L’OMS deixa de considerar la transsexualitat un trastorn mental

L'Organització Mundial de la Salut ha publicat la nova edició del seu manual de malalties que treu la transsexualitat del capítol de trastorns i passa a formar part d'un epígraf denominat "condicions relatives a la salut sexual"

Marta Borraz
 
 
 
Concentración en Madrid el pasado 25/03/2017 en el que las familias pedían una Ley estatal CHRYSALLIS

Concentración en Madrid el pasado 25/03/2017 en el que las familias pedían una Ley estatal CHRYSALLIS

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha exclòs la transsexualitat de la seva llista de trastorns mentals. Ho ha fet en la nova actualització de la Classificació Internacional de Malalties (ICD per les seves sigles en anglès) publicada aquest dilluns en el qual la transsexualitat passa a formar part d’un epígraf nou denominat “condicions relatives a la salut sexual” i a denominar-se “incongruència de gènere”. Fins ara formava part del capítol dedicat a “trastorns de la personalitat i el comportament” –en el subcapítol “trastorns de la identitat de gènere”.

Aquesta actualització (ICD-11) substitueix a la ICD-10, vigent des de maig de 1990, any en el qual l’homosexualitat va sortir de la llista. Des de llavors s’han anat autoritzant versions d’aquesta classificació cada cert temps, però la transsexualitat sempre ha estat considerada un trastorn en contra de les demandes del col·lectiu trans, que demana la despatologització de la seva condició.

Es tracta d’una de les reclamacions LGTBI més fèrries que acaba amb la filosofia que subjau en la majoria de legislacions del món: la transsexualitat és una malaltia que ha de ser diagnosticada i necessita tractament. L’OMS ha volgut allunyar-se d’aquesta concepció per reconèixer-ho com una situació que pot entrar en contacte amb els serveis de salut, pel que crea un nou capítol.

La ICD-11, que s’ha anat elaborant des de fa més de deu anys, incorpora el que anomena “incongruència de gènere” en el capítol de “condicions relatives a la salut sexual” al costat d’altres conceptes com a “disfuncions sexuals” o “trastorns relacionats amb dolències sexuals”.

Entra en vigor el 2022

No només canvia el nom i la situació en el manual, també la definició. Fins ara, el ICD-10 qualificava la transsexualitat com “un desig de viure i ser acceptat com a membre del sexe oposat, en general acompanyat de malestar o desacord amb el sexe anatòmic, i de desig de sotmetre’s a tractament quirúrgic o hormonal per fer que el mateix cos concordi el més possible amb el sexe preferit”.

Ara la definició –per a adults i adolescents– serà: “Una incongruència marcada i persistent entre el gènere experimentat de l’individu i el sexe assignat, que sovint condueix a un desig de ‘transició’ per viure i ser acceptat com una persona del gènere experimentat a través del tractament hormonal, la cirurgia o altres prestacions sanitàries per alinear el cos, tant com es desitgi i en la mesura del possible, amb el gènere experimentat. El diagnòstic no pot assignar-se abans de l’inici de la pubertat. El comportament i les preferències de gènere per si soles no són una base per assignar el diagnòstic”.

La ICD-11 es presentarà a l’Assemblea Mundial de la Salut de maig de 2019 per a la seva adopció pels Estats Membres, i entrarà en vigor l’1 de gener de 2022. Aquesta presentació, ha especificat l’OMS en un comunicat, és un avanç que permetrà als països planificar com usar la nova versió, preparar les traduccions i capacitar als professionals de la salut de tot el país.

La modificació que ha efectuat l’organització és un assoliment per al col·lectiu LGTBI, que demana seguir avançant en la despatologització total de la transsexualitat. Això implicaria que no fos denominada i definida com “una incongruència”, sinó com una expressió de la diversitat humana.

Aquest és un article de eldiario.es

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*