Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
Els metges i metgesses de família de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC) reivindiquen adquirir competències en diagnòstic ecogràfic en l’àmbit de l’Atenció Primària. Defensen que comporta una sèrie d’avantatges per al pacient i per al sistema: ajuda a fer el cribratge i diagnòstic precoç de determinades patologies, a reduir la incertesa clínica i a filtrar la derivació d’exploracions complementàries.
“Els ginecòlegs fan les seves pròpies ecos, els endocrinòlegs fan tiroides, també fan les seves pròpies ecos, els traumes també… i així podria seguir” diu Pere Guirado, coordinador del grup d’Ecografia Clínica a l’Atenció Primària de la CAMFiC. “El tema bàsicament és que això és una habilitat, és una competència tècnica que tothom ha anat adaptant a la seva especialitat”, afegeix. “Segons els radiòlegs, els metges d’Atenció Primària no podríem fer aquestes ecos. Però clar, existeix el dubte clínic, i dins d’una exploració es pot ampliar. Doncs, si jo tinc coneixements i tinc la màquina, et faig per exemple una ecografia pulmonar, miro allà on tinc el dubte clínic. T’exploro, t’ausculto, tinc dubtes, allà on tinc dubtes de l’auscultació, poso la sonda i miro si tens una pneumònia”.
És una competència tècnica que tothom ha anat adaptant a la seva especialitat
Els avenços tecnològics han permès ecògrafs més petits i transportables, el que possibilita fer ecografies en el domicili del pacient en determinats casos. Tot això fa que, segons dades del Grup de EcoAP de la CAMFiC, si els metges de família tenen accés i els recursos per fer ecografies, es redueixi en un 52% les derivacions als serveis de radiologia.
Els ecògrafs a les consultes de l’Atenció Primària permeten exploracions orientades al diagnòstic dels problemes de salut més prevalents. De fet, són moltes les patologies que es veuen en les consultes del primer nivell assistencial i que són susceptibles de ser valorades mitjançant un ecògraf: massa abdominal palpable, sospita de líquid lliure com ascites o vessament pleural, còlic biliar, alteració significativa de les proves hepàtiques, còlic nefrític, síndrome prostàtic, estudi de les infeccions urinàries de repetició en l’adult, valoració de masses de parts toves, valoració de espatlla dolorosa o estudi tiroidal, entre d’altres.
Els ecògrafs a les consultes de l’Atenció Primària permeten exploracions orientades al diagnòstic dels problemes de salut més prevalents
El Dr. Guirado, diu que “formar-nos per fer ecografies comporta importants avantatges; potser la més destacada és que ens augmenta la seguretat en la presa de decisions reduint la incertesa clínica i ens permet filtrar millor la derivació per visita o exploracions complementàries”. En aquest sentit remarca que “disposar d’ecògrafs a les consultes d’AP possibilita que aquest nivell assistencial tingui una major capacitat de resolució, disminueix la incertesa, i per tant, suposa un increment de la satisfacció dels usuaris, que eviten desplaçaments i tenen les proves diagnòstiques més accessibles “. Les llistes d’espera i aquesta manca d’accessibilitat son problemes clau: “jo soc de Terrassa, aquí hi ha una llista d’espera de 8 mesos. Després, per altra banda, jo treballo a Pallejà. Quan nosaltres, a l’ICS, comprem proves fora… les ecografies que es compren fora de Pallejà es fan a la Quirón. Si tu tens 80 anys, o et porta algú, o has d’agafar ferrocarrils i un bus rere un altre”.
Formar-nos per fer ecografies comporta importants avantatges
Igualment, el Dr. Guirado vol destacar que “la concordança diagnòstica entre les ecografies realitzades per un metge de família i repetides posteriorment per un radiòleg, és molt elevada, arribant al 90%, per exemple en ecografia abdominal”. Per tot això, es reafirma en què “la realització d’ecografies per part del metge de família és de gran utilitat, hem de poder mirar als pacients per dins a través dels ultrasons per a completar la nostra exploració “.
De fet, segons els experts de CAMFIC, entre el 82% i el 93% dels pacients als quals s’ha fet una ecografia a l’Atenció Primària, no necessiten de més prova ni cap derivació, a més realitzant ecografies a la primària, s’aconsegueix que el temps d’espera per a aquesta prova disminueixi a la meitat.
Entre el 82% i el 93% dels pacients als quals s’ha fet una ecografia a l’Atenció Primària, no necessiten de més prova ni cap derivació
Des de l’any 2013 que CAMFIC va iniciar la formació dels seus socis en ecografia clínica, explica el Dr.Guirado que “al 2015 vam demanar al conseller que hi havia llavors, que ens reunís, que fes d’àrbitre, que ens assentés a nosaltres i a Radiològics de Catalunya per arribar a un acord, per un consens”, explica. “Vam estar, jo et diria que gairebé dos anys, en reunions mensuals, començament molt tenses, i després ens vam anar posant d’acord i vam acabar consensuant 23 escenaris en els que podíem intervenir. Llavors, va haver-hi la pandèmia pel mig, llavors vam començar a fer reunions telemàtiques i va passar que, per exemple, els radiòlegs no saben fer ecografia pulmonar perquè ells consideraven que no era cosa seva. I l’ecografia pulmonar és molt clínica, o sigui, si tu tens tos i mocs i t’ofegues, no puc enviar-te a fer una ecografia dels vuit mesos, no em serveix de res, necessito fer-la ja. Doncs això, ells no es van formar amb això i ens vam formar nosaltres”. Sobre tot aquest procés, al final, els radiòlegs van reivindicar que d’aquests 23 escenaris en els que els metges d’AP podien intervenir, quedaven dos.
Guirado explica com la col·laboració i la formació mèdica en ecografia pot ser un avenç per a tots, més que un motiu de conflicte: “Per exemple, a un hospital comarcal, el cap de servei tenia encallades ecografies de feia 3 anys. Per dir-ho d’alguna manera, el 2020 estava fent les ecografies programades el 2017. Al final, s’ho va plantejar, va parar i va formar dos metges de dues àrees bàsiques del seu entorn. Al cap d’un any, van acabar formant-ne dos més”.