Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
Els cinemes Girona de Barcelona acullen el pròxim dimecres 23 d’octubre a les 18:30 hores el cinefòrum ‘Soy Nevenka: un crit contra l’assetjament sexual i l’abús de poder’.
Les persones subscriptores d’ El Diari de l’Educació, El Diari de la Sanitat i Catalunya Plural, membres de la Fundació Periodisme Plural, tenen una entrada gratuïta prèvia reserva a redaccio@diarieducacio.cat fins a exhaurir les localitats. La resta, pot accedir al visionat del film i el posterior col·loqui adquirint les entrades pels mecanismes habituals, en taquilla o a través del web.
Al cinefòrum participaran Cova Álvarez, cap de l’àrea de violències masclistes de la Fundació Surt; Celeste Attias, responsable d’Igualtat de Comissions Obreres; Blanca Paniello, cofundadora de Women in Global Health i coautora de l’estudi sobre assetjament a sanitat i educació, i Elisenda Díaz, professora d’estudis socioculturals de gènere de la Universitat Autònoma de Barcelona. L’acte estarà conduït per la directora d’El Diari de l’Educació, Ana Basanta.
Nevenka
Tal com explica Manuel Ligero en aquest article “és impossible veure l’última pel·lícula d’Icíar Bollaín i no sentir-se devastat emocionalment” pel dramàtic episodi d’assetjament sexual protagonitzat per l’alcalde de Ponferrada fa 23 anys. “Ismael Álvarez va ser declarat culpable i se li va imposar una multa de 6.480 euros i una indemnització de 12.000. Una ridiculesa, després d’haver abusat d’una treballadora al seu càrrec i d’haver convertit la seva vida en un infern.”
També José Ramón Ubieto destaca els “tres requisits de qualsevol assetjament”: Hi havia intencionalitat, va perseverar en el temps i la víctima estava en una clara desigualtat. “El trofeu s’exhibia sense pudor per part de l’assetjador, era un secret a crits. Tant, que la víctima va haver de recórrer a la líder de l’oposició —quasi desconeguda per a ella— per trobar algun suport en el seu patiment. L’estil autoritari de l’assetjador no va ser cap sorpresa per a ningú, els rumors l’acompanyaven en l’imaginari col·lectiu”, assevera.
Cicle de cinema i educació
El cinefòrum s’inscriu en la sèrie El cicle de l’educació: Cinema i debats per créixer junts, amb motiu del desè aniversari d’El Diari de l’Educació. Es tracta se la sisena sessió, després d’haver projectat El mestre que va prometre el mar, Sala de profesores, Els 400 cops, Radical i El 47.
El cicle és fruit de la col·laboració de la Fundació Periodisme Plural, editora d’El Diari de l’Educació, amb els Cinemes Girona de Barcelona i els Cinemes Can Castellet de Sant Boi. També compta amb la implicació de Catalunya Metropolitana, un projecte periodístic en què participen les següents capçaleres: elBaix.cat, elCugatenc, Delta Llobregat, Districte 7, Fet a Sant Feliu, L’independent de Badalona, Infograma, L’Estaca, Malarrassa, Sant Boi Diari, Viu Molins de Rei i La Vall de Verç. A aquests mitjans de deu municipis de la regió se sumen quatre editats des de Barcelona per la Fundació Periodisme Plural: El Diari de l’Educació, El Diari de la Sanitat, El Diari del Treball i Catalunya Plural.