L’estudi ‘El impacto psicosocial del confinamiento domiciliario por la pandemia de la COVID-19 en España’, liderat per la investigadora Constanza Jacques i en base a les dades recollides de més de 7.000 persones majors d’edat residents a l’Estat espanyol, destacava que la salut mental va empitjorar durant el confinament domiciliari i que un terç de les dones van experimentar ansietat i depressió, mentre que en els homes aquests símptomes van representar al voltant d’una cinquena part.
En el context actual postpandèmia -si més no, pel que sembla- i en el que s’albira una greu crisi econòmica hi ha una afectació evident en la salut mental i està impactant, de nou, directament en les dones, atès que ja partim de la base de més desigualtat. Les desigualtats de gènere tenen un impacte gran i real sobre la salut mental de les dones, especialment pel que fa a la depressió i l’ansietat.
Com impacta la vulnerabilitat en aquest sentit? La invisibilitat de què les dones som subjecte, el rol social lligat a les cures dels altres més que no pas a la pròpia, i lligat també al patiment com a expressió d’amor, comporta dificultats per detectar i abordar aquests trastorns que creixen per manca d’actuació.
Quines són les pràctiques que poden garantir un millor benestar i més equitat per tal que la salut mental de les dones no quedi afectada tan directament? Sobre les dones recau el pes de les cures i el benestar dels altres, mentre que ser dona és un factor de risc per a la salut mental. No ho diem nosaltres, sinó l’Organització Mundial de la Salut, que subratlla que les desigualtats estructurals i les discriminacions múltiples i violències que patim les dones són rellevants en aquest aspecte.
Cal una mirada realment transversal de la salut mental en tots els àmbits, no només des de l’àmbit sanitari. En tots els àmbits d’actuació necessitem eines, formació, recursos, capacitat per poder detectar i abordar els possibles trastorns de la salut mental en qualsevol àmbit: Laboral, ensenyament, joventut, treball social… Aquesta mirada transversal ara és més necessària que mai, no és un tema parcel·lat sinó que afecta a tota la vida de les dones i, per extensió, de la societat.