Contaminació, canvi climàtic, el tabaquisme, o certs estils de vida poden condicionar una respiració idònia per a viure, i cada vegada ho fan més. Els 29.000 cops aproximats i els 14.000 litres d’aire que respirem les persones cada dia, sense ser-ne conscients, és un exercici natural que no els està garantit als dos milions de persones a Catalunya que pateixen alguna malaltia respiratòria.
A elles, i a la investigació dels tractaments que les han d’ajudar a millorar i curar-se, està dedicada la 33a edició de La Marató de 3Cat que aquest diumenge, 15 de desembre, mobilitza i sensibilitza la ciutadania arreu de Catalunya per a recaptar diners per a la recerca sobre malalties respiratòries. Vint-i-set persones moren a Catalunya cada dia per aquest tipus de patologia que és la segona causa d’ingrés hospitalari i la tercera causa de mort. Tot i això, són malalties encara força desconegudes i poc diagnosticades.
Com és habitual en cada edició de La Marató, centenars d’activitats organitzades per gent a tot el territori ompliran unes hores del dia com a reclam per obtenir els fons que es destinaran al pot comú de la recerca en salut. En diversos platós ubicats en diferents comarques s’anirà desenvolupant el guió d’un programa de més de setze hores d’entrevistes, actuacions musicals i competicions esportives, que veurem alternades per petits reportatges que ens aproparan a la realitat de les malalties respiratòries, tant per explicar-les, com per a conèixer com és el dia a dia convivint amb elles. Una trentena de testimonis reals explicaran, en viu i en diferit, com és la vida amb una malaltia respiratòria crònica com l’asma, la fibrosi quística, la hipertensió pulmonar o la discinèsia ciliar. Són afectacions encara sense cura i molt condicionants de la vida diària perquè donen ofec, infeccions recurrents i fan necessaris ingressos hospitalaris de manera habitual.
Sensibilitzar
Experts en pneumologia i al·lèrgies respiratòries també hi seran per exposar tots els detalls d’aquestes malalties, i tot el que queda per conèixer d’elles, que és el gran repte de la investigació a la qual anirà dirigida la recaptació d’aquesta Marató. En ella, la música i el cant tindran un valor especial, que ja ha tingut en el vídeo de la campanya que ens presenta aquesta Marató dedicada a les malalties respiratòries. En ell, pacients reals d’aquestes malalties fan del cant el seu gran exercici que, com veurem, té un benefici important per a tothom, perquè enforteix la musculatura associada a la respiració, i psicològicament i socialment fa una aportació molt positiva. Sensibilitzar sobre aquestes malalties i tot el que es pot fer per prevenir-les és part de l’objectiu també de La Marató, com ho ha estat en totes les seves edicions i en cada temàtica tractada.
Més de 1700 artistes formaran part de la participació més gran en la història de la Marató. Aquesta començarà a Catalunya Ràdio a les sis del matí amb una edició especial d'”El suplement“, dirigit i conduït per Roger Escapa, que comptarà amb la participació d’experts en l’àmbit de la salut i la recerca, testimonis de totes les edats i connexions en directe arreu del territori per donar visibilitat a les malalties respiratòries. La marató radiofònica posarà el focus en l’impacte del tabaquisme i de la contaminació, en l’auge dels vapers i mostrarà històries singulars com el que suposa competir en un esport d’elit amb una malaltia pulmonar.
El fil conductor del programa a TV3, que arrencarà a les 9.30, serà l’aire lliure, per reivindicar la importància de respirar aire net. Així, La Marató sortirà del plató de TV3 i es farà simultàniament des de quatre punts del territori amb una significació especial en relació amb les malalties respiratòries.
El plató central del programa estarà situat al Parc Audiovisual de Catalunya, a Terrassa, on ara hi ha els platós més grans de tot el país. És on, antigament, hi havia hagut l’Hospital del Tòrax, dedicat a tractar pacients amb tuberculosi, una malaltia infecciosa molt estesa fa segles i encara vigent avui dia i amb la qual va començar la recerca en el camp de la pneumologia. Albert Om conduirà el programa des d’allà en solitari i anirà donant pas a tres platós situats en espais naturals.
Des de l’illa de Gràcia, una illa en forma de pulmó al Delta de l’Ebre, reserva de la biosfera per la UNESCO, els meteoròlegs Gemma Puig i Eloi Cordomí conduiran un espai que posarà l’accent en la importància de l’aire que respirem. Els periodistes esportius Xavi Valls i Marta Bosch seran al Parc Olímpic del Segre, a la Seu d’Urgell, per parlar de l’esport i l’estil de vida saludable per prevenir les malalties respiratòries. Finalment, al costat de la seu telefònica de La Marató situada a l’Auditori Palau de Congressos de Girona, al parc de la Devesa, hi haurà la Marta Montaner i el Manel Alías, en un plató que girarà entorn de la importància de la recerca que farà possible la solidaritat.
Aquest dijous, a l’Auditori Pau Gil del Recinte Modernista de Sant Pau es va fer un acte de suport a La Marató de 3Cat presentat amb el títol “Quan et falta l’aire. Els reptes de viure amb una malaltia respiratòria”. La trobada va comptar amb els testimonis de la Pilar Eyre, periodista i escriptora, que viu amb un sol pulmó des dels vint anys a conseqüència d’una tuberculosi; la Jessica Vall, nedadora olímpica i semifinalista als JJOO de Rio, Tòquio i París; i la Raquel Camón, actriu i cocreadora de l’espectacle “Com cantar ‘sobreviviré’ sense que m’exploti un pulmó”. Els acompanyaven el Dr. Alfons Torrego, pneumòleg i director mèdic de l’Hospital de Sant Pau; i la Cristina Puig, periodista i cap de Continguts Estratègics de Sant Pau, que va moderar la trobada.
Donatius
Diumenge, milers de voluntaris ompliran la Fira de Barcelona, el Palau de Congressos de Girona, la Universitat de Lleida i el Port de Tarragona per rebre les trucades solidàries els ciutadans al 900 21 50 50. Agnès Marquès serà l’encarregada d’explicar com es viu La Marató des de la seu telefònica de la Fira de Barcelona. Amb ella es farà el recompte de donatius i s’explicarà quins són els projectes científics que s’han pogut desenvolupar amb les recaptacions de La Marató. Els donatius per a La Marató d’enguany ja es poden fer a través d’internet, transferència bancària i Bizum, amb el codi 333 33.
En l’edició passada de la Marató, ara fa un any, es van recollir 8,2 milions d’euros que han estat destinats a 52 equips de recerca i 26 projectes sobre salut sexual i reproductiva. La xifra de 247.441.665 és la suma de tots els euros recaptats des de la primera Marató, en les 32 edicions d’aquest projecte de recaptació per a la investigació en salut.