Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
Això, juntament amb el treball que estan duent a terme entitats com Obertament arreu del món, en pro de la desestigmatització de les problemàtiques de salut mental, s’està traduint en una millora de les actituds en general. Així ho reporten les darreres dades de l’Enquesta de salut de Catalunya: la població que declara voler relacionar-se amb alguna persona amb trastorn mental ha augmentat notablement respecte anys anteriors.
Des d’Obertament, l’aliança catalana de lluita contra l’estigma, valorem molt positivament aquesta tendència i estem satisfets d’haver-ne contribuït. Això, no obstant, no ens ha de fer perdre de vista que moltes persones encara ara han de fer front a la discriminació en el seu dia a dia en tots els seus àmbits vitals.
Queda molt camí per recórrer. Encara la majoria de persones treballadores que passen per un problema de salut mental no s’atreveixen a parlar-ne amb els seus i les seves caps; encara ara molts joves canvien d’institut quan els seus companys se n’assabenten que tenen un diagnòstic; encara ara els prejudicis que tenen molts professionals de la salut interfereixen en la seva pràctica assistencial.
És per això que cal reforçar tots els passos que s’han donat en la lluita contra l’estigma i estendre’ls a tota la població. Això no podem fer-ho les persones afectades o les entitats socials soles, necessitem la complicitat de tota la població i, molt especialment, de polítiques públiques clares i decidides adreçades a eliminar l’estigma, per tal que totes les persones, incloses les que tenen un problema de salut mental, puguin gaudir dels mateixos drets, deures i oportunitats.