Els investigadors Katalin Karikó (1955, Hongria) i Drew Wissman (1959, Estats Units) són considerats els “pares” de les vacunes d’ARN missatger contra la covid. Karikó i Wissman van establir els fonaments de les dues vacunes que han permès controlar les greus conseqüències del coronavirus, sobretot en persones grans i vulnerables. “Les vacunes han salvat milions de vides i han previngut malalties greus en moltes més”, ha justificat el portaveu de l’Acadèmia durant l’anunci del premi. “Els descobriments dels dos premis Nobel van ser fonamentals per a desenvolupar vacunes d’ARNm contra la COVID-19 durant la pandèmia que va començar a principis del 2020. A través dels seus descubrimients innovadors, que han canviat fonamentalment la nostra comprensió de com interactúa l’ARNm amb el nostre sistema inmunològic, els galardonats van contribuir a la taxa sense precedents de desenvolupament de vacunes durant una de les amenaces a la salut humana més gran de l’època moderna”, va destacar el jurat.
La bioquímica hongaresa Katalin Karikó va passar 40 anys treballant i desenvolupant avenços que han estat claus per a les vacunes de Moderna i BioNTech. Per la seva banda, Drew Weissman va treballar amb Karikó i va fer possibles les teràpies a partir de l’ARN missatger que incorporen les vacunes de Pfizer o Moderna.
Els dos científics van descobrir que l’ARNm amb base modificada es pot utilitzar per a bloquejar l’activació de reaccions inflamatòries i augmentar la producció de proteïnes quan l’ARNm s’administra a les cèl·lules. Els premiats van publicar els seus resultats en un article l’any 2005 que aleshores va cridar poc l’atenció, però que va assentar les bases per a avenços de crucial importància que han servit a la humanitat durant la pandèmia de coronavirus.
Ambdós científics van rebre l’any passat el premi Fronteras del Conocimiento de la Fundación BBVA 2022 per aquest mateix motiu. Amb Katalin Karikó, són 13 les dones que han rebut fins ara el Nobel de Medicina.