El 7 d’abril és el Dia Mundial de la Salut, escollit en en commemoració a la fundació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i amb la necessitat de crear consciència sobre les malalties mortals mundials i crear hàbits sans en les persones. Així mateix, també és un dia utilitzat per visibilitzar a escala europea la lluita contra la mercantilització de la salut i la privatització dels serveis públics.
Per sisè any consecutiu, la jornada està organitzada per la Xarxa Europea contra la Comercialització i Privatització de la Salut i la Proteccio Social i Peoples’s Health Movement Europe, en el marc de la campanya ‘Right 2 Cure‘, una coalició de més de 170 organitzacions europees de la societat civil. Marea Blanca de Catalunya s’ha sumat de nou a aquestes demandes. Membres d’aquesta organització s’han concentrat aquest matí davant l’oficina del Parlament Europeu i la Comissió Europea de Barcelona, al Passeig de Gràcia, per reclamar la suspensió de les patents de les vacunes per la Covid.
Els promotors de la iniciativa han elaborat una carta oberta signada per més de setanta entitats europees dirigida a les màximes autoritats de la Unió Europea on exigeixen a la UE la “suspensió temporal dels drets de propietat intel·lectual com l’única forma d’augmentar la producció i ampliar ràpidament l’accés a les vacunes.” La iniciativa popular es pot signar aquí.
“Aquest any, en plena catàstrofe humanitària que és la Covid que ha arrabassat la vida a 2,86 milions de persones en tot el planeta, reivindiquem la necessitat imperiosa de disposar de vacunes per a tothom, sense discriminació. Fem una crida a l’acció perquè les vacunes contra el coronavirus i els productes mèdics estiguin disponibles per a tothom, a tot arreu”, explica Marea Blanca de Catalunya en un comunicat.
Aquesta proposta es presenta també com a solució als retards anunciats pels fabricants de vacunes Pfizer / BioNTech i AstraZeneca, que han provocat demora en les campanyes de vacunació en diversos estats membres europeus. “La suspensió de les patents permetria a totes les empreses amb capacitat tecnològica assumir la producció de les vacunes, de manera que hi hauria una major producció. Tots aquests problemes que patim ara, de retard en les campanyes de vacunació, es veurien superats amb una major producció”, assenyala Enric Feliu, responsable de comunicació de Marea Blanca.
“Necessitem que les vacunes arribin a tothom, no s’han de fer solucions parcials, perquè és una pandèmia global. Si estem en temps de pandèmia, calen solucions d’emergència, i aquesta n’és una, continua l’activista. Segons explica Feliu, la suspensió de les patents s’ha fet altres vegades en circumstàncies semblants a la pandèmia de la Covid. “La vacuna de la pòlio, per exemple, no va ser patentada, sinó que ha sigut un bé comú d’aplicació universa”.
La campanya ‘Right 2 Cure‘ planteja qüestions ètiques sobre l’estat actual de les coses: tot i que la investigació i el desenvolupament de vacunes i tractaments es paguen en gran part amb diners públics, les empreses poden reclamar drets de propietat intel·lectual i cobrar en milers de milions de beneficis. Segons els promotors de la campanya, aquesta posició de monopoli garanteix “enormes beneficis a la indústria farmacèutica enmig d’una pandèmia a costa de la vida humana”. Segons la coalició d’entitats, aquests exemples mostren com l’actual model de beneficis de les empreses farmacèutiques, basat en drets de propietat exclusius, impedeix una distribució ràpida i assequible de les vacunes.
Marea Blanca denuncia que els països d’alts ingressos han acaparat el 53% de les vacunes disponibles quan representen només el 14% de la població mundial, ignorant les necessitats dels altres. Per aquest motiu, assenyalen, “hem d’actuar ara perquè la pandèmia no passi a la història com un fracàs moral dels països rics en detriment de les vides vulnerables de tot el món”. De fet, un estudi estudi de la Universitat Johns Hopkins assenyala que un 25 % de la població mundial no tindrà accés a una vacuna contra la Covid fins al 2022.
A banda de la suspensió dels drets de propietat intel·lectual, les organitzacions signants de la carta oberta a la UE reclamen que els governs exigeixin als fabricants que comparteixin el coneixement sobre la producció de vacunes Covid. “Una pandèmia no és un bon moment per al secret industrial. La UE té l’imperatiu moral d’actuar d’acord amb el que demana la seva població”, assenyala Marea Blanca.
Així mateix, l’organització denuncia que la pandèmia de la Covid-19 ha posat en evidència les principals debilitats dels nostres sistemes de salut. “Després d’anys de retallades sostinguts als serveis públics i polítiques basades en l’austeritat, els sistemes de salut s’han vist sotmesos a pressió davant d’una epidèmia d’aquesta magnitud i només pot mantenir-se en peu gràcies a la dedicació de les persones que treballen en els establiments de salut”, assenyala l’entitat catalana.
La plataforma també defensa que la Covid-19 s’ha convertit en un “negoci enorme i lucratiu a un alt cost per a la nostra salut i la vida de moltes persones a tot el món”. En aquest sentit, consideren que les institucions de la UE i els governs dels països europeus ara han d’assumir la responsabilitat i “remodelar la seva resposta a la pandèmia de coronavirus, assegurant que les vacunes estiguin disponibles per a tots i que els interessos de les companyies farmacèutiques no passin per davant la salut de les persones”. “Només una resposta mundial, basada en la solidaritat mundial, serà eficaç per combatre aquesta pandèmia”, conclouen.
“Construir un món més just i saludable“, el lema d’aquest any
Aquest 2021, en el Dia Mundial de la Salut, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) posa l’accent en les desigualtats que existeixen i que condemnen a les poblacions més pobres a patir malalties. Sota el lema “Construir un món més just i saludable”, l’OMS demana als líders polítics que garanteixin que totes les persones tinguin unes condicions de vida i de treball que afavoreixin la bona salut. Al mateix temps, insta als països i governants a monitoritzar les desigualtats en matèria de salut i a garantir que totes les persones puguin accedir a serveis de salut de qualitat quan i on els necessitin.
L’organització internacional destaca que la Covid-19 ha colpejat durament a tots els països, però que el seu impacte ha estat més acusat en les comunitats que ja eren vulnerables, que estan més exposades a la malaltia, que tenen menys probabilitats d’accedir a serveis de salut de qualitat i que tenen més probabilitats de patir conseqüències adverses com a resultat de les mesures aplicades per contenir la pandèmia. “Aquesta circumstància no només és injusta, sinó que també és evitable”, destaca l’OMS.