Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
Dues terceres parts dels joves que han participat a l’estudi declaren haver patit algun tipus de violència sexual digital. D’aquesta xifra, un altre 60% ha patit aquesta violència per part de persones que coneixia, del seu entorn més o menys proper. En la majoria de casos, les bloquegen i sol·liciten el suport de la família i les amistats. Molt pocs casos arriben a ser denunciats davant de les autoritats.
L’estudi s’ha dut a terme mitjançant enquestes en línia que han respost 1.212 joves d’entre 16 i 29 anys durant el mes de maig d’aquest any.
Les principals formes de violència sexual, segons les respostes recollides, són rebre contingut sexual sense consentiment (22 %), insults sobre l’aspecte físic a través de les xarxes (21,3 %), assetjament per part d’una persona adulta quan era menor ( 16,6%) i rebre pressions per obtenir fotos o vídeos de contingut sexual (14%). A això se li suma el fet que el 10% que diu que s’han mostrat fotos seves com a objecte sexual, han rebut insults per la seva vida sexual o per la seva aparença provocativa, han rebut amenaces sobre la difusió d’imatges o vídeos de contingut íntim o sexual sense consentiment, i el 6,5% ha patit la creació d’imatges de contingut sexual mitjançant IA.
L’estudi destaca certes diferències per gènere en el tipus de violència sexual digital rebuda. Un terç de les noies han rebut contingut sexual no sol·licitat, davant del 13 % dels nois; quatre de cada 10, van ser insultades pel seu aspecte físic davant del 6% dels nois; i prop d’un 20 % van ser assetjades per adults essent menors, davant d’un 4% de la mostra masculina. Pel que fa a la pressió perquè es fessin fotos o vídeos sexuals, ho comenten un 16,5% (elles) i un 5% (ells).
L’estudi també resalta que, quan es creuen les dades de gènere i edat, el 35% de les noies entre 16 i 19 anys ha rebut contingut sexual no sol·licitat, davant del 9% dels nois de la seva mateixa edat.
La major part dels casos es produeixen, amb lògica, a través de les eines que utilitzen més habitualment. D’una banda, les xarxes socials (39,7%) i, de l’altra, les aplicacions de missatgeria (34,9%).
Aquests percentatges difereixen si, d’una banda es té en compte el sexe i, de l’altra, l’edat. Elles apunten les xarxes socials com el canal principal en el 48 % dels casos i en el 40,7 %, les aplicacions de missatgeria. Noies i nois d’entre 16 i 19 anys ho fan en un 41,9% i 30,4%, respectivament.
Sis de cada deu vegades la violència l’exerceix alguna persona que la víctima coneix. Tot i que un 31,4% assegura que són persones conegudes no gaire properes, cal destacar que en el 26% dels casos és un amic o amiga; en el 24%, la parella i en un 15% algú de l’entorn familiar. Es tracta d’unes xifres que, en el cas de noies i nois de 16 a 19 anys, no difereixen gaire.
En la majoria de casos les i els joves asseguren que van actuar per frenar aquestes situacions de violència. Majoritàriament, bloquejant i denunciant a les plataformes les persones victimàries, i confrontant-les en molts altres casos. Un percentatge d’un 15% va portar l’assumpte davant la policia.
La vergonya és el motiu principal pel qual aquells que pateixen algun tipus de violència sexual digital no expliquen què ha passat. Així ho consideren pràcticament el 40% de les persones enquestades, tot i que el percentatge varia molt en funció del gènere. Elles esmenten la vergonya en el 56,7% dels casos. A més, per a les dones, la por que les assenyalin a elles com a culpables del que ha passat és la segona raó en el 32,7% de les vegades, . Per a ells, al 39 %, es tracta de la creença que no els poden ajudar.
També hi ha diferències quan se’ls demana per les conseqüències d’aquesta violència sexual. Elles, en la majoria d’ocasions parlen de vergonya, ansietat i angoixa, així com de por i impotència. Totes elles, al voltant del 30% de les enquestades. Ells es mouen més entre la vergonya i l’enuig (25% de les respostes). En aquest sentit, l’estudi destaca que «creuant gènere i edat, entre les dones més joves (16 a 19 anys) destaca especialment la vergonya (28,4%; +14,5 pp sobre els homes de la mateixa edat) la por (28 ,0%; +17,6 p.p) i l’ansietat o angoixa (27,4%; +11,7 p.p.)», entre les sensacions principals.
Els actes de violència sexual digital tenen importants conseqüències en la vida quotidiana de les i els joves. Aquests denuncien problemes amb la son, amb l’alimentació o un cert aïllament. Encara que s’assemblen als de persones més grans, hi ha certes diferències.