Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
El nom d’Olga Pané ja sonava com a candidata pel càrrec l’any 2021, si el PSC guanyava les eleccions catalanes, però aleshores no es va poder fer efectiu el nomenament. Tres anys més tard, Pané lidera finalment una de les principals conselleries del govern català: Salut.
En un comunicat que dona la benvinguda a Olga Pané com a consellera de sanitat, el sindicat Metges de Catalunya (MC) destaca que confien que es “mantingui la voluntat de transformació del model sanitari català, a través del Pacte Nacional de Salut, situant els professionals al centre dels canvis”. I demanen a la nova titular de Salut que “mantingui actius tots els espais de participació creats la passada legislatura”, especialment la taula per a l’harmonització de les condicions laborals i econòmiques dels professionals dels centres de l’Institut Català de la Salut (ICS) i de la xarxa concertada, i, sobretot, la taula mèdica de negociació sorgida després de la massiva vaga de facultatius de gener de 2023”.
MC assenyala que, a diferència de la seva darrera experiència professional com a gerent del Parc de Salut MAR de Barcelona, Pané “haurà de pensar en la globalitat del sistema, posant sempre per davant el caràcter públic del mateix i la protecció i benestar dels seus treballadors i treballadores”.
Per la seva banda, el sindicat Infermeres de Catalunya apunta que “Olga Pané coneix de primera mà el funcionament del sistema sanitari català així com la manca de professionals, i les condicions laborals i professionals d’aquest. Tot i el seu bagatge i experiència, Pané està en edat de jubilar-se (un petit detall que potser es passa per alt) i volem remarcar que, per Infermeres de Catalunya, és una prioritat treballar per la jubilació anticipada, ja que com en moltes professions, les infermeres i les professionals sanitàries, tenim unes condicions laborals molt precàries. Potser el nou model proposat per Pané, en què ella en seria exemple, té com a línia estratègica allargar la vida professional per minimitzar l’impacte de la manca d’infermeres i professionals de la salut que amb les mesures aplicades fins al moment, sembla que té poc marge de millora. Esperem que no sigui aquest el seu eix principal, ja que en això, Infermeres de Catalunya ens mostrarem fermes en no perpetuar més l’explotació de les infermeres”.
En aquest sentit, fa unes setmanes, en una entrevista a la revista Redacción Médica com a presidenta del Consell Assesor del Cercle de Salut, Olga Pané apuntava el finançament del sistema i l’envelliment de la població com un dels principals reptes de la sanitat catalana. També feia referència a les necessitats dels professionals sanitaris en aquests termes: “Pel que fa a metges, estem per sobre de la mitjana europea. En qualsevol cas, tenim un problema de gestió de les especialitats, és a dir, per què escullen unes especialitats i no d’altres. Una altra qüestió és el temps que treballen, perquè podem tenir un tema de productivitat. Tenim un problema amb què els metges vagin a les especialitats correctes, però això és un tema de gestió d’incentius. I tenim un problema del nombre d’infermeres, de fa anys, agreujat des que es va allargar el grau i la reducció de la jornada pels convenis durant les retallades, perquè no es podia millorar el salari. Mentre molts metges allarguen la vida laboral; les infermeres no”.
Olga Pané (1956) és metgessa especialista en medicina del Treball, diplomada en Gestió Hospitalària (ESADE) i Màster en Gestió de Serveis de Salut (UB). Des del 2011 i fins a principis d’aquest 2024 va ser gerent del Parc de Salut Mar de Barcelona –que engloba l’hospital del Mar, el de l’Esperança, el centre d’atenció sòciosanitaria Fòrum, el centre de salut mental Emili Mira i el CUAP Peracamps–, i anteriorment ho va ser també del Consorci Sanitari de l’Anoia.
Va iniciar la seva trajectòria a l’Atenció Primària i, posteriorment, va arribar al CSC (Consorci de Salut i Social de Catalunya) –llavors Consorci Hospitalari de Catalunya–, on va treballar en els àmbits de la consultoria i de la direcció de serveis sanitaris. També va formar part del comitè format per 25 experts per assessorar el govern català en la transformació del sistema sanitari català durant la pandèmia.