Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
Com ens alimentem i ens hidratem quan fem esport estan molt implicats en el benefici resultant de la nostra activitat física. I com el nostre cor es comporta durant l’exposició de l’organisme a l’esforç de la pràctica esportiva és un dels indicadors fisiològics i bioquímics clau per confirmar que salut i esport van de la mà en cada cas. Per això, ja fa temps que la investigació tecnològica aplicada a la salut treballa la inserció de sensors en els mateixos materials tèxtils que mesuren bioritmes com el batec del cor i indicadors fisiològics i bioquímics com la nutrició o el nivell d’hidratació. L’esport d’elit els té ja incorporats a la seva pràctica habitual, però encara no és tan fàcil que aquesta tecnologia arribi a tothom.
No obstant, l’activitat física, com a recomanació de pràctica saludable, demana cada cop més que també els teixits intel·ligents que incorporen aquests controladors de salut siguin a l’abast de tothom, i a qualsevol edat. S’evitarien així molts dels efectes adversos en pràctiques excessives o inadequades de l’activitat física.
Tenint això en compte, un equip d’investigadors de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), liderat per Joan Melià Seguí, investigador del grup Wireless Networks (WINE), de l’Internet Interdisciplinary Institute (IN3), estudia la manera d’universalitzar i democratitzar el monitoratge de paràmetres de salut durant la pràctica d’activitat física. I ho fa, concretament, amb la vista posada en la hidratació i l’anàlisi de la suor.
El projecte de recerca, batejat com a HydraSport, ha estat aprovat en la convocatòria del Ministeri de Cultura i Esport d’ajudes per a projectes de recerca en ciència i tecnologia aplicada a l’activitat física beneficiosa per la salut (AFBS) i la medicina esportiva. Rep per a la seva realització fons europeus del Pla de recuperació, transformació i resiliència Next Generation EU.
Detectar la suor
L’activitat física regular és fonamental per prevenir i manejar les cardiopaties, la diabetis de tipus 2 i el càncer. D’acord amb l’OMS, també contribueix a reduir els símptomes de la depressió i l’ansietat, disminuir la deterioració cognitiva, millorar la memòria i potenciar la salut cerebral. Tot i això, segons l’organització, una de cada quatre persones adultes i quatre de cada cinc adolescents a escala mundial no fan prou activitat física.
“En determinats casos, com ara en persones d’edat avançada, persones amb malalties o en entorns amb climes adversos (per exemple, de molta calor), existeix una probabilitat més gran que l’activitat física pugui desenvolupar efectes negatius per a la salut, com la deshidratació”, explica l’investigador Joan Melià Seguí, qui també és professor dels Estudis d’Informàtica, Multimèdia i Telecomunicació. Per això, amb l’objectiu de millorar les condicions per universalitzar la pràctica d’activitat física beneficiosa per a la salut, cal democratitzar el monitoratge de paràmetres bàsics com ara la hidratació.
Segons el personal investigador, això implica aconseguir integrar en la roba d’ús diari una tecnologia de baix cost, flexible i sense bateries ni circuits complexos, que permeti un mesurament desatès i no invasiu de la salut. Amb aquest propòsit, l’equip de la UOC estudia les possibilitats d’integrar tecnologies d’identificació per radiofreqüència (RFID) en teixits intel·ligents que recaptin informació sobre la hidratació de la persona a través de la seva suor.
L’investigador Joan Melià explica que per monitorar la hidratació, de manera no invasiva i integrable en roba d’ús quotidià, necessiten complir diversos requisits. “En primer lloc, necessitem un fluid corporal ric en biomarcadors relacionats amb la hidratació, que es generi abastament durant l’activitat física i que entri fàcilment en contacte amb la roba. La suor conté potencialment gran quantitat d’informació rellevant, encara que tradicionalment hagi estat un recurs infrautilitzat per al control de la salut no invasiu.”
Un altre dels requisits és trobar una tecnologia que permeti recaptar dades, però passi pràcticament desapercebuda per qui la porta. “Necessitem una tecnologia de dimensions reduïdes i de molt baix cost que permeti tant el mesurament per mitjà d’un sensor, com la comunicació de les dades mitjançant tecnologies compatibles amb la internet de les coses”, afegeix l’investigador. “La RFID, en les seves diferents versions, és una tecnologia que pot funcionar sense bateria, ja que les etiquetes s’alimenten a partir de les ones de radiofreqüència de l’equip lector, i el disseny del qual permet fer mesuraments bàsics, a canvi d’un cost de producció molt baix.”
Cap a una activitat física saludable per a tothom
“L’objectiu principal és fomentar la pràctica d’activitat física beneficiosa per a la salut seguint les recomanacions de l’OMS i del tercer objectiu de desenvolupament sostenible de les Nacions Unides (garantir una vida sana i promoure el benestar per a totes les persones a totes les edats), mitjançant la democratització de roba intel·ligent que permeti un monitoratge bàsic de paràmetres de salut com ara l’estat d’hidratació”, conclou l’investigador de la UOC.
Aquest projecte de recerca es presenta com a “HydraSport: Disseny i integració de sensors passius de molt baix cost a la roba d’esport per a la monitorització de nivells d’hidratació” i aspira a generar contribucions positives tant en l’àmbit científic i industrial com per al conjunt de la societat. Desenvolupaments com ara el proposat pel personal investigador de la UOC poden millorar els sistemes de prevenció i diagnòstic primerenc centrats en la salut dels qui practiquen esport. Com que és una solució de baix cost i fàcilment integrable en els sistemes mèdics actuals, la barrera d’adopció seria baixa per a la indústria i podria ser un vehicle per democratitzar els avenços en salut digital a la societat.
A més, el projecte busca demostrar la viabilitat d’integrar sensors passius de molt baix cost amb tecnologia RFID en materials tèxtils, la qual cosa permetria a la indústria desenvolupar peces de roba digitalitzades amb un ampli ventall d’aplicacions en l’esport i en la prevenció en salut. “Al projecte investigarem teixits i dissenys tecnològics apropiats”, afegeix Joan Melià Seguí. L’investigador espera que “els resultats obrin la porta a futures col·laboracions amb altres investigadors i amb la indústria”.