Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
La pandèmia ha plantejat importants reptes per als treballadors del sector sanitari. A més d’enfrontar-se a una gran càrrega de treball i un suport psicològic limitat, molts d’ells han temut per la seva pròpia seguretat.
Fins ara, múltiples articles han revelat altes taxes de depressió, ansietat i trastorn d’estrès posttraumàtic (TEPT) durant la covid-19 en aquest col·lectiu. No obstant això, aquestes revisions no abordaven els nombrosos estudis realitzats a la Xina, on es va produir el primer brot de la malaltia.
Un de cada cinc professionals ha experimentat depressió, ansietat o trastorn d’estrès posttraumàtic en l’actual crisi sanitària. Per a la població general, la prevalença és del voltant del 4%
Una nova revisió realitzada per investigadors de l’Escola d’Higiene i Medicina Tropical de Londres (el Regne Unit) ha analitzat 65 estudis sobre aquest tema publicats en 21 països de tot el món. Els experts van dur a terme la cerca d’articles en anglès i xinès que es van realitzar entre desembre de 2019 i agost de 2020 i van abordar la prevalença dels trastorns mentals en 97.333 treballadors de la salut.
“Aquesta revisió proporciona la síntesi més completa de la prevalença de depressió, ansietat i TEPT entre els professionals sanitaris durant la pandèmia de covid-19, amb la inclusió de publicacions tant en anglès com en xinès”, explica a SINC Nathaniel Scherer, un dels autors. “Hem confirmat com aquest col·lectiu està experimentant elevats símptomes de trastorns mentals en aquesta època”.
Els resultats, publicats en l’últim número de la revista PLOS ONE, revelen que un de cada cinc professionals ha experimentat depressió, ansietat o TEPT en l’actual crisi sanitària. En concret, 21,7% depressió, 22,1% ansietat i 21,5% TEPT. Cal destacar que, a Orient Mitjà, els estudis realitzats van mostrar les majors taxes de depressió (34,6%) i ansietat (28,9%).
“Per a posar aquestes xifres en context, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) estima que, en temps normals, la població mundial posseeix una prevalença del voltant del 4% tant per a la depressió com per a l’ansietat, incloent-hi el TEPT”, afegeix *Scherer.
Com fer costat als sanitaris
La salut mental del col·lectiu sanitari, que ha estat en primera línia de la resposta a la covid-19, és motiu de preocupació. “Les noves troballes podrien ajudar amb les polítiques i iniciatives per a proporcionar el suport psicològic que tan urgentment es necessita en els professionals de la salut”, afirma l’investigador.
Però per a poder abordar-les, també és important entendre les causes subjacents. Es tracta d’una gran càrrega de treball que provoca estrès, fatiga i esgotament? És la por de contreure la malaltia? És el temps que es passa lluny dels éssers estimats?
Els autors insisteixen que resulta fonamental escoltar els professionals i respondre a les seves necessitats. “En cas contrari, aquestes elevades taxes podrien durar més enllà del final de la pandèmia”
“Pot haver-hi molts aspectes que contribueixin a aquests elevats símptomes, però aquest estudi no pot explorar-los, ja que ens fixem en la prevalença. És necessari investigar més a fons els factors que contribueixen a això”, subratlla Scherer. “També ho seria el treball amb el personal sanitari”.
Així, els autors insisteixen que resulta fonamental escoltar els professionals i respondre a les seves necessitats. “En cas contrari, aquestes elevades taxes podrien durar molt de temps, més enllà del final de la pandèmia, i això no és una cosa que ningú vulgui. Ha d’haver-hi una resposta ràpida i decisiva per a fer costat a un grup que ha treballat incansablement per a ajudar als altres”, conclou.