Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
En un article publicat en aquest mitjà fa uns 10 mesos explicava que Espanya, a l’igual que França, Bèlgica, Suïssa, Alemanya i els Països Baixos, havien adoptat el logotip nutricional Nutri-Score, destinat a ser col·locat en la part anterior dels envasos d’aliment, per ajudar els consumidors a reconèixer amb un simple cop d’ull la qualitat nutricional dels mateixos, poder comparar els productes entre ells i ajudar-los a orientar les seves opcions cap a aliments més saludables.
L’elecció de Nutri-Score per les autoritats de salut pública d’aquests països es basa en sòlides bases científiques que han validat l’algoritme que sustenta el seu càlcul i demostrat la seva eficàcia (més de 40 estudis, alguns d’ells realitzats a Espanya, han estat publicats en revistes científiques internacionals). El seu format de colors (de el verd a vermell) superposat de lletres (d’A a E) el converteixen en una eina senzilla, intuïtiva i comprensible per a tothom.
El color final, emmarcat en un cercle és conseqüència de la valoració del producte en funció del seu contingut en calories, sucre, greixos saturats, sodi, fruites, vegetals, fibra i proteïnes. El A és el més saludable i l’E el menys saludable.
Però la decisió de govern Espanyol presa fa gairebé 2 anys, no s’ha posat encara en marxa. Les raons són d’imaginar: si bé alguns industrials i grans distribuïdors han acceptat o tenen previst fer-ho (Eroski, Caprabo, Danone, El Campo…) en canvi, grans empreses multinacionals (entre altres Coca-Cola, PepsiCo, Mars, Unilever, Mondelez, Ferrero o Kraft) segueixen negant-se a afegir-lo en els seus productes. Aquestes grans multinacionals que s’oposen a col·locar Nutri-Score en els seus envasos corresponen a diversos centenars de marques corresponents a milers de productes posats a disposició dels consumidors en els prestatges dels supermercats. És fàcil imaginar que les empreses que fabriquen aliments no saludables intentin impedir el seu ús, per evitar que el consumidor quedi advertit d’això. Per això, s’han dedicat a publicar articles posant en dubte les bases científiques i utilitat de l’etiquetatge, pressionant el Ministeri de Consum, per retardar-ho i a les societats de nutrició d’Espanya perquè no es manifestin a favor del mateix.
Davant d’aquesta situació incomprensible, uns 80 científics i professionals de la nutrició, salut pública i altres especialitats de tot Espanya, liderats per catedràtics de la Universitat Rovira i Virgili hem signat un manifest, advertint d’aquestes maniobres i sol·licitant al Ministeri de Consum el compliment de la seva promesa d’implantar aquest etiquetatge al començament de 2021.
Si la nutrició és un dels factors determinants més importants de les malalties cròniques, hem de donar suport l’ús d’instruments que s’han demostrat útils per aconseguir una alimentació més saludable. No permetem que una part de la indústria alimentària faci servir les brutes maniobres que va utilitzar en el seu temps la indústria del tabac.