Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
L’acord polític pel pressupost del 2020 per primer cop superarà els 3.000 milions d’euros. A més, en la presentació, Ada Colau ha destacat que l’acord suma 33 regidors dels 41 totals al Consell Plenari, i ha valorat que es tracta “d’un acord amplíssim i històric que representa l’inici d’una nova etapa de política útil i acords que la ciutadania demana perquè les institucions funcionin al màxim rendiment”.
Colau ha remarcat que “aprofundeix i amplia les línies estratègiques de l’anterior mandat, com l’atenció social, les polítiques d’habitatge i l’emergència climàtica”, i ha agraït “el to i l’actitud dels grups impulsors de l’acord”. L’alcaldessa ha assenyalat que “això és el que espera la ciutadania de nosaltres, que deixem enrere polítiques de retallades i de bloqueig i que comencem entre tots una nova etapa de diàleg, d’acords i de reforç de serveis públics que són necessaris per a al ciutadania i especialment per a la població mes vulnerable”.
Pel que fa a la salut de la ciutadania, hi ha diversos punts que van encarats a treballar-la. A més, l’acord compren diverses millores localitzades als districtes de la ciutat en quant a millora d’infraestructures.
El quart punt de l’acord fixa que es destinaran 30 milions d’euros durant el mandat dedicats a la renaturalització de la ciutat. A la pràctica això vol dir incrementar la quantitat d’espais verds i la seva connectivitat. “La voluntat de renaturalització de la ciutat respon als beneficis que els espais verds aporten, com ara la millora del balanç híbrid, la regulació del microclima, l’absorció dels contaminants, la reducció dels soroll i la millora de la cohesió socials i el foment de la convivència i de la salut dels ciutadans”, diu l’acord. A banda d’impulsar un Pla de Vianants que permeti incrementar el verd lineal de la ciutat, pacificar carrers, la xarxa d’itineraris saludables i un corredor esportiu a la ciutat, també s’ampliarà la xarxa de circuits esportius saludables per a la ciutat.
Pel que fa a les inversions de ciutat, algunes d’elles focalitzades a certs barris van encarades a ampliar els resursos del sistema sanitari. Al barri de l’Eixample, per exemple, hi ha pactada l’adquisició d’un solar al barri del Fort Pienc per tal de permetre la construcció del nou CAP Fort Pienc.
Deixant de banda les 36 inversions concretes, també s’han dibuixat 28 projectes bàsics per a la millora dels serveis de la ciutat. Dins de l’àmbit de reducció de les desigualtats, es destinarà una dotació per fer programes infantil-juvenils preventius de Salut Mental, es promet garantir una ubicació adequada pel futur CAP de la Barceloneta. Les mesures relacionades amb la salut dins l’àmbit de feminismes i LGTBI inclouen iniciar campanyes de prevenció de malalties de transmissió sexual, fent especial èmfasi en la comunitat LGTBI+ i en col·laboració amb entitats com BCN Checkpoint. Una altra punt serà formar el personal municipal sobre diversitat sexual, perspectiva de gènere i contra la violència masclista.