A Nou Barris, volem serveis de rehabilitació domiciliària i logopèdia ambulatòria públics

S'ha d'acabar amb uns dels majors escàndols de connivència entre la sanitat pública-privada consentida i abrigallada per la mateixa Conselleria de Salut i CatSalut. En cas contrari, persistirà en l'imaginari col·lectiu la percepció que una mà negra, heretada de l'època de Mas, Boí Ruíz i JosepMª Padrosa, té encara el poder d'influir en els òrgans de decisió de les polítiques sanitàries per a interès i benefici de les grans corporacions de la sanitat privada

Trinidad Cuesta Sánchez
 
 

La resposta de la Consellera confirmant la renovació del contracte a UTE ACERF argumentant que l’empresa ha recorregut a la via judicial, ens va semblar una excusa de “mal pagadora”. Fem referència a la intervenció de la Consellera de Salut en el Ple del Parlament del dia 27 de febrer de 2019 responent oralment a la pregunta que li va fer la Diputada Marta Ribas sobre el model de prestació de serveis de rehabilitació domiciliària i logopèdia ambulatòria.

Nosaltres, com a entitats que fa molts anys que demanem que es reverteixi el servei de rehabilitació a la xarxa de gestió pública, ens sentim molt decebudes i indignades perquè una vegada més la Conselleria de Salut actua contra els interessos de la ciutadania i en aquest cas contra la població del nostre territori.

L’any passat, l’exdirector del Servei Català de la Salut va anunciar públicament que s’iniciaven els tràmits per a rescindir el contracte a l’empresa que des del 2012 estava prestant els serveis públics de rehabilitació domiciliària i logopèdia ambulatòria en el districte de Nou Barris i una part de Sant Andreu.

La decisió arribava després que un informe de la Inspecció Sanitària va revelar que l’UTE ACERF, l’empresa adjudicatària, amb una població assignada de més de 200.000 persones i un pressupost de 900.000 € l’any, havia incorregut en irregularitats laborals, tècniques i de registre, entre elles tenir treballadors/es com a falsos autònoms. Aquest anunci va crear grans expectatives entre la població i plataformes en defensa de la sanitat pública, ja que significava un canvi de rumb en les polítiques d’externalitzacions, un raig de llum després de tants anys d’immobilisme i falta de voluntat política per a acabar amb les dinàmiques que ha donat peu a tantes irregularitats en les contractacions i manca de control en el compliment dels plecs de condicions.

L’any passat els serveis jurídics municipals també van elaborar un informe que avalava la legalitat i viabilitat per a revertir a la gestió pública aquest servei, no renovant els contractes anuals que són prorrogables fins a 10 anys, decisió que depenia exclusivament del CatSalut. Però aquesta institució sanitària ha optat per tot el contrari. Ha tornat a renovar el contracte a aquesta empresa sense cap anunci públic, així que persisteix un model de provisió per a empreses mercantils no integrades en la xarxa pública, sense auditories ni indicadors de qualitat. Veiem que l’estratègia del CatSalut està molt clara. Esperar sense prendre decisions fins que la justícia resolgui, la qual cosa pot trigar anys i fins i tot és possible que tornin a concedir el concurs a la mateixa empresa una vegada finalitzats els deu anys.

Des del Consell de Salut de Nou Barris, instem a la Conselleria de Salut i al CatSalut que reconsiderin la seva decisió. Que actuïn amb valentia i demostrin amb fets que la població pot començar a confiar que alguna cosa canvia. Si és així, poden comptar amb tot el nostre suport. És necessari deixar enrere la història convulsa que persegueix a la contractació de serveis de rehabilitació a tota Catalunya. S’ha d’acabar amb uns dels majors escàndols de connivència entre la sanitat pública-privada consentida i abrigallada per la mateixa Conselleria de Salut i CatSalut. En cas contrari, persistirà en l’imaginari col·lectiu la percepció que una mà negra, heretada de l’època de Mas, Boí Ruíz i JosepMª Padrosa, té encara el poder d’influir en els òrgans de decisió de les polítiques sanitàries per a interès i benefici de les grans corporacions de la sanitat privada.

Nosaltres, com a entitats continuarem treballant per aconseguir el nostre objectiu: la reversió de les privatitzacions, caminar cap a un Servei Nacional de Salut, 100% públic, universal i de qualitat i com a eix central la participació de la ciutadania en totes les polítiques per garantir un marc de transparència i governança democràtica.

Trinidad Cuesta Sánchez
Sobre Trinidad Cuesta Sánchez

Ha treballat com a auxiliar d'infermeria de la sanitat pública durant 42 anys. Actualment jubilada. Activista en moviments socials en defensa d’un sistema sanitari 100% públic. Vocal de salut de l'AVV Guineueta i forma part del grup motor de l'Espai Salut Social i Comunitària Guineueta. Vicepresidenta del Consell Territorial de Salut de Nou Barris. Membre i portaveu de la Coordinadora d'Entitats de SAP Muntanya i membre de Marea Blanca de Catalunya. Més articles

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*