ENTREVISTA | Ana Isabel Henche

“Fins a 2014 mai havia tingut casos d’addicció per analgèsics opioides”

Diverses societats científiques publiquen una guia per al bon ús dels analgèsics a causa de l'augment del nombre de casos d'addicció a Espanya

Teguayco Pinto
 
 
 
Ana Isabel Henche, responsable de la unitat de conductes addictives del complex hospitalari de Toledo

Ana Isabel Henche, responsable de la unitat de conductes addictives del complex hospitalari de Toledo

L’actual epidèmia d’addicció als opioides que sofreix EUA ha estat definida com la pitjor crisi de drogues en la història del país nord-americà. Una crisi que causa desenes de milers de morts cada any i que ha fet que les defuncions per sobredosis pràcticament hagin arribat a les que es produeixen per accidents de trànsit.

L’epidèmia té el seu origen en l’ampli consum dels nous analgèsics opioides que han sorgit en les últimes dècades i en l’agressiva publicitat de les farmacèutiques, que sovint ometien o negaven el potencial addictiu d’aquests fàrmacs. Avui dia és àmpliament acceptat per la comunitat científica que els opioides són altament addictius i s’insta als professionals mèdics al fet que augmentin el control sobre aquests fàrmacs.

Encara que la situació a Espanya està lluny de les xifres dels EUA, l’augment del nombre de casos d’addició en els últims anys ha portat a diverses organitzacions científiques a elaborar una Guia per al bon ús d’analgèsics opioides, que es va presentar el passat mes de juny en un simposi organitzat per la Societat Científica Espanyola d’Estudis sobre l’Alcohol, l’Alcoholisme i altres Toxicomanies (Sociodrogalcohol). Parlem amb la coordinadora científica d’aquesta guia, la responsable de la unitat de conductes addictives del complex hospitalari de Toledo, Ana Isabel Henche. “Estem davant la punta d’un iceberg d’un problema de salut pública”, adverteix.

Què són els fàrmacs opioides?

Se sol parlar indistintament d’opiacis i opioides, encara que els primers són derivats de la rosella blanca, mentre que els opioides no deriven directament d’aquesta planta i són sintètics. Tots dos s’utilitzen generalment per a problemes relacionats amb el dolor, encara que alguns també s’utilitzen per al tractament de drogodependents, com la metadona. Generalment s’han utilitzat per als dependents a l’heroïna, però últimament també per als dependents als analgèsics opioides.

Hi ha hagut un augment de casos d’addictes als analgèsics a Espanya?

Sí, des de 2014 hem atès a uns 25 pacients a la nostra unitat. Fa més de 20 anys que treballo a la unitat de conductes addictives i abans d’aquesta data mai havia tingut un cas d’addicció per culpa d’opioides de prescripció. Sí que havia tingut alguns casos d’addictes a l’heroïna que es passaven a la codeïna, però el primer pacient addicte sense tenir cap antecedent de consum de tòxics no va arribar fins a finals de 2013.

Als EUA s’ha assenyalat a l’oxicodona com a part important de la crisi, aquí també ha suposat un problema?

No, l’oxicodona s’ha utilitzat bastant menys a Espanya que als EUA. Aquí la major part dels casos que tractem són pel fentanil d’acció ultraràpida i el tramadol, que són els que més casos d’addicció estan causant a Espanya. Abans, quan anaves al metge per a un mal de cap, o d’un altre tipus, et manaven ibuprofèn o paracetamol i ara és molt comú que et receptin tramadol, que no deixa de ser un altre opioide amb el que cal anar amb compte.

Diversos països europeus també han aixecat les alarmes amb el fentanil

Els fentanils d’acció ultraràpida s’estan utilitzant molt alegrement per tractar el dolor crònic, quan solament estan indicats per a pacients oncològics amb dolor irruptiu. A aquests pacients se’ls recepta un analgèsic continu per al dolor de base i quan apareixen pics de dolor molt intens és quan se’ls administra el fentanil d’acció ultraràpida.

Quan es recepta a un pacient amb dolor crònic un fentanil d’aquest tipus, experimentarà una ràpida millorança, però és puntual, ja que no es pot mantenir un pacient amb dosis contínues d’aquest fàrmac. Aquests fàrmacs són molt potents i ràpids la qual cosa els fa més susceptibles de provocar addicció i en qüestió de poc temps es comença a abusar d’ell.

Existeix el risc que hi hagi una epidèmia com als EUA?

Descontrolar-se tant com a els EUA no, perquè allí no hi ha control sobre les receptes i un metge es considera bo com més gran satisfacció tingui el pacient, amb el que és fàcil que es receptin opioides de més. Aquí, encara que els metges tenen llibertat per prescriure, es té més control que a els EUA.

En quin sentit?

El nostre sistema de salut pública fa que hi hagi més control sobre certes prescripcions. Per exemple, una de les primeres pacients que vaig tenir em va arribar a través del servei de farmàcia, que és el que porta el control dels fàrmacs que es prescriuen. Era una senyora que tenia una despesa farmacèutica de 6.000 euros al mes en analgèsics opioides i això va fer saltar les alarmes.

Llavors per a què s’ha fet la guia?

Perquè hi ha altres analgèsics sobre els quals hi ha menys control i a vegades es generen problemes. No busquem demonitzar als analgèsics opioides, però hem detectat que la selecció actual d’aquests fàrmacs en el dolor crònic no és la més adequada. Les dosis que s’utilitzen són massa altes i la durada dels tractaments massa llarga. Cal tenir en compte que un tractament per opioides es considera de llarg termini quan supera els 3 mesos i a mi m’han arribat pacients que porten consumint opioides de prescripció de forma continuada des de fa 4, 5 i 6 anys.

Per què succeeix això?

Existeix un problema de coordinació entre primària i especialitzada. No pot ser que a un pacient se li receptin opiacis i després no se li faci un seguiment. La pressió assistencial és molt gran, però amb aquests fàrmacs cal tenir especial cura.

A més, els metges estem preparats per detectar una dependència, però no una addicció, que són dues coses que cal diferenciar. La dependència ocorre quan fisiològicament el cos s’acostuma a la presència del fàrmac i és necessari per a que l’organisme funcioni adequadament. Nosaltres solem fer la comparació amb els diabètics, ja que aquests pacients són dependents de la insulina, però no són addictes a la insulina, és a dir, no busquen compulsivament una dosi d’insulina. Els pacients addictes acaben per desenvolupar una necessitat compulsiva de prendre opioides, sense que sapiguem precisar molt bé si el que busquen és alleujar el dolor, l’abstinència o el malestar psicològic.

Llavors, l’abús pot començar per diferents motius

Un pacient pot abusar dels opioides bé per dolor físic o per dolor emocional. Cal tenir en compte que els pacients amb dolor crònic tenen sovint problemes per desenvolupar una vida normal, treballar, relacionar-se socialment, etc. Tots aquests problemes generen símptomes de depressió i ansietat i els opioides també actuen a aquest nivell.

I què es pot fer amb els pacients amb dolor crònic?

En general, principalment no utilitzar opioides durant molt temps, ni a dosis elevades. A més, en els pacients amb dolor crònic de llarga durada és imprescindible realitzar una avaluació psicosocial per determinar el risc d’una possible addicció. Els opioides poden funcionar bé, però no en tots els pacients i s’ha d’avaluar el risc d’addicció.

Com es tracta a un pacient amb una addicció d’aquest tipus?

Primer s’ha de tractar la dependència amb un substitutiu, en els casos que ho requereixen. Els dependents moltes vegades ens arriben mig anestesiats i fins i tot cal ajudar-los a asseure’s a la cadira. No obstant això, una vegada que els retires l’opioide i els poses el substitutiu la millora és espectacular. Ara bé, això és solament la part fisiològica, el què és més difícil de tractar i porta molt més temps són els problemes que sorgeixen a nivell psicològic.t

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*