Sanidad ordena la retirada de 66 productes homeopàtics

L'Agència Espanyola del Medicament ha ordenat la retirada "per no haver aportat la documentació corresponent per a la seva autorització". Entre els productes retirats, destaquen suposats tractaments contra els símptomes gripals, les varius o les hemorroides. Dels 12 productes que la indústria homeopàtica havia proposat per a obtenir indicació terapèutica, 7 ja han estat retirats i els altres 5 estan pendents d'avaluació

Teguayco Pinto
 
 
 
/ IStock

/ IStock

“L’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) ha ordenat la retirada de 66 productes homeopàtics amb indicació terapèutica o la via d’administració sigui injectable per no haver aportat la documentació corresponent per a la seva autorització”, segons un comunicat publicat ahir per la mateixa agència. Aquests productes pertanyien a la llista de més de 2.000 compostos que la indústria homeopàtica pretenia regularitzar.

El mes d’octubre passat, el Ministerio de Sanidad va presentar la llista de productes homeopàtics que han sol·licitat autorització per a ser comercialitzats legalment per al consum humà. La llista comptava amb 2.008 referències, segons l’annex aparegut en el Boletín Oficial del Estado, per la qual cosa, després de la retirada d’aquests 66 productes, el nombre final de preparats homeopàtics que estan sent avaluats es redueix a 1.942.

L’actual normativa permet als laboratoris homeopàtics regular els seus productes mitjançant un procediment simplificat, per al qual no és necessari presentar proves d’eficàcia, com succeiria amb la resta de medicaments. No obstant això, per a això han de complir tres condicions: que la via d’administració sigui oral o externa, que el grau de dilució garanteixi la innocuïtat del producte i que hi hagi absència d’indicació terapèutica particular.

Per aquest motiu, l’AEMPS va decidir que els productes injectables o que pretenen tenir indicació terapèutica havien de ser els primers a ser avaluats i a aquesta categoria pertanyen els 66 que ja han estat retirats per no haver presentat la documentació sol·licitada, el termini de la qual va finalitzar el passat 30 d’abril. La resta dels productes d’aquesta categoria encara “es troben en fase d’avaluació”, segons l’AEMPS.

Entre els 66 productes retirats hi ha suposats tractaments contra els símptomes gripals, com l’Oscilogrip, o contra les varius i les hemorroides, com Venocel. De tots ells, 59 són solucions injectables i 7 són comprimits o butllofes que pretenien tenir indicació terapèutica.

Inicialment, només 12 dels 2.008 productes que s’han intentat regularitzar van evitar el procediment simplificat i van tractar d’obtenir la indicació terapèutica, la qual cosa demostra que la indústria de l’homeopatia només confia en l’eficàcia mèdica del 0,6% dels seus productes. Amb la retirada d’aquests set preparats, només queden cinc productes homeopàtics que estiguin en disposició de demostrar que són eficaces.

L’AEMPS també aclareix en el seu comunicat que els 1.942 productes que estan sent avaluats “no són productes autoritzats”, però que l’actual normativa permet que segueixin en el mercat “fins que es produeixi la seva avaluació i es resolgui sobre l’autorització” i que només en el cas que l’agència “resolgués no autoritzar, els productes denegats haurien d’abandonar el mercat”.

Aquest és un dels articles de eldiario.es

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*