El dolor neuropàtic va en augment i ja afecta a 3 milions de persones a l’estat

El 77% dels afectats de dolor enuropàtic el pateix de forma crònica. El 85% dels pacients presenten una deterioració significativa en la seva qualitat de vida i més del 70% algun tipus d'alteració psiquiàtrica. Amb els tractaments actuals, entre un 40-70% dels pacients no aconsegueixen un control complet del dolor

Redacció
 
 
 
 / IStock

/ IStock

La Societat Espanyola de Neurologia (SEN) estima que a Espanya podrien existir més de 3 milions d’afectats per dolor neuropàtic (entre el 6 i el 8% de la població), dels quals un 77% ho pateix de forma crònica (superior als 6 mesos). El Dia Mundial del Dolor Neuropàtic es commemora el 17 d’octubre.

Diferents malalties com la diabetis, càncer, traumatismes, infeccions, exposició a substàncies i diverses malalties neurològiques són les principals causants del dolor neuropàtic. Com aquestes malalties augmenten cada any com a conseqüència de l’augment de l’esperança de vida, també creix el nombre d’afectats per dolor neuropàtic. A més, el dolor neuropàtic segueix sent un dels dolors més difícils de tractar, que fa que el 85% dels pacients presentin una deterioració significativa en la seva qualitat de vida i que més del 70% presentin algun tipus d’alteració psiquiàtrica, principalment ansietat o depressió. Ara mateix, aquest dolor suposa el 12,5% de les consultes a atenció primària i el 8% de les consultes al servei de Neurologia, que ja és el vuitè diagnòstic en ordre de freqüència.

“El diagnòstic de dolor neuropàtic suposa tot un desafiament en la pràctica clínica, ja que el dolor és una experiència subjectiva i amb les proves de laboratori, els estudis d’imatge i d’electrofisiologia no es diagnostiquen més del 10-20% dels pacients. És, per tant, un diagnòstic essencialment clínic”, assenyala el Dr. Pedro Bermejo, coordinador del Grup d’Estudi de Dolor Neuropàtic de la Societat Espanyola de Neurologia. “D’altra banda, l’heterogeneïtat dels mecanismes del dolor neuropàtic, el fet que generalment els pacients responguin malament als analgèsics habituals i la seva freqüent coexistència amb factors psicològics i emocionals, fa que també sigui difícil de tractar”, afegeix.

Generalment els pacients amb dolor neuropàtic precisen la utilització de dos o més fàrmacs per tractar aquest mal i es calcula que actualment el 50% dels pacients aconsegueix reduir en gairebé un 30-40% el seu dolor. No obstant això, des del SEN asseguren que entre un 40-70% dels pacients amb dolor neuropàtic no aconsegueixen un control complet del dolor. Però a més, l’abordatge terapèutic ha de ser multidisciplinari i no només farmacològic. Requereix de fisioteràpia, tractament psicològic i d’altres modalitats terapèutiques i actualment solament el 30% dels pacients ho rep. Com afirma Bermejo en aquest sentit, “és una forma de dolor, amb molta tendència a la cronicitat, que produeix un important menyscapte en la qualitat de vida dels pacients i que, no obstant això, en moltes ocasions no reben un diagnòstic ni un tractament terapèutic adequat”.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*