L’ESCA incorpora per primera vegada la identitat de gènere

L'Enquesta de salut de Catalunya, que vol conèixer els determinants de la salut, la percepció dels catalans sobre la seva pròpia salut, els hàbits  de vida i la utilització dels serveis sanitaris, recollirà a partir d'ara la identitat de gènere amb tres opcions de resposta: home, dona i no binària

Redacció
 
 
 
Pregunta sobre la identitat de gènere a l'ESCA 2019 / Departament de Salut

Pregunta sobre la identitat de gènere a l'ESCA 2019 / Departament de Salut

Per primer cop, l’Enquesta de salut de Catalunya (ESCA) 2019  inclou, a més de la pregunta sobre el sexe biològic, una nova pregunta sobre la identitat de gènere, que ofereix tres opcions de resposta: home, dona i no binària. L’enquesta té en compte, doncs, totes aquelles persones amb identitats transgènere.

L’objectiu de la mostra és conèixer els determinants de la salut, la percepció sobre la pròpia salut, els hàbits i estils de vida de vida, i la utilització dels serveis sanitaris. Un equip d’enquestadors de l’empresa IPSOS, acreditats amb una credencial del Departament de Salut, es desplacen al domicili de les persones seleccionades per entrevistar-les. La selecció de les persones entrevistades es fa de manera aleatòria a partir del Registre de població oficial facilitat per l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat). Les persones seleccionades com a titular reben una carta que les informa dels objectius de l’enquesta, del seu caràcter oficial i de la necessitat de la seva col·laboració.

La informació que s’obté serveix, defensen des del Departament de Salut, per “establir polítiques públiques i accions en matèria de planificació sanitària, en identificar les necessitats i posar en marxa actuacions per millorar l’estat de salut i la qualitat de vida de les persones”. Anualment es publiquen els resultats actualitzats.

En aquest article que analitza l’ESCA de 2017 escrit per Francesca Zapater es veuen diversos aspectes que ajuden a entendre com viu la societat. Aquí Zapater ens afirma que la “salut de les dones va de malament en pitjor” en veure que “a ESCA del 2013, per exemple, les diferències en el percentatge de percepció de salut excel·lent, molt bona i bona en dones de més de 75 anys era de 6 punts, quan en el 2018 la diferència és de 18 punts”.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*