Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
Olga Pané i Mena ha protagonitzat la primera comissió de Salut d’aquesta nova legislatura al Parlament exposant quines són les prioritats del departament. Després d’agraïr molt especialment a l’exconseller Manel Balcells un traspàs “excel·lent”, Pané va reconéixer que “el nostre sistema de salut és solvent ressolent problemes de salut, però possiblement no està suficientment preparat pels reptes que hem d’encarar”, fent referència a l’envelliment de la població i a l’emergència climàtica. I va afegir que cal “posar en marxa reformes” per millorar la sostenibilitat del sistema sanitari i donar resposta a la demanda sanitària actual.
La consellera va desglossar dotze àmbits d’actuació prioritàris, però en va destacar dos: l’enfortiment de l’atenció primària i comunitària i el desplegament de l’Agència de Salut pública de Catalunya. Pané considera que la prevenció i la ressolució de problemes que es duen a terme a l’atenció primària fan de filtre cap als hospitals i en millora l’eficiència i els resultats. Actualment, el 64% dels catalans no té l’oportunitat d’obtenir una visita amb el seu metge de capçalera abans dels primers cinc dies des de que la demana. Davant d’aquest context, la consellera vol aconseguir que el 90% dels ciutadans hi tinguin accés en 48 hores, ja que sosté que “quan els ciutadans no poden accedir al CAP, van a urgències dels hospitals al tercer dia i més malalts”. Pané també va destacar que el 32% dels ciutadans s’han buscat una pòlissa privada per tenir un millor accés a la sanitat, i això després del gran esforç que ha realitzat el sistema sanitari. “Hi ha una disfunció entre l’oferta i la demanda”, va reconèixer.
Pel que fa al finançament i a la sostenibilitat de l’actual sistema sanitari, la consellera va remarcar que “cada any hi ha un esvoranc –entre el que pressupostem i el que gastem– d’uns 3.000 milions d’euros. Estem parlant d’una xifra molt elevada, que tensiona enormement les finances de la Generalitat de Catalunya”, i pretén que en els propers anys Catalunya destini el 7% del Producte Interior Brut (PIB) a Salut en comptes del 5,7 que hi dedica ara.
Durant la seva primera compareixença al Parlament, Pané també destacar la necessitat de reorientar el funcionament dels centres de salut mental infantils i juvenils. La consellera va considerar “urgent” centrar-se en el col·lectiu dels joves i adolescents en aquest àmbit perquè és el que “està més severament afectat i tindrà conseqüències per tota la vida” i va matisar el fet que “el 5’4% dels infants i adolescents de Catalunya han estat atesos en un centre de salut mental infantil i juvenil. I n’hi ha que ho han demanat i encara no han estat atesos. Aquest és un tema en el qual hi hem de posar el focus”. La salut del personal sanitari és també un dels temes que pretén abordar la metgessa ja jubilada durant aquesta legislatura. En aquest aspecte, Pané vol disposar d’un registre de professionals del sistema sanitari a Catalunya; impulsar el creixement en les places de medicina i infermeria; consolidar les millores laborals; mantenir la millora de les condicions dels professionals en l’àmbit rural, i potenciar el català com a llengua vehicular, entre d’altres intervencions.