El Sistema d’Emergències Mèdiques ha atès 593 persones la darrera setmana durant les mobilitzacions a partir de la sentència

De les 593 assistències sanitàries arreu de Catalunya, 172 han necessitat ingrés hospitalari. 4 persones han perdut la visió d'un ull i en diferents graus altres han patit traumatismes cranioencefàlics. Per altra banda, el Departament de Salut ha emès un comunicat on explica la legalitat al voltant de la presència de la policia a serveis d’Urgències

Redacció
 
 
 
Vehicles del Servei d'Emergències Mèdiques preparats per atendre ferits durant les mobilitzacions a Barcelona a causa de la sentència / Carla Benito

Vehicles del Servei d'Emergències Mèdiques preparats per atendre ferits durant les mobilitzacions a Barcelona a causa de la sentència / Carla Benito

La darrera setmana, el SEM ha fet un total de 593 assistències sanitàries arreu de Catalunya, amb motiu de les concentracions, manifestacions i aldarulls que s’han produït. El tipus de lesions que s’han atès han estat principalment traumatismes. El 95% de les lesions han estat de causa traumàtica, com contusions a les extremitats, lesions oculars, ferides obertes i incises i politraumatismes en general.

Del total de persones ateses, 172 han requerit trasllat sanitari del SEM per a la realització de proves diagnòstiques, com ara una radiografia o TAC, i la posterior valoració per un especialista, que en ocasions ha suposat l’ingrés hospitalari del pacient. El SEM ha atès a 4 persones en estat greu i 51 en estat menys greu.

Per tal de fer front tant a les assistències sanitàries resultants de les marxes, manifestacions i aldarulls que s’han produït, així com als serveis ordinaris que es continuaven produint arreu del país, el SEM s’ha reforçat amb 122 unitats i 268 professionals més la darrera setmana, des del 14 fins el 20 d’octubre, ambdós inclosos. El dia que hi va haver més reforç d’efectius va ser el divendres, jornada de vaga general, amb 34 ambulàncies i 1 helicòpter medicalitzat que es va sumar als 4 ja existents, i amb un total de 79 professionals addicionals.

La planificació d’aquests recursos extraordinaris ha fet possible que el SEM hagi pogut estar present simultàniament fins en 14 focus diferents arreu del país.

Així, el SEM ha fet front a una situació d’Incident de Múltiples Víctimes (IMV) sostinguda en el temps i amb simultaneïtat d’escenaris arreu de Catalunya, fet que no s’havia produït fins al moment, el que suposa un esforç extraordinari i un repte organitzatiu, logístic i operatiu de primer nivell, segons declaren en un comunicat.

A banda del reforç de les unitats del SEM a peu de carrer, s’ha reforçat de manera important la Unitat de Coordinació Operativa (UCO), l’equip que coordina les ambulàncies que estan fent les assistències sanitàries in situ. La UCO sap en tot moment la geoposició de les unitats, quines són les zones d’alt risc i està en contacte permanent amb el Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) així com amb la resta d’unitats SEM, per poder donar resposta a qualsevol emergència.

En el mateix comunicat, expliquen que gràcies al treball en equip el SEM s’ha adaptat a les diferents situacions donant la millor resposta i amb la seguretat que requereix el desenvolupament de la seva tasca. A més, demostren estar “orgullosos de tots els professionals que han dut a terme la seva tasca amb un nivell de qualitat altíssim, tant tècnic com humà, i una vocació de servei digna dels millors exemples”.

Salut parla sobre la presència de cossos policials a centres sanitaris

Per la seva banda, el Departament de Salut ha emès un comunicat arran d’algunes informacions sobre la presència de cossos policials als serveis d’urgències dels centres de la xarxa sanitària pública. En l’escrit, el Departament de Salut ha informat sobre la legalitat que hi ha darrera això:

  • Tothom que necessiti una atenció mèdica té dret a ser atès en un servei d’urgències, ja sigui hospitalari o d’atenció primària. En aquests serveis i dispositius se li garantirà una atenció de qualitat i segura.
  • La protecció del dret a la intimitat de les persones ateses és un dels pilars del nostre sistema sanitari i, com a sistema, el defensarem davant de totes les instàncies. El dret a la intimitat és un dret fonamental recollit a la legislació.
  • De manera general, els cossos i forces de seguretat no poden realitzar cap actuació en un centre sanitari que pugui vulnerar el dret a la intimitat i confidencialitat de les persones que s’hi atenen. Això inclou, fins i tot, la seva simple presència si no tenen una resolució judicial.
  • L’accés dels cossos i forces de seguretat als dispositius sanitaris no pot vulnerar injustificadament el dret a la intimitat dels pacients ni suposar un obstacle pel normal desenvolupament de l’activitat sanitària. Si això es dona no és admissible la presència de cossos i forces de seguretat en un centre sanitari.
  • Els cossos i forces de seguretat només poden accedir a dades de tipus clínic-assistencial quan actuïn com a policia judicial i estiguin en disposició de la pertinent resolució judicial.

Pel que fa a aquests darrers dies, el Departament de Salut ha afirmat tenir constància oficial d’un sol cas en què la policia ha accedit a un servei d’Urgències. Va ser el passat 15 d’octubre a l’Hospital de Santa Tecla de Tarragona, en el context d’una càrrega policial. Expliquen a més que aquest va ser un motiu pel qual el gerent de la regió sanitària del Camp de Tarragona ja ha fet arribar una carta a la subdelegació del Govern de l’Estat a Tarragona, demanant explicacions i expressant el seu malestar. D’altra banda, Salut no té constància que s’hagi produït cap detenció de persones mentre estaven sent ateses en un dispositiu de la xarxa d’hospitals públics o just després.

Les atencions dia a dia: traumatismes cranioencefàlics i lesions oculars entre els més greus

El SEM ha facilitat en un comunicat un Resum de les atencions sanitàries arrel de les concentracions en protesta per la sentència del procés. Us les traslladem dia a dia de la mateixa manera que ho han fet des del servei:

Dilluns, 14 d’octubre 2019

Al llarg del dia, el SEM va realitzar un total de 131 assistències sanitàries (26 Mossos d’Esquadra i 11 Policia Nacional, tots ells alta in situ).

D’aquestes,

115 a la Terminal 1 de l’aeroport d’El Prat (91 altes in situ i 24 trasllats a centres sanitaris, un d’ells lesionat ocular traslladat a l’hospital de Bellvitge)
8 a Barcelona (7 altes in situ i 1 trasllat sanitari)
4 a Maçanet de la Selva (altes in situ)
3 a Lleida (1 alta in situ i 2 trasllats sanitaris)
1 a Reus (alta in situ).

Dimarts, 15 d’octubre 2019

Al llarg del dia, el SEM va atendre 125 persones (52 Mossos i 13 Policia Nacional). D’aquestes,

14 assistències a Gurb (13 altes in situ i 1 trasllat)
7 assistències a Girona (5 altes in situ i 2 trasllats)
74 assistències a Barcelona ciutat (66 altes in situ, 8 trasllats)
11 assistències a Tarragona (6 altes in situ i 5 trasllats)
2 assistències a Sabadell (1 alta in situ i 1 trasllat)
15 assistències a Lleida (14 altes in situ i 1 trasllat)
2 assistències a Mollet (2 altes in situ)

Cap d’elles revesteix gravetat

Dimecres, 16 d’octubre 2019

Al llarg del dia, el SEM va atendre 96 persones (20 Mossos i 10 Policia Nacional) . D’aquestes,

1 assistència a Sils (trasllat greu)
9 assistències a Girona (8 altes in situ i 1 trasllat)
57 assistències a Barcelona ciutat (41 altes in situ i 16 trasllats)
1 assistència a Sallent (trasllat)
14 assistències a Manresa (12 altes in situ I 2 trasllats)
12 assistències a Lleida (8 altes in situ i 4 trasllats)
2 assistències a Tarragona (2 trasllats, un d’ells per traumatisme cranioencefàlic en estat menys greu a Joan XXIII)

A banda, els Bombers de Barcelona van atendre una contusió facial que van traslladar a l’Hospital de Sant Pau.

Dijous, 17 d’octubre 2019

Al llarg del dia, el SEM va atendre 42 persones (5 Mossos i 1 Policia Nacional). D’aquestes,

36 assistències a Barcelona – Eixample (16 altes in situ i 20 trasllats)
5 assistències a Girona (3 altes in situ i 2 trasllat)
1 assistència a Tarragona (1 trasllat)

Divendres, 18 d’octubre 2019

Al llarg del dia, el SEM va atendre 182 persones (8 Mossos i 72 Policia Nacional). D’aquestes,

1 assistència a Molins de Rei (1 trasllat)
1 assistència a Montcada i Reixac (1 trasllat)
1 assistència a Alella (1 trasllat)
1 assistència a Terrassa (1 trasllat)
1 assistència a Barcelona C-58 (1 trasllat)
6 assistències a Lleida (3 altes in situ, 3 trasllats)
12 assistències a Girona (9 altes in situ, 3 trasllats)
7 assistències a Tarragona (5 altes in situ, 2 trasllat)
152 assistències a Barcelona (102 altes in situ, 50 trasllats)

Dissabte, 19 d’octubre 2019

Al llarg del dia, el SEM va atendre 14 persones (4 Mossos i 3 Policia Nacional). D’aquestes,

11 assistències a Barcelona (9 altes in situ i 2 trasllats)
3 assistències a Girona (3 altes in situ)

Diumenge, 20 d’octubre 2019

Al llarg del dia, el SEM va atendre 3 persones (1 Mosso). D’aquestes,

1 a Argentona (C-60), alta hospitalària.
2 a Gurb C-25, (2 trasllats)

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*