Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
L’amenaça del rebrot ja no és fantasma. És real. I s’està manifestant en llocs concrets de països distants: el Marroc, Corea de Sud, Portugal, Alemanya i, fins i tot, províncies d’Espanya.
El contagi de 1.553 persones amb coronavirus relacionades amb un escorxador a l’oest d’Alemanya ha portat aquest dimarts a les autoritats regionals a decretar el tancament parcial de la vida pública en els districtes de Gütersloh i Warendorf. Més enllà del rebrot a l’empresa càrnia Tönnies, el nombre de contagiats al districte de Gütersloh és de 24, informa Efe. La idea és poder determinar amb la realització de test massius fins a quin punt es pot haver estès el coronavirus entre la població. El primer pas després de detectar el rebrot a l’escorxador va ser el tancament de col·legis i guarderies, que ha afectat 50.000 menors.
L’empresa càrnia també s’ha clausurat, i s’ha aïllat als seus 7.000 empleats encara sense haver-los fet el test. Part dels afectats són treballadors de Romania i Bulgària. Dels 6.140 tests realitzats, 1.553 van donar positiu, al que se sumen alguns altres casos confirmats de l’entorn familiar.
Primer punt afectat a Alemanya en la desescalada
Gütersloh és el primer districte a Alemanya afectat per la reintroducció de mesures restrictives des del retorn gradual a la nova normalitat al llarg del mes de maig. Les autoritats regionals han elaborat un paquet de mesures que inclouen la reducció dels contactes al nucli familiar o altres formes de convivència en una llar i el tancament de locals i instal·lacions públiques i privades, així com activitats on no és obligatori l’ús de mascareta. Aquestes normes s’han estès a Warendorf, on residien alguns treballadors de l’empresa càrnia afectada.
Així mateix es forçarà el compliment de la quarantena i s’ampliarà la realització de test a tots els grups vulnerables, a tots els empleats en empreses càrnies i a tot ciutadà interessat a conèixer el seu estat.
Al focus al voltant de l’empresa Tönnies se sumen brots registrats en un bloc d’habitatges de Göttingen (centre) i d’un barri de Berlín que ha disparat el factor de reproducció de la covid-19 a valors per sobre del 2,03, tot al baix còmput de noves infeccions en el conjunt de país.
El nombre de contagis verificats, d’acord amb les xifres del RKI, competent en la matèria al país, és de 190.862, fet que suposa un augment de 503 respecte al dia anterior. El nombre de víctimes mortals va pujar a 8.895, mentre que el de pacients recuperats està en 175.700.
Marroc
L’Operació Pas de l’Estret (OPE), que cada estiu permet a més de tres milions de marroquins tornar al seu país per vacances, no tindrà lloc aquest any: encara no es coneix la data d’obertura de fronteres per part del Marroc. Així ho va anunciar el ministre d’Exteriors del Marroc, Nasser Burita aquest dilluns.
En 2019 un total de 3.242.970 passatgers i 760.215 vehicles van prendre part en l’OPE, un 3% més que l’any anterior, segons les xifres del ministeri espanyol de l’Interior.
En la seva compareixença davant el Parlament, Burita va indicar que els emigrants marroquins residents a l’estranger podran tornar al seu país d’origen quan s’obrin les fronteres terrestres, aèries i marítimes, però no va precisar data per a aquesta obertura. Al mateix temps va puntualitzar que aquests retorns estaran subjectes a les mesures preses pels països de trànsit (en particular Espanya i Itàlia) i a la situació epidemiològica tant marroquina com internacional, informa Efe.
A més, s’ha d’imposar als viatgers diverses condicions, com l’obligació de sotmetre a un confinament individual de nou dies i la realització de dues proves de descart al principi i final de l’aïllament.
El director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha assegurat que el Marroc ha fet un favor a Espanya amb la decisió de suspendre aquest estiu l’operació Pas de l’Estret. “A nosaltres ens beneficia”, ha dit l’expert, en comentar que amb la suspensió del Pas de l’Estret, s’evita “la concentració a Algesires” de milers de persones esperant els ferris, moltes d’elles “amb un alt nivell adquisitiu, però també moltes desfavorides” i “amb més probabilitat de transmissió que podrien originar un “problema important”.
Marroc va superar dilluns la barrera de 10.000 casos de coronavirus, amb 102 nous infectats, més de la meitat dels casos detectats a la regió de Rabat i el nord, que inclou les ciutats de Salé i Kenitra i el seu entorn.
En aquesta última regió, i precisament a la localitat de Lalla Mimouna, i en pobles veïns, i va esclatar en els últims dies el pitjor focus de virus localitzat al país en els últims tres mesos amb 700 casos de contagis, localitzats principalment en dues empreses de fruita espanyoles.
Es tracta de 700 dones que treballen recollint madueixes que seran ingressades en un hospital de campanya aixecat ad hoc a la població de Sidi Yahya del Gharb (uns 50 quilòmetres a nord de Rabat).
Un altre focus ha aparegut en les últimes hores a la localitat de Tarfaya, a 100 quilòmetres a nord d’Aaiun (al Sàhara Occidental), després que les autoritats marroquines trobessin ahir 37 casos contagiats en una pastera interceptada amb 50 emigrants subsaharians que tractaven d’arribar a les costes de les illes Canàries.
Aquests nous focus es produeixen en un moment en què el Govern marroquí va anunciar una sèrie de mesures per accelerar la desescalada al país.
A partir de dijous que ve, es permetran més activitats comercials i econòmiques, a més d’altres d’oci i esbarjo, així com major moviment dels ciutadans a tot el país amb l’excepció de les ciutats de Tànger, Larache, Kenitra i Marràqueix, on de moment es registra un nombre elevat de casos actius.
Les autoritats també van anunciar la represa de l’activitat turística i hotelera al país amb un aforament del 50% en un primer moment i limitant-se al turisme interior.
Iran
El nombre de morts diaris per la COVID-19 va superar aquest diumenge el centenar a l’Iran, on no es registrava una xifra de tres dígits des de fa dos mesos. La portaveu del Ministeri de Salut, Sima Sadat Lari, ha informat que en 24 hores es van comptabilitzar 107 morts i 2.472 contagis de coronavirus, informa Efe.
Des del passat mes de maig els casos de contagi van tornar a presentar una tendència ascendent a l’Iran, després que les restriccions imposades per controlar la pandèmia fossin relaxant-gradualment des d’abril. De fet, l’última vegada que els morts diaris van superar el centenar ser el passat 13 d’abril. Des de llavors, aquesta dada sempre havia estat de dos dígits.
El nombre de contagis diaris va marcar un rècord el passat 4 de juny, quan es van comptabilitzar 3.574 nous casos, la dada més elevada des de l’inici del brot al febrer. Davant l’augment dels casos, el president iranià, Hassan Rohani, va assegurar que de ser necessari tornaran a imposar restriccions com el tancament de comerços, restaurants i mesquites.
Corea de Sud
Corea de Sud reportar 17 nous casos de coronavirus registrats el diumenge, la menor xifra en gairebé un mes, tot i que les autoritats sanitàries van advertir que encara estan preocupades per l’aparició de grans rebrots a Seül i altres zones.
Els 17 casos -sis van ser importats i 11 de transmissió local- suposen la menor xifra al país asiàtic des del passat 26 de maig i eleven la seva total de contagis detectats a 12.438, segons ha informat el Centre per al Control i la Prevenció de Malalties Infeccioses de Corea (KCDC).
La xifra també suposa una important caiguda respecte als 48 i 67 casos reportats dissabte i diumenge, respectivament, i, en aquest sentit, el KCDC va recordar que la dada pot respondre al fet que el nombre de proves PCR sol reduir els caps de setmana (el diumenge es van realitzar una mica més de 5.000 enfront de les més de 12.000 de divendres), informa Efe.
Després estabilitzar el nombre de contagis i iniciar-se una fase de distanciament social més laxa el passat 6 de maig, la regió de la capital haver de fer marxa enrere fa gairebé un mes a causa de la constant aparició de brots lligats a esglésies, bars, saunes, centres de distribució, karaokes o empreses de venda porta a porta.
Tots aquests espais han estat ara qualificats d'”d’alt risc” i han d’implementar mesures de prevenció més estrictes com, per exemple, l’ús obligatori de codis QR per a clients.
A Corea del Sud, un dels països que millor ha controlat el coronavirus i que, a més, no ha recorregut a confinaments ni ha tancat fronteres, només hi ha actualment 1.277 casos actius (el 10,2%), ja que el 87,5% d’infectats (10.881 persones) s’ha curat ja.
El país suma 280 morts, de manera que el virus té una taxa de letalitat del 2,25%.
Portugal
La situació de la perifèria de Lisboa, on des de fa un mes es concentren a l’almenys dos terços dels nous contagis diaris, ha arribat a un punt d’inflexió dies després que es conegui que Portugal té el segon pitjor ràtio de nous contagis per 100.000 habitants a Europa, només superat per Suècia.
El seu balanç de 1.540 morts i gairebé 40.000 contagiats va ser un important element a favor per fer-se amb la final a vuit de la Champions el proper mes d’agost a Lisboa, considerat estratègic per les autoritats que ha tingut un altre efecte: incrementar la pressió per frenar els rebrots, informa Efe.
Les noves mesures restrictives que s’apliquen des de la regió metropolitana de Lisboa, on pràcticament tot excepte restaurants tancaran a les 20.00 hores i on estan prohibides les reunions de més de 10 persones, persegueixen frenar la pandèmia.
Els brots es concentren a Lisboa i altres quatre municipis de la seva perifèria: Sintra, Odivelas, Amadora i Loures, on s’han incrementat sobretot des de l’inici del desconfinament el passat 4 de maig.
En aquestes zones, on viuen 1,4 milions d’habitants, s’acumula la meitat dels nous casos identificats en les últimes dues setmanes en tot Portugal.
En les últimes setmanes, el Govern del socialista António Costa ha atribuït l’augment de casos a la realització de més test. Un argument que va crear polèmica després que la setmana passada es conegués que 17 països limiten o prohibeixen l’entrada de portuguesos. Alguns especialistes han arribat a dir a la premsa lusitana que “Portugal peca per ser massa honest”.