Metges i infermeria reaccionen negativament davant la carta que l’ICS ha enviat als seus treballadors davant la vaga

Pel sindicat Metges de Catalunya, la carta que el gerent de l'ICS ha fet arribar sota el nom "Accions de Millora a l'Atenció Primària de l'ICS" enmig de les negociacions és "joc brut". Per la seva banda, l'AIFiCC s'ha mostrat incrèdula davant la invisibilitat que es dóna en el document a infermeria

Carla Benito
 
 
 
Imatge de la carta que l'ICS ha enviat als professionals de l'Atenció Primària / Metges de Catalunya

Imatge de la carta que l'ICS ha enviat als professionals de l'Atenció Primària / Metges de Catalunya

Al mateix temps que s’estava duent a terme la cinquena reunió negociadora amb el comitè de vaga, una carta siganda pel director gerent de l’Institut Català de la Salut (ICS) arribava a tota la plantilla de facultatius d’atenció primària. El text era un document de mesures anomenat “Accions de Millora a l’Atenció Primària de l’ICS”.

Com a resposta a aquesta carta que arriba per evitar la vaga de cinc dies a la que els metges de l’Atenció Primària de l’ICS estan convocats la setmana vinent, del 26 al 30 de novembre, Metges de Catalunya ha acusat l’ICS de “joc brut” per, al seu entendre, “difondre un document de mesures al marge de l’àmbit de negociació”.

En un comunitat, el sindicat ha explicat que va tenir consciència del document en un recés de la reunió en ser avisats per altres facultatius. Després que això passés van abandonar la trobada manfiestant que l’actuació de l’ICS “era poc seriosa i impedia continuar amb les converses en aquell moment”.  A més, també han afegit que no valoraran les mesures fins que l’ICS no les presenti en la seva totalitat en la mesa de negociació.

Tot i el que des de MC entenen que és un intent de desmobilitzar, han assegurat i adverit l’ICS que amb aquesta estratègia “no aconseguirà desincentivar o desunir el col·lectiu mèdic”. En aquest sentit, la convocatòria seguirà endavant amb totes les seves demandes encaminades a “garantir la qualitat de l’assistència i la dignitat de les condicions de treball”.

Aquest document no ha sorprès només als qui es trobaven dins la reunió, des de Rebel·lió Atenció Primària han manifestat que el text que s’ha enviat a tots els treballadors “ni de bon tros satisfà les demandes que fem”.

L’AIFiCC ha manifestat invisibilitat de les infermeres en les estratègies proposades

Davant la darrera proposta de l’ICS, l’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFiCC) denuncia que la infermera familiar i comunitària “està absolutament oblidada” en el document  que l’Institut Català de la Salut ha fet arribar en les darreres hores als professionals de la institució. Entenen que el text planteja un pla de xoc “clarament esbiaixat on no es posa en valor el treball en equip ni molt menys l’aportació de la infermera a l’atenció primària de salut”.

En expressar això han volgut ressaltar que les infermeres representen aproximadament el 30% dels professionals dels centres d’atenció primària de salut i que les càrregues assistencials no les pateix un sol col·lectiu. Donat que entenen que el malestar és general, creuen que “buscar solucions únicament a les necessitats d’agenda dels metges pot generar més desequilibris i malestar en el sí dels equips”.

Des de l’AIFiCC han manifestat la importància de les infermeres com professionals claus dins el sistema de salut donades les demandes i les necessitats de la població actual. En aquest sentit creuen que no es pot fer front a aquesta realitat amb “uns ratis d’infermera per habitant molt per sota dels desitjables”, ja que aquest fet “pot posar en risc la qualitat de l’atenció a les persones que s’atenen a les consultes i a la comunitat”. Donat que en el document de l’ICS es fa referència a ratis per professionals, han valorat que el càlcul que es dóna, sense tenir en compte les necessitats reals de la població, “és una mesura poc realista i que respon a una situació i demanda exclusiva d’un sol col·lectiu”. A més, també denuncien que la manca d’infermeres que va quedar palesa durant el darrer Fòrum de profesionals no queda reflectida en el document de l’ICS.

Com explicàvem en aquest diari, la sanitat catalana necessita un 40% més d’infermeres per assolir la mitjana dels països avançats. Els Centres d’Atenció Primària i els hospitals haurien d’incorporar 17.753 professionals si es vol complir amb les xifres de la OCDE.

Finalment, l’AIFiCC també ha volgut posar de manifest que “si bé la primera Reforma de l’atenció primària va passar per la creació de l’especialitat de medicina familiar i comunitària, cal urgentment una segona reforma de la l’atenció primària de salut on s’aposti per un treball en equip real i on la clau de la transformació passi clarament per donar valor a les competències adquirides per les infermeres a través de la seva especialització en infermeria familiar i comunitària”.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*