Un increment de la dotació pressupostària en més de 908,5 milions d’euros per al 2020, la incorporació de més de 1400 nous professionals, la promoció d’un decret d’accessibilitat al sistema sanitari per reduir les llistes d’espera i reforçar la qualitat en l’accés al sistema de salut o garantir la salut sexual i reproductiva per a tothom. Aquests són els punts que l’acord pressupostari entre el Govern i Catalunya en Comú Podem han tancat dins l’àmbit de la salut. La voluntat, expressen, és “enfortir l’estat del benestar, millorar la qualitat dels serveis públics i impulsar l’economia productiva”.
Al text de l’acord, també han deixat palés que “després de tres anys de l’aprovació dels darrers pressupostos, és necessari impulsar la tramitació d’uns nous comptes que permetin reforçar la qualitat dels serveis públics i incrementar la inversió”. Així, l’acord per als pressupostos catalans preveu fins a 58 compromisos i actuacions estructurats al voltant de quatre eixos: la qualitat institucional i dels serveis públics; la reducció de les desigualtats socials, de gènere i territorials; el coneixement, la innovació i la dinamització econòmica i el propòsit d’assolir un horitzó zero d’emissions i residus. En conjunt, la despesa no financera i no finalista de la Generalitat el 2020 serà
3.070 M€ superior a la despesa prevista als comptes del 2017, els darrers aprovats.
La primera actuació inclosa a l’acord que destaquen en nota de premsa, per tant a la que li donen una gran importància en llistar-la d’aquesta manera, trobem que el finançament del sistema públic de salut s’eleva en 908,5 milions d’euros, els quals, asseguren, permetran augmentar la plantilla en les entitats participades pel Servei
Català de Salut en més de 8.000 professionals (un 11% més que el 2017).
Aquesta incorporació de nous professionals serà, expliquen, per incrementar les places de professionals sanitaris, especialment en atenció primària. En concret, els pressupostos del 2020 permetran augmentar el personal al primer nivell de l’assistència sanitària en més de 1.400 professionals, el que suposa un increment del 7,4% respecte els pressupostos del 2017.
Un altre dels punts destacats es la promoció d’un decret d’accessibilitat al sistema sanitari, amb un impacte pressupostari de 20 milions d’euros anuals, que s’aprovarà el primer semestre del 2020 i vol reforçar la qualitat en l’accés al sistema de salut. Dins d’aquest apartat, desglossen i es basen en tres supòsits. Pel que fa a l’assistència primària, asseguren que tots els pacients amb motius de consulta que siguin considerats no ajornables tindran garantit l’accés al seu equip de referència en un termini de 72 hores. Pel que fa a l’assistència quirúrgica, als criteris ja existents s’hi sumaran criteris que tinguin en compte la situació social de les persones i l’equitat territorial. Per últim, s’ampliaran els procediments quirúrgics en garantia i es reduirà de 180 a 90 dies tres procediments altament prevalents, com són cataractes i pròtesis de genoll i de maluc que tinguin criteris de preferència.
Finalment, com ja avançàvem, l’acord també promet salut sexual i reproductiva per a tothom. Això implica el reconeixement del dret a l’atenció de cobertura pública a totes les dones embarassades, sense cap tipus d’exclusió, pel que fa a l’accés a l’atenció de salut sexual i reproductiva, inclòs l’accés a la interrupció voluntària de l’embaràs.