Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
El Drac d’aquest conte tenia atemorit tot un poble, però no es menjava els seus vilatans, com fa el de la tradicional “Llegenda de Sant Jordi”; aquest drac “no escopia foc ni atacava per malícia. Aquest drac, amb escates verdes i ulls tristos, representava el dolor de la Terra. El seu alè era una boira tòxica que feia pansir els cultius, les seves llàgrimes enverinaven els rius, i les seves ales, en enlairar-se, aixecaven tempestes de pols que cobrien el cel”. Així és com descriu l’autor del conte, Oriol Sánchez Resina, el protagonista d’aquesta història que parla de la natura i de l’estat del planeta amb l’objectiu de recordar que la Terra s’ha de cuidar i de protegir.

La deconstrucció de la popular “Llegenda de Sant Jordi” amb una lleugera influència de la sèrie “Patates i Dracs” ha esdevingut la història guanyadora del VIII Concurs de contes de Sant Jordi de Mútua Terrassa, una novetat editorial que porta per títol “Sant Jordi i el drac de la Terra ferida” i que des d’ahir es pot descarregar gratuïtament des de la web de l’entitat sanitària organitzadora. La il·lustradora barcelonina Mònica Ramoneda ha estat l’encarregada de donar forma i color a cada pàgina i personatge d’aquest llibre infantil que desprèn consciència i responsabilitat compartida.
El fil conductor de la història és un drac que” vivia en pau i content, però que també veia com s’anava degradant la seva estimada Terra i acaba vivint en un regne cada vegada més trist i ensopit”, destaca Sánchez. L’impacte del canvi climàtic es fa evident des de les primeres pàgines del conte, en les quals apareixen els diferents personatges envoltats de boscos cremats i arbres sense fulles, enmig de núvols grisos i un sol inexistent.

És a partir de l’arribada del cavaller Jordi quan es produeix un gir en la història: “En Jordi va comprendre que el drac era un reflex del planeta: quan la Terra patia, el drac també”, llegim en un fragment del conte. Aleshores el drac, que inicialment es percep com un ésser fosc i pervers, es comença a veure com un personatge sensible i espantat per un destí que empitjora cada dia que passa. Tanmateix, la història d’Oriol Sánchez llança un missatge esperançador: “vull demostrar que estem fent malbé el planeta però també que hi ha solució; aquesta passa per la col·laboració. Si entre tots cooperem, podrem reviure aquest món que el drac tant estimava, i fer tornar a créixer les plantes i viure en harmonia….”, apunta Sánchez.

Es tracta d’una idea que va sorgir en tan sols un cap de setmana; Oriol Sánchez, que treballa com a tècnic financer a Mútua Terrassa, reconeix que és “una mica “friki” de les plantes i que sempre s’ha sentit atret pel món de les llavors i de les plantes. Quan va saber la temàtica d’aquest any –medi ambient i conscienciació–, escollida amb l’objectiu de fomentar la lectura, els hàbits saludables i la conscienciació dels més petits vers la salut , ho va tenir clar. L’objectiu és trasmetre als infants que “o ens conscienciem una mica o anem malament”, però també “explicar que plantant llavors és molt fàcil crear vida”, afegeix l’autor. En aquest sentit, aquesta curiosa adaptació de la llegenda de Sant Jordi conclou que “la Terra és un regal que hem de protegir” i que “la rosa que Sant Jordi regala cada any a la princesa no és només un símbol d’amor, sinó també de la vida que floreix quan cuidem del nostre planeta“.

Aquesta tarda “Sant Jordi i el drac de la Terra ferida” tornarà a ser la gran protagonista a Mútua Terrassa. La sala d’actes de l’entitat acollirà una representació teatral del conte interpretada pels alumnes de 5è de l’escola L’Avet de la capital vallesana. Quan acabi l’obra, la presentadora i comunicadora Elisabet Carnicé conduirà un debat amb els alumnes sobre la importància de vetllar per la salut del planeta i la problemàtica de l’impacte i els efectes del canvi climàtic.