Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
Jordi Raich Curcó (Barcelona, 1963) és el que podríem anomenar el cooperant integral. La seva vida sobraria per proveir qualsevol guió televisiu durant diverses temporades: ha gestionat epidèmies, ha coordinat la resposta internacional a terratrèmols i fam , s’ha exercit en guerres obertes i ha intervingut en processos de pau en països de tot el món.
Durant 40 anys ha treballat en escenaris com Guinea Equatorial, Perú, El Salvador, Kenya, Somàlia, Rwanda, Burundi, Uganda, Angola, Moçambic, Mauritània, Geòrgia, Guatemala, l’antic Zaire, l’antiga Iugoslàvia, Afganistan -on va residir tres anys -, Pakistan, la Base naval nord-americana de Guantánamo (Cuba), Tadjikistan, Sierra Leone, Libèria, Israel, Palestina, Líban, Sudan, Sudan del Sud, Colòmbia, Panamà, Hondures i Mèxic, ja fos amb l’ONG Metges Sense Fronteres o com a cap de la delegació del Comitè Internacional de la Creu Roja (CICR).
Mai li havia tocat viure una pandèmia, però les conseqüències transversals de la Covid-19 l’han sorprès a Mèxic després d’una missió al Sudan de al Sud, fent saltar pels aires les prioritats i el sistema de treball aplicat fins ara.
Sembla només el principi d’una nova etapa d’incertesa. Abans de la Covid, Donald Trump ja havia anunciat retallades en l’ajuda internacional, congelant programes de l’USAID. La pandèmia no ha fet més que empitjorar la situació, sempre al límit, del món de la cooperació dependent de les ajudes internacionals.
El Programa de l’ONU per a l’Alimentació ha advertit d’una fam “de proporcions bíbliques” a la banya d’Àfrica. A Amèrica Llatina o Àsia, milions de persones depenen de l’economia informal i no poden confinar-se per protegir-se de virus. Camps de refugiats i presons, on l’amuntegament i les condicions insalubres són la norma, es perfilen com a focus infecciosos i en països sumits amb guerres obertes, com Síria i el Iemen, els sistemes sanitaris van col·lapsar fa anys.
La Covid-19 és un drama per a Occident i una amenaça ingent fora de les nostres fronteres, però davant l’amenaça de crisi econòmica i els nostres propis morts optem per mirar cap a un altre costat. Els ingents recursos destinats a la investigació de la cura deixen sota mínims les campanyes de vacunació de malalties curables en el món menys afortunat. El control de la nostra pandèmia amenaça de ressuscitar malalties gairebé desaparegudes que acabaran tornant a nosaltres, Perquè els virus no coneixen fronteres i les persones no saben acceptar una mort incerta per inanició sense tractar d’emigrar per salvar-se. Fins i tot la directora gerent del Fons Monetari Internacional, Kristalina Georgieva, va admetre fa setmanes que les vides de milions de persones pengen ara més que mai d’un fil, i que les estimacions que arriben de molts països “són encara pitjors de les previsions més pessimistes” .
Raich contesta La Marea per videoconferència des de Ciutat de Mèxic, on coordina els treballs de CICR.
Durant 40 anys, ha recorregut el món prestant assistència a comunitats vulnerables en situacions dramàtiques, conflictes armats, processos polítics, desastres naturals… Com a expert en tragèdies, què ens ha ensenyat la Covid-19?
El primer ensenyament és que ens ha convertit a tots en vulnerables. Es tracta d’una paraula que fem servir contínuament en el món humanitari i també fora d’ell: les víctimes, els beneficiaris, els vulnerables, les poblacions fràgils o poblacions en risc. Però que als que vivíem a Occident ens semblava un vocabulari remot, propi de les ONG. I aquesta pandèmia ens ha fet vulnerables, tots i cada un de nosaltres ens hem trobat pensant -amb raó o sense, presa d’un pànic justificat o injustificat- que ens quedaríem sense menjar i ens hem llançat al supermercat a comprar paper higiènic i queviures.
De cop, hem temut per la nostra pròpia vida, per les vides dels nostres familiars. Ens hem convertit en les persones vulnerables d’Àfrica que vèiem en els documentals o en els fullets i que ens impulsaven a contribuir amb les ONG. Ens hem trobat en la seva mateixa posició. En certa forma, ara sabem el que és patir per la vida de la teva família, o saber que et pots quedar sense menjar, o saber que pots emmalaltir i pots ser rebutjat en un hospital perquè està ple. Ara sabem el que és viure a el límit. Podríem pensar que això ens convertirà a la llarga en més solidaris, però no sé si serà així perquè la nostra memòria és molt curta i, quan tot torna a la normalitat, ens oblidarem ràpidament de com malament ho vam passar. Així serà fins que arribi la Covid-20 o 21, que vindran, perquè no és la primera pandèmia mundial.
S’estima que la pandèmia deixarà 29 milions de nous pobres a Llatinoamèrica, que podria duplicar el nombre de famolencs, que 500 milions retrocediran a la pobresa després d’haver sortit de la mateixa. Què ha implicat la Covid-19 per als països més vulnerables?
Si nosaltres ens hem convertit en vulnerables, en què s’han convertit les persones que ja eren vulnerables i que vivien en països sense serveis de salut, sense cobertura social, en estats fràgils que no poden proporcionar cap ajuda i on es viu de l’economia informal? Totes aquestes persones que sobreviuen al dia, que si no guanyen no mengen, s’han convertit en súper vulnerables. S’ha corregut el cursor: hem passat d’un món dividit entre rics i vulnerables a un altre dividit entre vulnerables i súper vulnerables. Però no hi ha res més egoista que una víctima, i no ho dic amb afany de crítica perquè crec que si ens trobéssim en la situació de les víctimes, faríem el mateix, com ha demostrat aquesta situació.
Hem passat d’un món dividit entre rics i vulnerables a un altre dividit entre vulnerables i súper vulnerables
Hem vetllat per nosaltres, pel nostra menjar, pel nostre paper higiènic, però no pels queviures de la resta. L’esperit era protegir la nostra família com fos. Però en aquests països, en situació infinitament més vulnerable perquè ja morien de malària, xarampió, còlera, deshidratació, diarrea o qualsevol cosa i els hospitals eren dantescos, la Covid ho complica tot. I no només per les infraestructures sanitàries, també pels especialistes. Abans de venir a Mèxic vaig estar a Somàlia, i allà no hi ha ni un sol llit de cures intensives, però a més només hi ha dos cirurgians a tot el país. Per a molts d’aquests països, l’única opció és considerar la Covid com una malaltia més. Moriran els que hagin de morir i s’afegiran als que ja moren per altres malalties.
Les mesures adoptades són per a països de luxe. El distanciament social no funciona per a les milions de persones, fins i tot en els nostres propis països, que viuen en condicions d’amuntegament. En una cabana d’Àfrica viuen 25 o 30 persones. A les presons hi ha un súper amuntegament espantós. En una cel·la de 20 metres quadrats pot haver-hi 80 persones, quin tipus de distància social apliquem? L’esperança és la vacuna, i es trobarà perquè hi ha molta gent treballant-hi, però ens vacunarem els rics mentre que milions de persones sense accés a la vacuna o països sense programes de vacunació no ho faran.
Passa amb el xarampió i amb moltes altres malalties. Segueix morint molta gent per malalties curables. La Covid es convertirà en una malaltia de pobres, s’unirà a tantes altres malalties exclusives de països sense accés a la salut. La vacuna provocarà una major bretxa entre els que puguin accedir-hi i els que no.
Ja hi ha informes que adverteixen que hi haurà un abans i un després de la Covid-19 a nivell de cooperació humanitària. Com us està afectant? Està obligant a retirar personal internacional sobre el terreny?
És obvi que al costat de la crisi sanitària ve una crisi econòmica sense precedents des de fa dècades. Aquí al meu barri, cada vegada més botigues que van tancar temporalment per la Covid ho han fet de forma definitiva. L’impacte sobre la petita i mitjana empresa serà brutal. Els governs dels països desenvolupats donen les ajudes que poden per minimitzar aquest impacte, però tots aquests països rics, per així dir-ho, són els que més financen les organitzacions humanitàries. Tots temem que, potser no el 2020 però més endavant, es retallin aquestes ajudes. El problema de la Covid és que de res serveix que un país ho solucioni si el país veí no ho atura.
Potser aquest any l’impacte sigui menor perquè encara hi ha moltes ajudes aprovades, però a partir de 2021 o 2022 em temo que hi haurà una caiguda enorme de diners destinats a la cooperació internacional perquè es va destinarà a la reconstrucció nacional. I les ONG no tenen ànim de lucre, no tenen estalvis ni inversions per donar-li continuïtat als seus programes, així que això obligarà a tancar algunes ONG, a reorganitzar i retallar programes, a acomiadar gent de les seves plantilles i a concentrar-se en allò més essencial . [Oxfam ha anunciat l’acomiadament de 1.500 treballadors i el tancament d’oficines a 18 països].
Hi haurà un impacte notable, la concentració de el focus científic en la Covid té un impacte en la disminució de vacunació d’altres malalties. També tindrà un impacte en la migració el fet que augmenti la desocupació en molts països. No crec que vinguin temps millors, per descomptat vénen temps més complicats tant per migració com per als països que depenien d’ajuts. No només es tracta d’ajudes a la cooperació, sinó de tota l’ajuda bilateral entre governs més desenvolupats amb menys desenvolupats per a infraestructures, millores de la sanitat, lluita contra la corrupció, que també es veuran afectades perquè aquests països estaran endeutats.
La concentració de el focus científic en la Covid té un impacte en la disminució de vacunació d’altres malalties
Si els Estats Units es retiren de l’OMS, res pot assegurar que les mateixes Nacions Unides amb tots els seus mecanismes d’ajuda no desapareguin. Esperen retallades en les ajudes a l’ONU?
També passarà. L’ONU té tota una branca humanitària, com l’OMS, UNICEF, l’OCHA i patiran exactament com nosaltres perquè, com fem nosaltres, es nodreixen de les aportacions anuals que s’inclouen en els pressupostos anuals de cada govern i és d’esperar que això disminueixi. L’impacte serà enorme en tots els països i en l’ajuda humanitària també.
Àfrica tenia previst ser declarada aquest any lliure de poliomielitis, després de dècades invertides en l’eradicació de la malaltia, però l’anunci ha estat ajornat perquè la Covid no permet adoptar aquesta decisió. Creu que aquesta pandèmia pot ressuscitar epidèmies anteriors?
Pot fer-ho, perquè hi ha tot un seguit de programes congelats a causa de la impossibilitat de moviments entre països. És una conseqüència secundària de la paràlisi que ens ha obligat a tots a reduir la nostra mobilitat. Nosaltres fem una part dels programes que fèiem i hem redirigit programes a prevenció de la Covid. Però mentrestant, una altra sèrie de programes -no en el nostre cas, però sí en altres organitzacions- com campanyes de vacunació contra el xarampió o la pòlio, han quedat congelats. També el fet que moltíssimes estructures sanitàries, sobretot en països amb pocs recursos, s’estan dirigint exclusivament al tractament de la Covid, deixant de banda altres malalties, llevat que es tracti d’emergències.
Quina ironia: per contenir una malaltia ens arrisquem a ressuscitar altres que acabaran estenent-se perquè, com demostra la Covid, no coneixen fronteres.
Els virus no coneixen fronteres, però sí que coneixen de classes socials. No és el mateix passar el confinament en una casa de 200 metres que en una barraca amb altres 20 persones. La ironia és que lluitant contra una epidèmia facilitem el rebrot d’altres epidèmies. Però crec que cal entendre que estem en una situació excepcional. En 40 anys he lluitat contra epidèmies d’èbola o còlera, però eren localitzades en certs països mentre que, en la resta del planeta, la vida seguia de manera normal, el que permetia proveir-se de material i rebre els metges i especialistes que eren necessaris.
Ara estem en una situació desconeguda, tot el planeta està afectat i tots els hospitals del món tenen problemes de proveïment de material de protecció perquè estem tots buscant recursos al mateix temps. Fins i tot quan els aconsegueixen, hi ha grans problemes logístics per fer-los arribar on es necessiten perquè les fronteres estan tancades, perquè no hi ha vols, perquè les duanes no estan treballant. És una situació única. Ara tenim autèntics problemes de rotació de personal: especialistes encallats en un país de què no poden sortir i gent esperant reemplaçar-los que no pot arribar.
El mateix que passa amb la logística de materials ens passa amb la logística humana, i això ens està fent treballar a l’extrem, i va tenir conseqüències que duraran molts anys. Des del punt de vista financer, d’estocs, de personal esgotat que no pot ser reemplaçat … tot això va a afectar les operacions humanitàries. La gran diferència respecte a crisis anteriors és l’escala: hem estat en aquesta situació moltes vegades, però mai a escala planetària.
La ironia és que lluitant contra una epidèmia facilitem el rebrot d’altres epidèmies
Llavors es produirà un retrocés en tota la feina que han fet en les últimes dècades? Anne-Marie Trevelyan, secretària de Desenvolupament Internacional britànica, va afirmar fa unes setmanes que la pandèmia amenaça amb sepultar 30 anys de cooperació internacional. Podem involucionar com a societat solidària?
És difícil predir-ho, però no vull que ens quedem només amb la part negativa. Per exemple, crec que aquesta crisi té almenys una cosa positiva: millorar la higiene a nivell global, la qual cosa ha salvat moltes més vides que qualsevol vacuna. La gran evolució del segle XIX i segle XX ha estat la millora de la higiene. És cert que hi ha centenars de milions de persones que segueixen vivint en condicions insalubres, però la millora en la higiene personal i dels allotjaments és el que més vides ha salvat i més epidèmies ha evitat. I crec que aquesta pandèmia posa l’accent en aquesta necessitat de millorar la higiene global, tant a nivell personal com nivell domèstic, i que això es generalitzarà a tot el planeta.
Pel que fa a si serem més solidaris, és difícil de predir. Al principi vaig pensar que sí, però ara que veiem escenes de desconfinament que demostren que algunes persones són incapaços de no aglomerar-se, t’adones que seguirem igual. La solidaritat té una doble cara. Quan et sents víctima, ets més egoista que mai i això és molt poc solidari. Quan deixes de sentir-te víctima és quan pots demostrar solidaritat cap als altres. I encara no sabem molt bé com reaccionarem. Més aviat sóc pessimista, perquè crec que havent-nos tornat vulnerables hi haurà una demanda molt més gran de les societats desenvolupades perquè les inversions siguin en el seu propi país i no a d’altres. Crec que en uns anys potser la solidaritat sigui més gran, però serà interna, al meu poble, al meu província, a la meva comunitat autònoma i al meu país, però la frontera nacional frenarà aquesta solidaritat.
En la seva experiència personal, les crisis ens milloren o empitjoren com societats?
Depèn de les crisis, però mires al voltant del món i resulta desolador. En les guerres s’observen comportaments que es repeteixen una i altra vegada, tant se val el temps que passi. Vaig estar a Somàlia per primera vegada el 1992, i ara vaig tornar, 25 anys després. I evidentment hi ha coses que han canviat: la capital està més viva, amb trànsit o comerços, però en el fons, tens la sensació que res ha canviat. Són 25 anys de guerra, de negociacions, d’ajuda humanitària, de missions de pau, i què hem après? La meva frustració era observar una Somàlia igual, només que tota la gent a la qual vaig conèixer al 92 havia mort, excepte els més afortunats, que havien emigrat.
Aprendre, em temo que no aprenem. Seguim intentant buscar les mateixes solucions en forma d’intervenció militar, de sancions, de diàlegs de pau que, en la gran majoria de casos, no aconsegueixen avançar o solucionar el problema. Una de les coses que he acabat aprenent és que el caos és sostenible. Tots hem viscut en aquestes situacions de guerres, pobresa, dictadures, en què penses “això ha d’explotar”. Treballant a Israel, que és el centre de tot això, et dius “això no pot seguir així”. Bé, doncs no, ho sento, 70 anys després segueix així. I només s’explica perquè l’ésser humà assimila aquesta anormalitat com a forma de vida.
Quan un país viu més d’una generació en guerra, la generació que va néixer i va créixer i no va conèixer una altra cosa considera la guerra el seu entorn de vida. Qui va néixer a Somàlia l’any 93 i no ha conegut altra cosa, integra com a normal aquesta realitat. Això porta a cronificar les coses i a que el caos sigui sostenible. Somàlia pot seguir així 25 anys més i no s’enfonsarà, la gent seguirà naixent, creixent, casant-se, tenint fills, morint de fam o de mort natural, patint sequeres, extorsions, però la vida no s’acabarà. Acceptar-ho és trist, però ens ensenya molts dels nostres límits, d’aquesta obsessió d’arreglar-ho tot i que no sempre és possible.
És cert que hi ha guerres que han acabat, i epidèmies que han estat curades, però seria molt interessant estudiar per què van acabar. Algunes, les menys, com a fruit de processos de pau reeixits, i altres per qüestions econòmiques, per esgotament de les faccions, per la mort d’un líder concret obcecat en el curs d’aquesta guerra … Però hi ha moltes guerres que no s’acaben, que continuen al llarg de el temps.
La crisi sanitària ha produït un canvi en la percepció social de la tasca de les forces de seguretat, que semblen securitzar la salut pública. Estem normalitzant aquesta onada global d’estats d’excepció i presència militar en nom de la seguretat sanitària?
Dediquem prou atenció a l’ús de l’exèrcit pel manteniment de l’ordre públic. El perill rau en que l’exèrcit no està preparat ni entrenat ni té material adequat per garantir l’ordre públic. Molts comandaments militars no estan gens d’acord amb involucrar-se en l’ordre públic perquè no tenen armes ni preparació per gestionar manifestacions o hospitals, però és una temptació quan no hi ha policies suficients. Sí crea precedents perillosos perquè poden acabar cronificant la presència d’aquest cos militar enmig de poblacions civils.
No crec que mai en la història hi hagi hagut tants laboratoris ni tants diners per investigar sobre una malaltia perquè afecta l’economia dels països rics
Un milió de persones moren a l’any pel VIH, la qual cosa continua sent poc menys que irrellevant. No parlem de l’Ebola. Hi ha epidèmies de primera i de segona?
Hi ha epidèmies a què es dediquen més recursos que a unes altres. La diferència és si arriben o no a Occident. L’ebola va ser alguna quelcom perdut en el continent africà, una malaltia de pobres, fins que van arribar casos als nostres països. Es va contenir i va tornar al lloc que li hem donat, perduda en algun lloc d’Àfrica. Hi ha malalties oblidades, totes les que no afecten països de rics, i amb prou feines s’investiguen en termes de tractaments o de vacunes perquè no són rendibles, perquè són per a països que no pagarien les patents o no tindrien prou mitjans per pagar el tractament i se’ls hauria que donar gratuïtament. En altres s’inverteix una barbaritat, com el càncer. Aquesta pandèmia és el millor exemple, no crec que mai a la història hi hagi hagut tants laboratoris ni tants diners per a investigar sobre una malaltia perquè a fecta a l’economia dels països rics.
Parlava abans de la vulnerabilitat: hem estat indiferents cap a la mort de milions de persones per motius evitables, però ara dramatitzem per una malaltia que no és evitable, per una contingència. Quant hi ha de racisme en tot això?
No sé si és racisme, egoisme o una combinació de tots dos. Crec que quan ens toca a nosaltres, tot és diferent. Als migrants que s’ofeguen a la Mediterrània els veiem a través de la televisió, entre la guerra de Síria i el nou cicló a Filipines: són una cosa llunyana. Però quan es tracta de mi, de la meva família, el meu menjar, la meva feina tot és diferent. No vull ser molt crític perquè sempre em qüestiono què faria jo en aquesta situació. Quan entrem en mode supervivència, amb tots els matisos que això implica parlant de Covid, tot s’hi val per protegir els meus. Caldria debatre quant hi ha d’animal en això, però és que som animals. Ens surt la nostra animalitat interior i ens posem a protegir la nostra prole. Precisament sobre això tracta un llibre que estic escrivint, sobre l’animalitat humana i la humanitat animal.
Esmentava abans les presons com un dels escenaris més desconeguts i arriscats en aquesta pandèmia, especialment en els països més pobres.
Part del nostre treball és el seguiment de les condicions de les persones detingudes. Ens solem centrar en les persones que tenen a veure amb el conflicte armat, però seguim tota la població carcerària. Una de les grans preocupacions és que si una de les principals mesures per contenir la pandèmia es basa en la distància social, els llocs on aquest distanciament és impossible són els últims llocs on s’estudia l’avanç de la malaltia, i són espais amuntegats. A l’Àfrica o Amèrica Llatina, a Europa o Àsia, a les presons hi ha amuntegament. També ens preocupen les estacions migratòries i els camps de migrants que també hi ha a Europa, i que són una població molt mòbil. En els camps de refugiats i desplaçats, l’amuntegament és brutal i la gent ha d’entrar i sortir per treballar.
I un altre escenari que ens preocupa són els barris pobres, les viles misèria, on l’amuntegament és enorme tant dins de les cases com en la comunitat. Intentem limitar en la mesura del possible la propagació, però és extremadament complicat. L’única mesura aplicable és donar-los equips de protecció, la higiene, però no es pot demanar que mantinguin la distància social perquè és impossible.
Són les previsions de morts per Covid 19 a la població d’Àfrica, Amèrica Llatina o Àsia central tan catastròfiques com cal esperar, donada la joventut de la seva població? La UE deia que a l’Àfrica seria devastadora.
És difícil saber perquè sembla un virus de comportament confús. Hi ha països que han pres mesures molt estrictes i els ha anat molt bé, i altres amb les mateixes mesures els ha anat molt malament. I el mateix passa als que han adoptat mesures molt relaxades. Sí crec que serà devastadora per a l’Àfrica i Amèrica Llatina la crisi econòmica. Infinitat de persones joves, desenes de milers que cada any s’incorporen a el mercat laboral, no tindran oportunitat de fer-ho i migraran cap al nord buscant feina.
La manca d’ocupació, la disminució de les ajudes tant bilaterals com d’organitzacions que també generen molta feina i la disminució de l’economia global provocarà que moltíssims més d’aquests joves es vegin en la necessitat d’emigrar. I això, en un moment en què les fronteres es tancaran més que mai per protegir els mercats interiors, perquè aquests països de nord ja tindran de per si tases d’atur altíssimes.
Al menys durant alguns anys, en molts països es retrocedirà en emancipació femenina, en la riquesa econòmica de les comunitats i en l’expansió de la classe mitjana que començava a formar-se
Les crisis solen desembocar en grans canvis socials. La II Guerra Mundial, per exemple, va implicar un canvi en qüestió de gènere atès que durant la guerra, milions de dones van començar a treballar per reemplaçar als homes en les fàbriques. No obstant això, cal témer que aquesta crisi impliqui retrocessos. Penso, per exemple, en les dones de molts països en desenvolupament, com en el Sud-Est Asiàtic, on havien accedit a treballs a la manufactura, empoderant-les i creant una incipient emancipació femenina inconcebible en un altre context. Viatjarem enrere amb la crisi?
Jo crec que, al menys durant alguns anys, en molts d’aquests països es retrocedirà en emancipació femenina, en la riquesa econòmica de les comunitats i en l’expansió de la classe mitjana que començava a formar-se donat l’impacte econòmic d’una recessió mundial . Moltíssims dels béns que consumim a Occident provenen de la manufactura d’aquests països, en condicions de treball qüestionables. Gran quantitat de l’electrònica, la roba i el material esportiu ve d’aquests llocs i l’entrada en recessió tindrà un impacte en la capacitat adquisitiva de totes aquestes persones, amb un impacte important en termes de pobresa, violència domèstica, exclusió, drets, etc . La gent es veurà cada vegada més abocada a emigrar i a buscar diners de forma legal o il·legal, perquè d’alguna manera hauran de sobreviure.
Crec que la pandèmia ens ha enxampat tan de sorpresa per l’escala que ha hagut de estem perduts, i l’única veritat és que no tenim ni idea de què ens depararà el futur. I el més probable és que ens sorprengui, potser per bé o potser per mal. La realitat és que només especulem per apaivagar els nostres ànims, però no sabem què està per arribar.
Aquesta entrevista va ser publicada originalment a La Marea. Llegeix-la en castellà aquí