El TSJC anul·la l’ordre del Govern que garantia la sanitat universal però Vergés assegura que “Catalunya seguirà donant assistència a tothom”

Segons la sentència del TSJC, l’ordre del Govern “vulnera el criteri bàsic establert en la norma estatal” perquè suposa una “ampliació de la cobertura sanitària” en l’àmbit de les prestacions i, per això, estima parcialment el recurs que el ministeri de Sanitat va presentar el 2015 contra la decisió del Govern de mantenir la cobertura sanitària gratuïta als immigrants en situació irregular

Carla Benito
 
 
 
La consellera de Salut, Alba Vergés, ha celebrat al Departament de Salut una reunió de treball amb alts càrrecs del Departament, del CatSalut i membres d’ADIC Salut / Salut

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha celebrat al Departament de Salut una reunió de treball amb alts càrrecs del Departament, del CatSalut i membres d’ADIC Salut / Salut

Primer dia de feina per la consellera de Salut, Alba Vergés. Només arribar al Departament de Salut es va reunir amb alts càrrecs del Departament, de CatSalut i amb membres d’ADIC Salut. Durant aquesta reunió va analitzar els efectes de l’aplicació del 155 per parlar de com revertir la situació i veure com abordar els eixos principals i les polítiques que haurà d’abordar.

En un parlament que va dirigir als treballadors del Departament de Salut va deixar clar que Catalunya seguirà “donant assistència sanitària a tothom”. A més, va agrair als treballadors de les institucions de salut i als de la sanitat pública de Catalunya la resistència i el treball d’aquests darrers mesos. Ho va fer al mateix temps que, donat el canvi de Govern a nivell estatal, va demanar a Pedro Sánchez derogar el reial decret estatal del PP que denega la universalitat de l’assistència.

Al seu entendre, es sent legitimada a realitzar aquesta demanda i a seguir donant assistència a tothom perquè “la societat catalana sempre ha mostrat aquest consens al respecte i independentment del que faci el Govern espanyol”.

Tot i la voluntat de la nova consellera de mantenir la llei aprovada a Catalunya i suspesa pel Tribunal Constitucional ara l’ordre que va dictar la Generalitat el 2015 per garantir l’assistència sanitària als immigrants “sense papers” empadronats, enfront del decret del Govern que denegava aquest servei als estrangers indocumentats també ha estat anul·lada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

A la sentència del TSJC s’estima parcialment el recurs contenciós-administratiu que el Ministeri de Sanitat va presentar el 2015 contra la decisió de la Generalitat de mantenir la cobertura sanitària als immigrants irregulars que estiguessin empadronats. El text sosté que l’ordre del Govern català “vulnera el criteri bàsic establert en la norma estatal”, ja que suposa una “ampliació de la cobertura sanitària en l’àmbit subjectiu de les prestacions”.

L’ampliació a la que es refereix implicava, abans de la suspensió pel TC, que totes les persones residents a Catalunya tenien dret a l’assistència sanitària amb càrrec als fons públics mitjançant el Servei Català de la Salut (CatSalut) i que la forma d’acreditar-ho seria l’empadronament. Amb aquesta llei també s’establia que les persones que podien agafar-s’hi tenien dret a disposar d’un document similar a la targeta sanitària individual, encara que vàlida solament per accedir als serveis sanitaris públics de Catalunya.

Com també recorda el TSJC a la seva sentència, el Constitucional va establir que la normativa bàsica estatal “tanca tota possibilitat a les normes autonòmiques de desenvolupament per configurar un sistema d’accés a les prestacions sanitàries que no atengui als conceptes d’assegurat o de beneficiari” establerts pel Govern. Tot i això, el text del TSJC sí que avala el disseny de la targeta del CatSalut que el Govern estatal havia impugnat en el mateix recurs argumentant que aquesta no preveia incloure els rètols Sistema Nacional de Salut d’Espanya i “Targeta Sanitària”.

Segons el TSJC, el decret governamental que regula les dades bàsiques comunes de les targetes sanitàries individuals estableix solament que han d’incloure “de forma inexcusable” la identificació del titular i del dret que l’assisteix respecte a la prestació farmacèutica. Així doncs, sí que avala el model català perquè “apareix clar que el legislador estatal, en establir els elements mínims comuns a tot el territori nacional per a les referides targetes, no ha inclòs la referència als rètols” esmentats.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*