxims pressupostos generals de l’Estat.
Tanmateix, es tracta d’una proposta de reducció de l’IVA que fa temps que es planteja des dels sector més d’esquerra del govern i des de molts àmbits feministes. De fet, segons un estudi de l’Institut d’Investigació en Atenció Primària Jordi Gol, un 19,2% de les dones han tingut, en algun moment de la seva vida, dificultats econòmiques per comprar productes menstruals. Així mateix, una investigació pionera en l’àmbit europeu, impulsada per Zero Waste Europe i realitzat per Rezero, estima que el cost anual associat a aquests productes oscil·la entre els 21 i els 125 euros, entre 749 i 4.493 euros al llarg de la vida d’una dona.
Interrupció voluntària de l’embaràs
Pel que fa al dret a l’avortament, es pretén que sigui clarament un servei del sistema públic de salut i, per garantir-ho, la proposta adoptada pel Consell de Ministres recull un registre d’objectors de consciència que es posarà en marxa a cada autonomia i que ja va avançar la ministra Montero fa unes setmanes. En aquest sentit, els professionals que es vulguin inscriure hauran de fer-ho amb antelació i per escrit i, tal com diu el text del projecte, aquests objectors de consciència ho seran tant per a l’àmbit públic com per al privat. També es preveu l’eliminació dels tres dies de reflexió per avortar i l’obligació de rebre informació tret que ho demani la dona de forma expressa.
Es mantindran els terminis actuals, de manera que l’avortament continuarà sent lliure fins a la setmana 14 de gestació, però serà la dona la que decideixi el mètode amb el que portarà a terme la interrupció voluntària de l’embaràs. A partir d’aquí i fins a la setmana 21, es podrà fer un avortament terapèutic, és a dir, una interrupció per causes mèdiques com ara malformació del fetus o perill per a la vida de la mare. A més, el nou projecte de llei inclou un període de baixa per interrupció voluntària de l’embaràs i s’hi incorpora la provisió d’assistència i acompanyament integral i especialitzada en aquests casos.
En aquest context, recentment s’ha modificat el Codi Penal per tal de penalitzar l’assetjament a les dones que interrompen voluntàriament els seus embarassos. Aquesta mena d’assetjament a les portes de determinades clíniques era una constant des de la despenalització de l’avortament i el reconeixement, del dret de la dona a interrompre lliurement i voluntàriament la gestació en les primeres catorze setmanes de l’embaràs. Amb aquesta nova disposició, que ja està en vigor, s’ofereix seguretat jurídica tant a les dones que volen interrompre l’embaràs com als professionals que hi participen, ja que estableix penes de fins a tres anys per aquells que, per obstaculitzar l’exercici del dret a la interrupció voluntària de l’embaràs, assetgin una dona mitjançant actes molestos, ofensius, intimidatoris o coactius.
Salut sexual
El document presentat al Consell de Ministres també inclou la gratuïtat dels anticonceptius hormonals, inclosos els de llarga durada, i la píndola de l’endemà, la distribució d’aquests mètodes anticonceptius en instituts en el marc de campanyes d’educació sexual i, en el termini d’un any, la dispensació d’anticonceptius de barrera als centres educatius. A més, les píndoles anticonceptives de darrera generació tornaran a estar cobertes per la Seguretat Social i es promouran els mètodes d’anticoncepció masculina, perquè això no sigui només una responsabilitat de les dones.
El nou projecte de llei també posa èmfasi en l’educació sexual, que passarà a ser obligatòria a totes les etapes educatives i s’enfocarà des del consentiment i les relacions fomentades als bons tractes. Així mateix, es crearan centres públics d’atenció especialitzada en salut sexual i reproductiva i també es formarà de forma específica en educació sexual i menstrual els professors, funcionaris de presons i treballadors públics.
Ventres de lloguer
El projecte de llei també regula, prohibint-los, els ventres de lloguer, ja que es consideren com una de les formes de violència contra la dona. Amb aquesta consideració, es prohibirà la publicitat de les agències que ofereixen aquest tipus de serveis, amb sancions pels mitjans de comunicació que incloguin els seus anuncis. Finalment, l’esborrany de la nova norma ha eliminat l’article en què es proposava donar competència als tribunals per perseguir penalment a les parelles que recorrin a l’estranger per dur a terme aquesta pràctica.