Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
L’Asociación Española de Pediatría (AEP) ha fet publica una carta encarada a les famílies després que es fes públic un comunicat intern dirigit als professionals que ha aixecat les alarmes. El comunicat intern anomenat “Alerta sobre casos de shock pediàtric” parlaven sobre l’aparició de casos durant les darreres dues setmanes de pacients pediàtrics caracteritzats per un quadre inusual de dolor abdominal acompanyat de símptomes gastrointestinals. Un quadre generalment en un estat acceptable però que en alguns casos acabaven derivant en taquicàrdia i hipotensió fins i tot en absència de febre.
La carta seguia explicant que el dolor abdominal i els símptomes gastrointestinals s’han associat a inflamació cardíaca (miocarditis) i s’ha observat en alguns nens amb PCR positiva per a SARS-CoV2 i també amb PCR negativa. En alguns d’aquests pacients amb PCR negativa s’ha detectat serologia positiva de SARS-CoV2.
“Encara que es desconeix si es tracta de solo d’una associació temporal, aquests casos s’han descrit a Itàlia, Regne Unit, França i Bèlgica almenys, per la qual cosa els pediatres d’aquests països estan sent advertits”, expliquen. Així, des de l’AEP i davant l’aparició d’alguns d’aquests símptomes, recomanen als professionals “a tenir un alt índex de sospita, monitorar la freqüència cardíaca i la tensió arterial i valorar la derivació urgent a un hospital pròxim”.
Després d’haver aixecat polseguera entre les famílies, l’Associació Espanyola de Pediatria ha publicat una segona carta cridant a la calma. “El quadre clínic del qual s’informa en aquesta comunicació professional, és molt infreqüent, i s’han descrit molt pocs casos a Espanya. Gràcies al model pediàtric espanyol, pel qual els pediatres d’atenció primària són el primer contacte dels nens amb la sanitat -molt ben formats i ja alertats d’aquests possibles quadres-, això ens permetria actuar davant els primers símptomes. Tal com s’ha posat de manifest en la pràctica clínica, continuem insistint que la gran majoria de les ocasions la COVID-19 cursa de manera lleu en els nens”, transmetien.
Així, a la mateixa carta explicaven també que els casos de xoc en nens que estan coincidint temporalment amb l’epidèmia de COVID19 són molt infreqüents; el quadre clínic es caracteritza per febre, vòmits, inicialment o pot debutar només amb dolor abdominal, exantema en la pell, els ulls enrogits i mal estat general. “No sabem encara la causa, però pot estar desencadenat per infeccions bacterianes i té un tractament ben establert independentment de la mena d’agent infecciós que la causi”, afirmen.
Sobre l’alarma creada, des de l’AEP assenyalen que aquest tipus de comunicacions professionals, dirigides exclusivament als sanitaris, constitueixen un procediment habitual en el marc de les malalties infeccioses, i és la manera d’informar àgilment a tots els pediatres, incloent tant als que estan en la primera línia en l’atenció sanitària als nens, pediatres de capçalera, com a pediatres de les urgències hospitalàries.
La carta acaba explicant que estan procedint a recopilar tota la informació existent i amb evidència científica ben documentada entorn d’aquest quadre clínic pediàtric que s’està descrivint en diferents països. “Com hem incidit des de l’AEP en les últimes setmanes, continuem recordant als pares la rellevància que estiguin atents als símptomes d’alarma dels nens, tant per la COVID-19 com per altres patologies que continuen sent motiu d’acudir a les urgències pediàtriques”, acaben.